Conform legislației în materie de TVA în vigoare, companiile plătitoare de TVA trebuie să facă dovada verificării potențialului de risc al furnizorilor pentru păstrarea dreptului de deducere în legătură cu achizițiile de la aceștia.

Autoritatea fiscală are dreptul să refuze deducerea TVA dacă solicitantul „știa sau trebuia să știe că este implicat într-o fraudă fiscală”. Regula se aplică și în cazul unui contribuabil insuficient de precaut, care a luat parte involuntar la o fraudă fiscală, dar care se presupune că dispunea de suficiente informații pentru a-și da seama că tranzacția face parte dintr-o fraudă fiscală.

„În cazul unui control, contribuabilii trebuie să demonstreze că au acționat cu bună credință, că și-au verificat partenerii de afaceri, astfel încât să-și poată susține dreptul de deducere a TVA pentru achizițiile efectuate. Pe lângă faptul că această verificare a furnizorilor este un demers cronofag, companiile se confruntă deseori cu dificultatea de a face dovada bunei credințe. PartnerSCAN este soluția noastră în vederea automatizării procedurii de verificare a riscului fiscal al partenerilor de business din România”, a declarat Raluca Bâldea, Director Taxe Indirecte, Deloitte România.

„Nevoile companiilor se bazează pe accesul la informații complete despre partenerii de business, expuse în formate dinamice și ușor de interpretat. Împreună cu Deloitte România, am reușit să dezvoltăm rapid aplicația PartnerSCAN prin care automatizăm felul în care responsabilitatea fiscală și practicile diligente pot fi adoptate de orice firmă activă pe piața românească. Salut spiritul antreprenorial al echipei Deloitte, care a decis să acceseze experiența noastră în business intelligence, experiență împărtășită deja cu firmele din România care au acces la informații actualizate în timp real”, a declarat Adrian Dragomir, CEO al Termene.ro.

PartnerSCAN prelucrează, cu ajutorul unui algoritm conceput de specialiștii Deloitte în baza deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene și a numeroaselor exemple din practică, datele puse la dispoziție de Termene.ro, care sunt preluate din bazele de date publice ale instituțiilor statului. Algoritmul alocă diverse punctaje unui număr de 18 indicatori relevanți pentru determinarea riscului fiscal, printre care se numără inactivitatea, codul de TVA anulat, calculul riscului de insolvență, datoriile către bugetul de stat, numărul de angajați, vechimea firmei. De asemenea, aplicația ia în calcul dacă asociații sau administratorii dețin aceeași calitate în firme aflate în insolvență sau lichidate, dacă sediul social este într-un apartament alături de alte companii sau de câte ori s-a schimbat acesta pe parcursul unui an.

Utilizatorii PartnerSCAN introduc datele necesare pentru identificarea partenerilor de business ce urmează să fie evaluați și apoi primesc un raport ce sintetizează profilul de risc fiscal pentru fiecare dintre aceștia. Raportul include explicații în funcție de gradul de risc generat de un anumit indicator și recomandări generale pentru diminuarea riscurilor. Rezultatele generate de PartnerSCAN vor fi dezbătute ulterior de client cu specialiștii Deloitte în vederea interpretării corecte și pentru a stabili împreună cea mai bună cale de acțiune.

Soluția PartnerSCAN are multiple beneficii pentru utilizator, ea reprezentând o dovadă a diligenței în verificarea partenerilor de afaceri din România, care este un element important în deducerea TVA și a cheltuielii din punctul de vedere al impozitului pe profit. Prin urmare, aplicația este un facilitator al deciziei de a intra în relație contractuală cu acei furnizori. De asemenea, poate servi drept un instrument de prevenție pentru utilizator, pentru a se asigura că nu este implicat într-o fraudă fiscală.

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și managementul riscului, servicii de consultanță fiscală și alte servicii adiacente către clienți din sectorul public și privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500® sunt clienți Deloitte, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a aborda provocări de business complexe. Obiectivul Deloitte este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor peste 312.000 de profesioniști ai săi.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații SCA, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.700 de profesioniști.