Toate PC-urile cu procesoare Intel, indiferent de sistemul de operare pe care îl au instalat (Windows, Linux, macOS), urmează să primească un patch care rezolvă o vulnerabilitate serioasă care ar putea permite hackerior să acceseze datele din kernel. Kernelul ar trebui să fie complet inaccesibil, conținând infiormații sensibile, precum parole sau detalii de logare. Cei de la Intel nu au spus exact în ce constă vulnerabilitatea, dar rezolvarea e pe drum.

Cu toate astea, cei de la The Register susțin că patch-urile software ar putea ajunge să încetinească computerele pe care ajung cu până la 30%. Cifra variază între 5% și 30%, în funcție de procesele rulate. Cei de la PC Gamer susțin că utilizatorii casnici sau cei care își folosesc PC-urile pentru gaming nu ar trebui să resimtă o diferență mare de putere, dar că mașinăriile de business sau cele pentru cloud computing ar putea fi mai afectate.

Soluția ar fi sub forma unui PTI (Page Table Isolation) pentru kernel, tehnică prin care se maschează adresele de memorie ale kernelului. Încetinirea ar fi o consecință a faptului că procesoarele vor trebui să golească constant cache-urile și nu vor mai putea accesa la fel de rapid memoria folosită de utilizatori.

Deocamdată, totul este o speculație, deci nu se știe care va fi impactul exact al acestui update. Cu toate astea, vom afla destul de curând, deoarece Microsoft ar urma să lanseze patch-ul marți, iar developerii de Linux încă lucrează la rezolvare, la fel și Apple.

Marile servicii de cloud computing, precum Amazon EC2 și Microsoft, sunt afectate de vulnerabilitate și vor avea și ele nevoie de patch-uri.

Acesta nu este primul scandal privind securitatea utilizatorilor de procesoare Intel, iar vestea vine într-o perioadă în care compania începe să piardă teren în fața AMD.