Dezvoltarea tehnologiei blockchain atrage după sine avantaje, dar și o listă complexă de responsabilități din partea companiilor privind securitatea și confidențialitatea datelor, precum și interoperabilitatea sistemului legal aplicat în acest context.

Dacă în urmă cu câțiva ani, cripto-monedele, ICO (Initial Coin Offering) și blockchain păreau niște concepte futuristice, care dominau agenda marilor conferințe de tech și fintech la nivel internațional, acum putem spune că fac parte din prezent, că încep să prindă rădăcini în multe industrii.

De ce este tehnologia blockchain importantă pentru avocați?

În sectorul juridic relația de încredere socială în instituții este intermediată de un număr limitat de actori (juriști, avocați, notari, judecători) care sunt adesea criticați că nu țin pasul cu progresul tehnologic, poate chiar cu scopul distinct de a împiedica alți jucători să acapareze o parte din business-ul lor.

Totuși, această relație de intermediere controlată se află într-un contrast puternic chiar cu conceptul fundamental care a stat la baza creării tehnologiei blockchain: acela de descentraliza serviciul de agent de încredere și de a elimina intermediarii și autoritățile centrale care alocă astfel de prerogative. Cu toate acestea, indiferent dacă tehnologia blockchain va reuși sau nu să atingă aceste obiective, este important de reținut că în orice viitor previzibil tranzacțiile vor continua să fie guvernate, în mod fundamental, de legi.

În acest context, societăți internaționale de avocați, reprezentanți din mediul academic, dar și companii de software și-au reunit forțele și expertiza sub umbrela Global Legal Blockchain Consortium – GLBC. Peste 140 de companii de software, societăți internaționale de avocați și universități fac parte din Global Legal Blockchain Consortium.

Prin GLBC vor lucra pentru standardizarea, guvernanța și aplicarea blockchain și a tehnologiilor conexe în sisteme juridice globale.

Prin acest parteneriat strategic cu GLBC, bpv Grigorescu Ștefănică își propune să contribuie la utilizarea tehnologiei blockchain și în afara tranzacțiilor de cripto-monede – în prezent, singura aplicare a acestei tehnologii în România.

Astfel, decizia bpv Grigorescu Ștefănică de a se alătura GLBC este nu doar necesară pentru piața românească, dar și aliniată obiectivelor societății, precum și o reconfirmare a poziției de lider în aria de practică Tehnologie, Media și Telecom – TMT.