Românii vor cumpăra cărți în format digital (e-book și audiobook) în valoare de cel puțin 50 de milioane de lei până în 2025, arată rezultatele studiului ”Piața de carte digitală din România”, prima cercetare de piață dedicată audiobookurilor și e-bookurilor din România, realizată de platforma de audiobookuri și e-bookuri în limba română Voxa.

”Audiobookurile reprezintă formatul de carte cu cea mai accelerată creștere în ultimii 5-6 ani la nivel internațional, iar această industrie a crescut accelerat în primul an de activitate în România. Estimările noastre arată că piața cărților în format digital va ajunge la 10% în următorii trei ani, față de sub 1%, cât este în prezent.

Iar aceste cifre vor conduce și la o transformare la nivelul societății, pentru că accesul instantaneu și nelimitat la o bibliotecă enormă și timpul câștigat pentru lectură datorită formatului audio vor asigura cea mai importantă creștere a consumului de carte din ultimele decenii.”, a declarat Dan Vidrașcu, CEO al Voxa, prima platformă de audiobookuri și ebook-uri în limba română.

Raportul ”Piața de carte digitală din România”

Studiul a fost realizat în perioada ianuarie-martie 2023 și cuprinde o analiză cantitativă (pe baza statisticilor Voxa) și o analiză calitativă (interviuri cu utilizatorii Voxa, cu reprezentanți ai editurilor și cu reprezentanți ai angajatorilor care oferă audiobookuri ca beneficiu pentru angajați) și analizează evoluția pieței de audiobookuri și e-bookuri din România din ultimul an.

Vânzările de carte din România (în format tipărit, e-book și audiobook) sunt estimate în prezent la valoarea de aproximativ 500 de milioane de lei. Din totalul vânzărilor de carte, piața de carte digitală are o valoare de sub 5 milioane de lei, în următorii trei ani acest segment va genera venituri de cel puțin 50 de milioane de lei, potrivit studiului Voxa.

”În anul 2021, în Japonia, formatul digital a reprezentat circa 38% din vânzările totale de carte, în timp ce în SUA ponderea digitalului a fost de aproape 25%, potrivit unui raport al World Intellectual Property Organisation (WIPO). În statele europene, audiobook-urile și e-bookurile reprezintă până la 15% din piața de carte, cu ponderi mai ridicate în statele nordice. Iar aceste tendințe internaționale încep să se reflecte și în comportamentul pasionaților de lectură de pe plan local și vedem o cerere în creștere pentru audiobookurile în limba română.”, a mai spus Dan Vidrașcu.

Top trei al celor mai ascultate cărți de pe Voxa de la lansare până în prezent

  • ”Gândește ca un călugăr”, cartea scrisă de Jay Shetty, un autor de bestsellere, povestitor, podcaster și fost călugăr, narată de actorul Mihai Călin
  • ”De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum”, scrisă de dr. Julie Smith și narată de Cristina Stănciulescu
  • ”Gânduri către sine însuși” de Marcus Aurelius, narată de Marcel Iureș

Anul 2022 a marcat primul an de activitate al segmentului de audiobookuri în limba română de pe piața de carte din România.

Voxa, prima platformă de audiobookuri și ebook-uri în limba română, a încheiat primul an de activitate cu venituri din abonamente în valoare de circa 4 milioane de lei și un număr de 160.000 de utilizatori recurenți. Până în martie 2023, numărul de utilizatori ai Voxa a depășit 190.000 de persoane.

Raportul Voxa ”Piața de carte digitală din România”, o premieră pe piața editorială din România, aduce mai multe informații publicului despre tendințele de pe piața internațională și piața locală de carte și în special despre audiobookuri, o industrie complexă și încă nouă pe piața din România, cu un ritm de creștere foarte accelerat.

Studiul complet