Parking+Plus este un startup de tehnologie din Cluj care oferă un sistem complet de gestionare a parcărilor. Acesta include o aplicație pe mobil care e folosită să controleze accesul fie cu ajutorul unui sistem de subscripție lunară, fie a unuia prepaid. În afară de aplicație, sistemul mai cuprinde și un ”box”, un dispozitiv care se montează în parcare și care controlează accesul și contorizează locurile libere.

J

unspecifieds
Cristian Ureche (stânga) împreună cu Bogdan Herea (dreapta)

Am stat de vorbă cu unul dintre fondatorii Parking+Plus, Bogdan Herea, și am aflat mai multe despre sistemul menit să rezolve problema arzătoare a parcării din centrele aglomerate ale orașelor mari. Alături de Cristian Ureche, celălalt co-fondator, el e determinat să implementeze o soluție pentru orașe inteligente.

”După ce am terminat liceul Mihai Viteazul din Cluj, am plecat în Franța la o școală de inginerie IT din Lyon, unde am continuat să lucrez pâna în 2005. Din motive personale, atunci am decis să mă întorc în România. Am mai avut o tentativă de revenire în țară în 2001, însă nu s-au legat lucrurile atunci. Am vrut să implementez ce am învățat în Franța și aici. Am vrut să deschid o companie de servicii IT care să lucreze pentru firmele din Franța, acolo unde aveam conexiunile necesare. Baza noastră este outsourcing-ul pentru companiile din Europa de Vest și din Statele Unite. Lucrăm și cu firme din România”, ne povestește Bogdan.

Parteneriat cu Deutsche Telekom pentru Smart City

Antreprenorul spune că sistemul dezvoltat de el se axează pe partea de B2B (business to business), contractele semnate cu operatorii de parcări fiind principalul său target: ”Utilizatorii au nevoie de smart parking pentru a ști în timp real unde se poate parca, și unde nu. Inițial am vrut să ne dezvoltăm pe partea de B2C, să ne axăm pe partea de aplicație, de utilizatori. Avem în acest moment parteneriate cu hoteluri, clădiri de birouri, mall-uri și universități din Cluj și din Europa. Pivotăm în momentul de față pe o poziționare pur tehnologică B2B. Le oferim operatorilor posibilitatea de a implementa tehnologia noastră în parcările lor. Așa putem scoate capul și în Europa, mai ales că acum ne ajută și Telekom.

Compania mamă a Parking+Plus, Pitech+Plus, operează în toată Europa, iar Bogdan vrea să se folosească de baza de clienți deja creată pentru a se dezvolta durabil și pe piața externă: ”Avem un partener în Dublin care este din zona de ”tolling” și au 200.000 de clienți. Vor să se axeze pe parcări și vor apela la tehnologia noastră care e foarte ieftină. Operatorul trebuie să cumpere de la noi box-ul, dispozitivul pe care să-l instaleze în parcări. Costul unuia este de câteva zeci de euro, însă obiectivul nostru este să-l putem da gratuit pe viitor. Utilizatorul își cumpără prin aplicața mobilă chei de acces și le stochează în telefon. Box-ul citește semnalul Bluetooth primit de la smartphone și permite accesul autoturismului în parcare”.

BOX

”Lucrurile merg cu lejeritate și offline. Îți iei cheile prepaid pe telefon și nu mai ai nevoie de internet când vrei să intri în parcare. Am intrat în programul de accelerare RICAP, unde beneficiem de mentorat în ceea ce privește dezvoltarea aplicației. Momentan operăm în toată Europa, iar echipa are baza în România. Căutăm investitori pentru a face pasul următor”, mai spune Bogdan.

Investiție de 250.000 de euro

Despre finanțare, Bogdan ne spune că e din surse proprii, prin compania sa Pitech+Plus. Ca o finanțare suplimentară, acesta s-a folosit și de fondurile de dezvoltare accesate prin cluster-ul IT din Cluj: ”Finanțarea e în principal din surse proprii, iar o suplimentare de fonduri a fost obținută prin cluster-ul IT de la Cluj. Investiția este în valoare de 250.000 de euro. Principalul motiv pentru care am decis să realizăm acest proiect este nevoia foarte mare de locuri de parcare. Pentru dezvoltarea pe piețele externe, vom căuta să ne extindem în orașele supra-aglomerate. În Arabia Saudită poate nu există problema parcării, însă în Singapore e altă poveste. Avem nevoie de distribuitori pe diferitele piețe locale”.

Pentru dezvoltarea pe piețele externe, vom căuta să ne extindem în orașele supra-aglomerate. În Arabia Saudită poate nu există problema parcării, însă în Singapore e altă poveste

”În momentul de față avem câteva mii de utilizatori, majoritatea fiind din Cluj. O să începem să implementăm și în alte orașe din România cu ajutorul Telekom și a programului Smart City. Se vor da drumul bugetelor de finanțare pentru acest program. În momentul de față suntem la faza de testare locală. Dacă reușim să încheiem afacerea cu firma din Dublin, vom avea deodată 200.000 de utilizatori. Cei mai mulți ultilizatori în clipa de față sunt cei din zona universităților. Trebuia să avem și în București o implementare în Sectorul 4, însă nu a mai fost posibilă din anumite motive”, povestește Bogdan.

Pentru monetizare, Bogdan folosește un sistem de chei electronice care pot fi descărcate de utilizatori de la parcările cu care Parking+Plus are contract: ”Monetizarea e pe bază de subscripție lunară, sau pe bază de chei prepaid. Când operatorul semnează cu noi, ne plătește o anumită sumă pentru început. Apoi, acesta poate alege dacă vrea să vândă cheile chiar el sau dacă ne ocupăm noi de asta. Se poate cumpăra și acces lunar. Cumperi un pachet de 10.000 de chei de exemplu, cu care poți intra de 10.000 de ori. Operatorul le cumpără și le distribuie mai departe clienților. Poate introduce chiar și adaos, însă pe noi nu ne interesează acest aspect”, a conchis Bogdan.