Ce i-a atras pe tinerii din Oradea în număr așa mare? Formatul cu care vine Digital Nation, descris de cei de la Google.org ca un model de ”educație disruptivă”, este răspunsul. Anunțul privind alegerea orașului Oradea printre cele 3 în care se va desfășura programul pilot a venit în vara acestui an.

Programele Generația Tech le propun participanților un regim de învățare aplicată, în ritm accelerat, folosind instrumente online care le sunt deja familiare tinerilor nativi digitali. Dezvoltarea are loc pe platforme online, din fața calculatorului, unde participanții învăță direct aplicat, sub îndrumarea mentorilor din toată țara.

Metodologia Digital Nation folosește totodată și dinamica de grup și interacțiunile fizice, în vederea susținerii ritmului și a interesului în rândul celor înscriși.

Participanții la program au, în paralel, acces și la meetups și evenimente în orașul de reședință, puncte de interacțiune dezvoltate pentru a da coeziune mișcării digitale și pentru a menține momentumul dezvoltării pe plan local.

Abordarea Digital Nation, de altfel, implică antrenarea tuturor actorilor locali în vederea construirii de impact și producerii de valoare pe plan local.

Cele două specializării din primul an de program, Digital Skills și Learn to Code, au fost dezvoltate pornind de la nevoile actuale de specializare ale business-urilor locale, curricula comunității fiind adaptată continuu pentru a răspunde cererii de pe piață.

Dincolo de mediul antreprenorial, Generația Tech beneficiază și de susținerea municipalității locale și a asociațiilor non-guvernamentale, care își alocă resursele în direcția inspirării tinerilor către un parcurs digital pentru viitor.

Proiectul Generația Tech este realizat cu susținerea Google.org și a Ministerului Educației Naționale. Orașele participante în primul an de program, 2019/2020, sunt Alba Iulia, Oradea și Piatra Neamț.

Programul Generația Tech urmărește formarea unor noi generații de specialiști digitali care să răspundă nevoilor curente ale pieței forței de muncă.

Generația Tech - găsești job în digital

Fiecare specializare are o durată de 12 luni, la finalul cărora absolvenții interesați sunt ajutați de echipa Digital Nation în găsirea de joburi digitale pe plan local. Specializările sunt disponibile complet gratuit participanților iar programul urmărește dezvoltarea competențelor digitale a peste 300 de tineri români în primul an de desfășurare.

Specializările Generația Tech au la bază metodologia proprie de dezvoltare a Digital Nation, factorii diferențiatori ai acesteia fiind mediul de lucru antrenant, folosirea platformelor digitale familiare participanților din social media, mentoratul de la specialiști din câmpul muncii, învățarea aplicată și colaborativă și evenimentele și întâlnirile fizice, pe plan local.

Abordarea comunității a fost de altfel și cea care a convins Google să se implice în proiect, proiectul fiind la momentul de față cea mai mare investiție realizată de Google.org în Europa Centrală și de Est.

Informații pe larg despre proiectul Generația Tech, prin care Google.org investește 500.000 de dolari pentru susținerea competențelor digitale ale tinerilor din orașe românești mici și medii, puteți afla din acest material.

Digital Nation este o organizație care desfășoară programe naționale de digitalizare prin formare avansată și antreprenoriat.

În zona de formare, Digital Nation organizează programe online de 12 luni, în care participanții intră într-un parcurs de formare accelerată, au acces la mentori specialiști, la resurse teoretice și au ocazia dezvoltării de competențe în cadrul unei echipe pre-selectate. După programele de mentorat, absolvenții intră în Digital Incubator, unde creează prototipuri de tehnologie în startupuri sau intră în proiecte de cercetare.