Plata facturilor poate fi o reală problemă pentru cei mai mulți dintre noi. Ba se pierd la poștă, ba compania uită să le trimită. Datoriile se acumulează și te trezești fără gaze sau lumină și nu știi de unde. Younify este un startup care propune o interfață online prin care poți centraliza toate facturile și contractele de credit sau de leasing, după care le poți plăti sau semna cu un singur click.
Cu ajutorul acestei platforme poți arunca o privire de ansamblu asupra tuturor facturilor tale, indiferent că ne gândim la factura de la telefon sau de la gaze, iar în curând vei putea beneficia și de un portal spre serviciul tău de Internet Banking. Practic, unești într-un singur loc toate băncile și furnizorii de servicii. Detalii despre asta, mai jos.
Youssef Hautier, CEO-ul Younify, este elvețiano-marocan, însă se cataloghează ca fiind și pe jumătate român. Îi place tare mult în România și este îndrăgostit de munții noștri, pe care merge în drumeții de câte ori îi permite timpul. Am stat de vorbă cu el ca să vedem ce înseamnă pentru un expat să își deschidă o companie pe plaiurile mioritice, provocările la care este supus, dar și nivelul necesar de investiție pentru ca un startup să poată crește sănătos aici.
”Îmi place să mă calific ca un cetățean al lumii. Sunt jumătate elvețian, jumătate marocan, jumătate român (râde). M-am născut în Elveția, apoi am petrecut 14 ani în Maroc pentru ca apoi să mă întorc la studii în țara natală. Am lucrat în trei industrii foarte diferite, la un producător de calculatoare, în inginerie mecanică și m-am ocupat și cu măsuri de securitate a bancnotelor. Am lucrat și ca inginer, în operațiuni și în marketing. Astfel am reușit să văd tot spectrul unei afaceri. Asta m-a pregătit pentru ceea ce fac acum”, îmi povestește Youssef.
Îmi place să mă calific ca un cetățean al lumii. Sunt jumătate elvețian, jumătate marocan, jumătate român
Ca români, suntem mereu tentați să credem că strănii au părere proastă despre noi. Youssef vrea să îmi demonteze repede acest stereotip și îmi spune că toate persoanele de alte naționalități care trăiesc în România și cu care a intrat în contact trăiesc cu plăcere aici, fără să aibă vreo problemă: ”Mă întâlnesc cu mulți străini aici, în țară, care au o părere foarte bună despre România. Poate în afară mai sunt oameni cu opinii negative, însă odată ce vin aici lucrurile nu mai stau chiar așa. Ok, nimic și nimeni nu e perfect, traficul este absolut infernal, cel mai rău pe care l-am văzut. Însă eu sunt o persoană care adoră drumețiile pe munte, iar voi aveți niște munți extraordinari. În Făgăraș îmi place cel mai mult, merg de fiecare dată când am ocazia”.
Youssef a ajuns aici prin intermediul lui Bogdan Herea, CEO-ul Pitech Plus, companie IT din Cluj și totodată fond de investiții pentru startup-uri. S-au cunoscut în Belgia, iar recomandarea a venit pe fondul lejerității financiare care există aici, în comparație cu Țara Cantoanelor, unde totul este mult mai scump: ”Din punct de vedere al business-ului este excelent să fii aici. Cu banii cu care întreții un startup în Elveția șase luni, aici reușești să trăiești doi ani. E extraordinar. Și unde mai pui că ai acces la o selecție de oameni care mai de care mai talentați. Și este mai ușor să ai acces la contactele din nivelurile superioare ale diferitor întreprinderi. De exemplu, e mult mai ușor să intri în legătură cu un șef de bancă aici, decât în Elveția, nici nu se compară”.
Pivotare spre succes
Toată lumea știe că este foarte greu să pornești la drum pe cont propriu. La început, Youssef nici nu știa exact în ce direcție vrea să meargă. După mai multe pivotări și-a dat seama cam ce vrea și acum e pregătit de lansare: ”România este o combinație de factori favorabili care m-au determinat să mă mut aici, și consider că a fost cea mai bună decizie din viața mea. În februarie 2014 am venit, doar cu laptopol și bagajul. Nu spun că a fost ușor, ba din contră. Trei ani este o perioadă destul de lungă pentru un startup, însă ceea ce facem noi este mai complicat pentru că nu se adresează neapărat consumatorului. La început ești un nimeni. Bați la ușă, ai un laptop, și încerci să vinzi ceva. După mai multe pivotări, acum avem ceva care merge în direcția în care ne dorim. Am făcut rost de multe contacte de aici, și chiar și unele foarte promițătoare din Elveția. Nu vreau să spun mai multe, însă vom vedea în săptămânile care urmează”.
”Younify este o soluție pentru toate facturile tale. Le centralizează într-un singur loc și le procesează. Și nu numai facturi. Documente care necesită semnătura ta, etc. Și îți arată și termenii și condițiile de la fiecare. Evident că n-o să stai să citești tot, însă cu Younify poți vedea ce schimbări au interevenit de la versiune la versiune. Se va conecta și cu serviciul tău de Internet Banking în viitor și, cel mai important, orice semnezi în Younify, va avea valoare legală”, mai spune Youssef.
