Declarațiile cu privire la o anchetă publică care să vizeze activitatea Huawei în România au fost făcute de către Pavel Popescu, reprezentantul PNL în comisia IT a Parlamentului, potrivit Reuters.

Această inițiativă apare în contextul în care compania Huawei a fost restricționată în unele țări vestice, inclusiv Statele Unite și Australia, care i-au interzis să construiască rețele mobile de generație următoare, motivul fiind echipamentele care ar putea conține o portiță spre spionajul cibernetic.

„Trebuie să ne protejăm interesele strategice și există multe suspiciuni în jurul nostru”, a declarat Pavel Popescu, adăugând că „este crucial să blocăm orice tranzacții publice, contracte, licitații cu compania chineză”.

Publicația Reuters ar fi primit de la parlamentar o scrisoare oficială trimisă pe 11 februarie de grupul său, în care solicită evaluarea riscurilor echipamentelor Huawei în rețelele de stat.

Popescu motivează această luare de poziție spunând că „raționamentul suprem este parteneriatul cu America și rolul nostru cheie în arhitectura NATO”. Potrivit lui, toate instrumentele sunt pe masă, inclusiv implicarea președintelui și evaluarea consiliului său de securitate asupra Huawei.

În același timp, Huawei vrea să cucerească Europa cu un centru de transparență în securitate cibernetică. Astfel, Huawei îndeamnă industria de profil și guvernul să stabilească standarde de securitate cibernetică unificate și obiective.

Prin intermediul Centrului său de Transparență în domeniul Securității Cibernetice, deschis în Bruxelles, compania își propune să ofere agențiilor guvernamentale, experților tehnici, asociațiilor din industrie și organizațiilor de standarde o platformă prin care să poată comunica și colabora, pentru a găsi echilibrul dintre dezvoltare și securitate în era digitală.

Centrul are trei funcții majore: să expună practicile Huawei de securitate cibernetică end-to-end, de la strategii și lanțul de aprovizionare la cercetare și dezvoltare, produse și soluții; să faciliteze comunicarea între Huawei și părțile interesate de strategii de securitate cibernetică; să ofere o platformă de testare și verificare a securității produselor, precum și servicii conexe pentru clienții Huawei.

Foto credit: alexeynovikov / Deposit Photos