Pe acestea le-am văzut la cinematograf sau acasă pe televizor sau pe monitor. Uneori experiența de vizionare a fost optimă, alteori nu, iar asta din cauza TV-ului sau a monitorului pe care acel film a fost văzut.

Pentru că pasiunea de filme s-a îmbinat cu pasiunea pentru tehnologie, am început să fiu interesant de toate tehnologiile care ar putea crește imersiunea și calitatea vizionării filmelor acasă. M-am informat în legătură cu tipurile de panou, tehnologiile de redare a imaginilor, dar și despre sistemele de sunet.

Ca mulți dintre voi am ajuns la tehnologia OLED pentru vizionare de filme, considerată a fi superioară celorlalte de tip LED. De-a lungul carierei de jurnalist am avut ocazia să testez mai multe produse (TV-uri, laptop-uri sau telefoane) cu ecrane OLED și pot spune că este cea mai bună metodă de a vedea filme, seriale sau clipuri pe YouTube pe un dispozitiv personal. Azi vreau să vă povestesc puțin despre televizorul OLED LG A1, cel mai accesibil televizor de acest tip al producătorului sud-coreean. Acesta nu este un review al TV-ului, ci o prezentare. De ce?

Pentru că cinefilul din mine s-a bucurat când a văzut funcțiile și tehnologiile acestui televizor în combinație cu prețul de vânzare. Prețul televizoarelor OLED fiind obstacolul cel mai mare în decizia de achiziție a consumatorilor. Totuși, costurile de producție au devenit mai mici, iar acum producătorii pot oferi astfel de produse la un preț mai bun. În acest moment există o campanie de reduceri, iar LG OLED A1 4K de 139 de centimetri se găsește la retaileri la un preț de 4186 de lei. De asemenea, dacă te hotărăști să cumperi un asemenea televizor, LG vine și cu ceva în plus: la achiziționarea TV-urilor înscrise în campanie, primii 100 de cumpărători primesc o pereche de căști LG Tone Free, iar dacă scriu un review produsului, pot câștiga 1000 de euro.

Bun, și acum să vă spun de ce ați vrea un televizor OLED la voi în sufragerie și cu ce funcții și tehnologii vine acest model de la LG.

Un panou OLED este format din materiale organice semiconductoare, iar când este aplicat curent electric, acestea emit lumină. Aceste diode organice pot fi aprinse și stinse individual, iar asta duce la o reproducere a culorilor și a contrastului mult mai bună decât cea regăsită pe LED, unde este iluminat tot panoul din spate sau doar anumite zone. La OLED putem avea acel negru și alb pur pe care ni-l dorim când vedem filme. În cazul LED-urilor este imposibil de realizat asta din cauza iluminării din spate. Un alt lucru care s-ar putea dovedi util pe o perioadă de utilizare de lungă durată este faptul că panourile OLED emit mai puțină lumină albastră, dăunătoare ochilor, și consumă și mai puțină energie electrică.

În fine, mai sunt multe de spus, dar dacă ar fi să rămâi cu ceva din definiția OLED-ului ar fi asta: reproducerea culorilor este bună, contrastul mare și un astfel de TV este potrivit pentru filme sau jocuri video.

Dar nu totul se rezumă la panou. De exemplu, eu consum din ce în ce mai mult conținut HDR, atât în ceea ce privește filmele, dar și jocurile video. Astfel imaginile sunt mai vii, mai saturate și mai plăcute ochiului. Astfel, elementul care mi-a atras atenția la TV-ul LG OLED A1 este faptul că are suport pentru HDR Dolby Vision, HDR 10 și HLG, practic cele mai importante standarde HDR de pe piață, iar asta înseamnă că nu vei avea probleme în a vedea filme HDR pe Netflix sau alte servicii de streaming. Iar pentru ca experiența cinematografică de acasă să fie completă ai nevoie și de un sunet de calitate, iar televizorul LG are suport pentru sunet surround Dolby Atmos. Deci dacă atașezi un soundbar de calitate atunci ești și mai aproape de cinematograf la tine acasă.

Mai departe, cum vorbim despre televizoare în 2021 trebuie să vorbim și despre tehnologii avansate de inteligență artificială. De exemplu, acest model de TV are un procesor dedicat de imagine și sunet numit Alpha7 gen4. Acest procesor contribuie la upscalingul imaginii la 4K. De exemplu, dacă te uiți la un post TV și acesta are o calitate HD, procesorul televizorului, ajutat de AI, va reda imaginea la o rezoluție 4K prin upscaling. Alte lucruri pe care un procesor le poate face este să optimizeze automat imaginea și sunetul în funcție de conținutul vizionat. De exemplu, poți seta ca TV-ul să redea clar vocile personajelor dintr-un film de acțiune indiferent de câte explozii au loc în fundal.

Nu în ultimul rând trebuie să vă spun câteva lucruri și despre telecomanda LG, acel magic remote. Cei care au avut televizoare LG știu că acestea sunt ușoare și confortabile și au un design ergonomic și că o pot transforma într-un fel de mouse pe ecran pentru point & scroll. Bineînțeles, pe telecomandă ai butoane dedicate pentru serviciile de streaming, dar și un buton pentru asistentul vocal pentru un control mai facil, dar și NFC pentru o conectare imediată cu telefonul, astfel poți să faci ușor screen mirroring sau cast direct pe televizor. Televizorul fiind un model nou vine cu noul sistem de operare webOS 6.0. Actualizată pentru 2021, noua interfață webOS oferă acces mai rapid la aplicații, precum și recomandări de conținut personalizate

Am scris acest articol pentru că poate mai sunt pasionați de filme ca mine ce caută metode prin care să-și îmbunătățească experiența de vizionare de acasă și vor un televizor OLED nou, iar modelul LG OLED A1 bifează multe dintre lucrurile pe care le-ai dori la un TV pentru filme sau jocuri video pe consolă.