Ronald Wayne, unul dintre cofondatorii Apple, deținea 10% din acțiunile companiei, pe care le-a vândut cu 800 de dolari la începutul afacerii. Ulterior, Apple a devenit primul brand tech evaluat la 1.000 de miliarde de dolari. Wayne a lăsat să-i scape printre degete o oportunitate care avea să-i aducă venituri uriașe în timp.

Oricine poate finanța și, respectiv, cumpăra acțiuni în startup-uri, chiar și cu 50 de lei. Desigur, trebuie să fii conștient de faptul că multe startup-uri eșuează și investitorii nu se aleg cu nimic. Totuși, avantajul este că, în cazul campaniilor de crowdfunding, investitorii își primesc adesea banii înapoi, în cazul în care startup-urile nu au adunat suma necesară. Iată câteva platforme de crowdfunding care îți permit să cumperi acțiuni în startup-uri.

SeedInvest este o platformă de crowdfunding care permite persoanelor fizice să investească în companii early-stage, verificate în prealabil. La înregistrare, primești o listă cu startup-urile în căutare de finanțare, multe dintre care primesc investiții de la oricine, nu doar de la fonduri mari. Pentru a lua o decizie documentată, platforma face o evaluare pre-money a startup-ului (înainte de a primi investiții externe), precum și valoarea totală a fondurilor solicitate și suma deja primită. Dacă ești interesat să îți faci un portofoliu de investiții, trebuie să știi că este impusă o limită de minimum 200 de dolari și o taxă de procesare de 2% pentru fiecare investiție.

Republic îți permite să sprijini financiar startup-uri chiar și cu investiții pornind de la 10 dolari. Platforma spune că selectează companiile în care poți investi în urma unei analize constituite din patru etape, în care analizează fondatorii, produsul, misiunea și proof of concept, adică o validare. Apoi, efectuează o verificare complexă înainte să ofere startup-ului oportunitatea la finanțare. În plus, pe platformă există mai multe grupuri de investitori, unde sunt permise permițând discuții, schimburi de idei și sfaturi.

WeFunder este o altă platformă care îți permite să cumperi acțiuni în startup-uri și acceptă investiții pornind de la 100 de dolari. Platforma permite unui investitor să achiziționeze acțiuni (cu dividende sau fără dividende), obligațiuni convertibile sau creanțe. Când investești, banii intră într-un cont plasați într-un cont escrow - un depozit colateral care are ca scop principal protejarea participanților la tranzacții comerciale, potrivit contzilla.ro. În cazul în care startup-ul reușește să strângă fondurile necesare, investiția ta ajunge la acesta, în caz contrar, vei primi banii înapoi.

Microventures permite investitorilor să finanțeze startup-uri early-stage și late-stage, suma minimă pentru investiții fiind tot de 100 de dolari. Domeniile de finanțare sunt dintre cele mai diverse - de la jocuri pe mobil, până la producători de tequila. La fel ca alte platforme de crowdfunding, aceasta oferă informații cu privire la obiectivul startup-urilor privind finanțarea, precum și modul în care intenționează să investească banii primiți. De asemenea, unele companii oferă diverse beneficii, cum ar fi produse gratuite sau invitații la evenimente.