Elvețianul estimează că poți câștiga o oră de timp liber săptămânal, folosind Younify. Este mult mai simplu să arunci o privire de ansamblu asupra tuturor cheltuielilor tale: ”Când te înregistrezi pe Younify vei avea un e-mail special creat. Cu el te vei înregistra pe Orange, sau Electrica de exemplu. Iar toate mesajele ți se vor centraliza în platformă. Facturi, orice. Le vei accesa de aici, și le vei plăti printr-un click tot de aici. Îți introduci detaliile cardului o dată și ești gata. Vând acest serviciu și băncilor, pentru a face totul mult mai accesibil pentru toată lumea, însă asta în a doua jumătate a anului”.
În 2018 va veni o nouă lege, numită PSD 2. Va schimba complet regulile pe piața e-banking-ului
Revenind la Younify, serviciul va funcționa în primă fază ca un agregator de facturi și contracte, la care vei avea posibilitatea să-ți ”legi” cardul pentru a plăti orice mult mai ușor. Însă în faza a doua, platforma va acționa și ca un portal pentru Internet Banking, în baza unei legi care urmează să intre în vigoare în ianuarie 2018: ”Băncile au o problemă. În 2018 va veni o nouă lege la nivel european, numită PSD 2. Va schimba complet regulile pe piața e-banking-ului. Vor veni foarte mulți jucători care vor accesa această branșă și care își vor oferi serviciile băncilor. Legea va permite startup-urilor din acest domeniu să creeze practic interfețe care vor uni o multitudine de servicii de e-banking. Vom avea o multitudine de portaluri diferite care vor lucra direct cu bancile. Mai avem mai puțin de un an până atunci”.
Facturile, contractele, toate într-un singur loc
Youssef vrea să creeze un serviciu online din care îți vei putea administra plățile și cheltuielile într-un mod extrem de simplu. Sa îți gestionezi conturile, serviciile, creditele, totul: ”Noi vedem această lege ca pe o oportunitate uriașă. Am pornit platforma ca să oferim serviciile consumatorilor din România, iar când vom integra și băncile, vom avea totul aici. Totul cu un singur click. Mereu e un pariu când lansezi ceva pentru consumatori. Trebuie să știi să atragi lumea. Iar testele pe care le-am făcut până acum ne fac să fim foarte încrezători. În a doua jumătate a anului curent vom introduce băncile și serviciile de Internet Banking, și vom lansa și undeva în Vestul Europei, cel mai probabil în Elveția. Acolo avem majoritatea contactelor”.
Pariul pe Younify este destul de mare, de aproape jumătate de milion de euro, însă și potențialul startup-ului este unul semnificativ. Pe o piață care nu este încă lansată, să fii printre primii jucători este aproape întotdeauna garantul succesului: ”Investiția inițială a fost, în principal, a lui Bogdan Herea, prin Pitech Plus. M-a ajutat foarte mult, deoarece până acum nu am avut venituri. Până acum, investiția se ridică la 300.000-400.000 de euro. Este un pariu destul de mare. Potențialele rezultate sunt enorme. În șase luni vom începe cum trebuie toată treaba. Momentan suntem în beta. Iar potențialul de scalare este și el uriaș. Acum căutăm o altă investiție, de care vom avea nevoie după ce terminăm prima rundă, în vară”.
Problema e globală. Am primit chiar și un telefon din Canada. Un tip mă întreba când ajungem și acolo
Viitorul Younify este unul de perspectivă. Youssef vrea să demonstreze că România este un loc propice pentru dezvoltare, un loc benefic pentru lucrurile importante. Să distrugă multe idei preconcepute despre țara noastră: ”Eu mă ghidez după expresia «Go big, or go home». Văd peste cinci ani o companie cu operațiuni în România, cu un sediu în Elveția, sau în altă parte în Vest. Problema e globală. Am primit chiar și un telefon din Canada. Un tip mă întreba când ajungem și acolo. I-am spus că luăm totul pas cu pas (râde). Cred că vom avea în jur de 50-70 de bănci care ne vor folosi sistemul în viitor, la nivel european. Și vom dovedi că e posibil să putem face lucruri incredibile aici în România”.
Partea tehnică e realizată, logic, în exclusivitate în România. Echipa are 8 persoane momentan și caută să se extindă, mai ales că până la lansare mai avem doar o aruncătură de băț. Proiectul este momentan în faza beta: ”Tot R&D-ul nostru e aici. Toată echipa noastră, care e foarte bine pusă la punct, cu oameni extraordinari care se pricep la multe lucruri. Cred că următoarea adiție va fi un director de marketing, cu experiență, care să se ocupe și de partea de PR. Aici ne situăm în mementul de față”.
”Mi-a fost foarte greu la început. Nu răspundea nimeni la telefon, la mailuri, nimic. Abia am reușit să îi adun contactele. Însă nu am descurajat niciodată. În baie, am un magnet pus pe oglindă. Pe el scrie «Never ever, ever, ever, ever give up». Și după asta mă ghidez în orice. Nu mă dau bătut”, a încheiat Youssef Hautier.