Programul Generația Tech vine în întâmpinarea acestor nevoi, oferind tinerilor de 15-24 ani oportunitatea să se specializeze gratuit în domeniile digitale căutate azi.

Trei orașe au fost selectate în 2019 în cadrul proiectului - Alba Iulia, Oradea și Piatra Neamț - și 300+ tineri vor beneficia în primul val de formările gratuite oferite. Dezvoltat de către Digital Nation, comunitate cu vechime pe scena IT, Generația Tech este cel mai ambițios proiect până în prezent al organizației. Proiectul a atras și atenția companiei Google, care finanțează demersul de pregătire a noilor generații de specialiști digitali de la noi din țară.

Ce înseamnă mai exact să ajungi specialist digital și ce tip de lucruri sunt învățați tinerii în cadrul programului? În 2019, Generația Tech include două specializări din care aceștia pot alege: IT Literacy și Learn to Code.

IT Literacy le vine în ajutor celor care își doresc să ajungă în roluri digitale administrative. Aici înveți cum să navighezi prin toată suita de instrumente digitale care te ajută să pregătești documente și rapoarte și să lucrezi în timp real cu colegii pe ele; să standardizezi și să automatizezi procese operaționale ca să nu mai faci muncă manuală; să inițiezi conferințe și ședințe în format digital; să obții metrici și să realizezi automat previziuni.

Learn to Code vine în întâmpinarea celor care își doresc să ajungă programatori și vor să fie introduși în domeniul aplicațiilor - înveți cum să folosești consolele și terminalele de lucru; să setezi variabile și să definești operatori și funcții; să configurezi și să lucrezi cu baze de date; să traduci în limbaje de programare cerințele unui brief de web/mobile app.

Generația Tech și-a propus antrenarea a câtor mai multe resurse în direcția pregătirii tinerilor români pentru viitorul profesional digital care îi așteaptă, urmărind totodată adresarea problemei deficitului forței de muncă tech specializate cu care se confruntă țara noastră, o piață care căuta doar anul trecut încă 30,000 specialiști IT.

Echipele de mentori Digital Nation includ specialiști seniori care activează pe piața tech românească de 10+ ani și care cunosc specificul mediului, flow-ul de lucru și dinamica echipelor din IT.

Specializările gratuite Generația Tech au un format online, durează câte 12 luni, iar primele grupe de cursanți au început deja procesul de onboarding pe platformele de învățare luna aceasta.