În acest joc joci cu Sargon, un luptător din Persia cu abilități unice. El face parte dintr-o grupare numită The Immortals. După ce sărbătoresc o victorie asupra inamicilor Persiei, prințul Ghassan, urmașul la tron, este răpit iar Sargon și nemuritorii pleacă în căutarea lui într-un loc numit Muntele Qaf, loc blestemat unde lucrurile nu sunt așa cum par. Aici pe vremuri se afla zeul Simurgh, protectorul persanilor, însă acesta lipsește de 30 de ani. În acest loc timpul nu curge așa cum știm și astfel Sargon va putea să preia puteri care-i permite să manipuleze timpul. Pe măsură ce joci vei descoperi mai multe astfel de puteri.

Căutarea prințului duce la niște descoperiri interesante și câteva întorsături de situație. Per total, este o poveste interesantă care te atrage și te face să o joci până la capăt. Sargon ca protagonist nu este un tip memorabil și clar nu este la fel de carismatic ca prințul din jocurile anterioare. Să vedem în ce formă va apărea Sargon pe viitor în această franciză. Există și câteva misiuni secundare, însă este clar un joc axat pe povestea principală.

Gameplay Prince of Persia 2024

The Lost Crown este un joc platformer action adventure cu o structură de tip metroidvania care îmbină un combat dinamic cu puzel-uri de rezolvat și secțiuni care mai de care mai periculoase de traversat. Este în esență un joc simplu, dar care este greu de jucat la perfecție.

Cum ziceam jocul este unul 2D în care te miști cu protagonistul dintr-o parte în alta, însă gameplay-ul mai este întrerupt de scene 3D atunci când Sargon sau inamicii acestuia efectuează diferite abilități speciale sau contra-atacuri. Ai la dispoziție două săbii, dar și la un arc după ce parcurgi 1-2 ore de joc.

Apoi mai ai abilități extraordinare pe care le poți executa doar atunci când ai suficientă putere acumulată din atacuri, parări. Bineînțeles ai și puterile cu care manipulezi timpul care-ți permit să te teleportezi într-un anumit loc sau să parcurgi distanțe mai mari.

Ai atacuri standard, atacuri puternice, poți para și te poți feri. Nimic nou, însă felul în care sunt integrate în joc de Ubisoft face ca jocul să fie simplu de jucat, dar greu de executat bine. Pe măsură ce avansezi în joc capeți noi abilități și trebuie să te folosești de toate pentru a învinge boșii. Am jucat pe modul standard de dificultate și boșii reprezintă o provocare. Mai ales în a doua jumătate a jocului. Trebuie să ai ceva răbdare și voință pentru a-i învinge. Totuși, Ubisoft a implementat niveluri de dificultate și nu îmi e rușine să zic că am trecut pe modul easy la anumiți boși.

Dacă nu ești atent, chiar și inamicii de rând te pot copleșii și te pot învinge. La boși poți reiei lupta imediat, altfel reapari în anumite puncte în care te-ai salvat. Vestea bună este că nu pierzi cristalele pe care le aduni cu care poți face upgrade-uri și cu care poți cumpăra amulete noi. Deci nu ești pedepsit ca într-un joc dark souls

Apropo, amuletele sunt singura modalitate prin care poți modifica atributele și felul în care joci. O amuletă poate crește sau reduce damage-ul, poate oferi unei parări crearea unei bule în care timpul încetinește și așa mai departe.

Per total, luptele sunt fun, au un grad de dificultate mai ridicat, însă atunci când îți ies combinațiile este extrem de satisfăcător.

Pe partea de explorare, The Lost Crown te întreabă de la început dacă vrei o experiență ghidată cu markere, locul obiectivelor sau una minimalistă. Eu am mers pe cea ghidată. Harta oricum nu este disponibilă în întregime de la început și o descoperi pe parcus. Este o lume semi-open world și poți să o explorezi cum dorești, însă în unele locuri te vei bloca deoarece nu ai abilitățile necesare pentru a explora mai departe.

Zonele sunt presărate cu locuri unde reflexele și agerimea îți vor fi puse la încercare deoarece va trebui să sari, să sprintezi și să te ferești fără să ai prea mult timp la dispoziție. Bineînțeles, pe măsură ce avansezi cu povestea aceste zone devin din ce în ce mai complicate. Însă și aici s-a gândit la jucători Ubisoft și oferă posibilitatea de a crea un portal și de a trece mai departe.

Un alt element foarte util este abilitatea de a face un screenshot și să-l plaseze pe hartă. Astfel îți va fi mai ușor să vezi unde te-ai blocat sau unde ai găsit o comoară, dar nu ți-ai dat seama cum ajungi la ea. Într-un astfel de joc vei străbate de mai multe ori aceleași zone și o astfel de funcție mi se pare foarte utilă.

Am zis că luptele pot fi dificile, dar și explorarea și trecerea dintr-o zonă în alta, mai ales când nu-ți dai seama ce trebuie să faci. Au fost câteva momente frustrante pentru mine în care am petrecut și 30 de minute încercând diferite tactici pentru a putea progresa. Sfatul meu este să te gândești la toate abilitățile pe care le ai la dispoziție la acel moment și cum le poți folosi.

Prezentare The Lost Crown

Jocul rulează excelent pe PC și l-am jucat și pe Legion Go și a rulat fără probleme. Pe console vei putea juca 4K la 60 fps sau la 120 FPS dacă ai un TV compatibil. Nu am întâlnit bug-uri, nu am avut crash-uri, iar jocul l-am rulat cu day 1 patch activat.

The Lost Crown se diferențiează de alte jocuri Prince of Persia și prin intermediul aspectului, iar jocul are un look cartoonish, ușor abstract cu multă culoare și care mi-e mi-a plăcut. De asemenea, jocul include 13 zone diferite de joc care nu doar că arată diferit, dar se și explorează într-un alt mod. Zona mea favorită a fost Raging Sea, unde timpul a încremenit și totul s-a oprit, inclusiv apa. Arată foarte cool. Bineînțeles, fiecare zonă vine cu inamicii specifici. Per total, varietatea acestora este destul de mare și nu m-am plictisit. Ai inamicii care lovesc melee, alții de la distanță, unii care sunt agili, alții care rezistă la lovituri.

Revenind la prezentare, jocul arată bine și artworkul este special. De asemenea, voice actingul este destul de bun, chiar dacă lypsync-ul nu se potrivește tot timpul, dar nu am neapărat pretenția de la un asemenea joc. Dacă vrei o experiență de joc și mai imersivă poți seta ca voice-overul să fie făcut în limba Farsi. Pretty cool, Ubisoft.

The Lost Crown se lansează pe toate platformele, inclusiv pe Switch, pe 18 ianuarie, însă intră în early access de pe 15 ianuarie, iar de astăzi 11 ianuarie este disponibil și un demo dacă vrei să-l încerci înainte să-l cumperi.

Prince of Persia The Lost Crown - pe scurt

Acum să trag și o concluzie. Jocul este bun. E un titlu care cred ca va fi pe placul veteranilor, dar va fi de interes și pentru cei care aud acum pentru prima dată de Prince of Persia. Poate fi dificil, poate fi frustrat, mai ales pentru jucătorii care nu sunt familiari cu genul, însă Ubisoft a implementat și rotițe ajutătoare, ca să zic așa, pe care eu le-am apreciat. Un prim joc bun al anului 2024.