Noua versiune a EMUI (sau Emotion UI) vine cu îmbunătățiri pe partea de multitasking și productivitate, cu o serie de animații mai rafinate, cu design schimbat în unele aplicații, dar și cu funcții noi privind colaborarea între dispozitive.

După instalarea pe un Huawei P40 Pro am observat imediat noile animații de blocare/deblocare, dar și pe cele de intrare/ieșire din aplicații. Sunt subtile, dar cumva mai naturale. Noile animații se datorează unui engine complet nou și afectează tot sistemul.

Huawei a schimbat animațiile și pentru iconițele din meniul Quick Launch. Sunt mai sugestive și destul de simpatice.

via GIPHY

Tot la capitolul ”schimbări care se văd cu ochiul liber” intră și noua aplicație Gallery. Layout-ul e unul nou, pe formatul Magazine, care permite o privire de ansamblu mai bună.

EMUI 11 aduce și noi fețe pentru opțiunea de Always On Display. Sunt artistice și personalizabile și îi vor încânta cu siguranță pe cei care folosesc această funcție.

via GIPHY

O altă modificare ”de culoare” (chiar dacă ține de sunet, nu de imagine) vine sub forma vibrațiilor ce pot fi sincronizate tonului de apel. Pe scurt, smartphone-ul va vibra pe ritmul melodiei pe care o ai setată ca ton de apel. Simpatic.

Acum să trecem la lucruri mai serioase. Aplicația Notepad a devenit mult mai puternică. Acum poți scana textul de pe materiale printate, fotografiindu-le direct din aplicație. Din aplicație selectezi ”Gallery/Scan Document”, fotografiezi textul, apoi ții apăsat pe poză și apeși ”Extract Text”. Funcționează bine.

via GIPHY

Tot pe partea de productivitea merită menționat și noul mod de multitasking. Cu un ”swipe and hold” din margine putem deschide meniul cu aplicații rapide și de acolo putem deschide aplicații în ferestre mici, suprapuse peste aplicațiile principale. Acum putem minimiza mai multe aplicații în acel meniu, pentru a avea acces rapid la ele, și putem avea până la 3 aplicații deschise pe ecran în același timp. În caz că vrem să scriem un email în timp ce ne uităm la un clip video și scrollăm pe Facebook. E o funcție utilă pe care nu o vezi pe alte smartphone-uri.

via GIPHY

Și Multi Screen Collaboration, funcția prin care îți poți controla smartphone-ul de pe ecranul telefonului, a evoluat. Acum poți avea până la trei aplicații de pe smartphone plutind pe ecranul laptopului tău MateBook. De asemenea, și colaborarea dintre MatePad și smartphone e îmbunătățită - poți scana un text cu smartphone-ul și el va fi transmis instant către tabletă.

EMUI 11 aduce o serie de îmbunătățiri importante și câteva schimbări de finețe. E un update binevenit, pe care posesorii de smartphone-uri Huawei îl vor aprecia cu siguranță.