Project A, un fond de venture capital cu sediul la Berlin, pune la bătaie 140 de milioane de euro pentru investiții early-stage în startup-uri europene cu produse pe zona de digital health sau B2B.

bani afacere bani de la guvern start-up nation imm antreprenor

În plus, VC-ul va mai avea 40 de milioane de euro disponibili pentru investiții de consolidare în startup-urile pe care le are în portofoliu în acest moment. Astfel, suma totală de care fondul de venture capital dispune pentru finanțarea ecosistemului european de startup-uri a ajuns la 260 de milioane de euro, comparati cu cele 80 de milioane de euro de care dispunea inițial (Project A a fost fondat în urmă cu cinci ani).

Printre entitățile care au contribuit cu bani la crearea acestui fond de investiții se numără Otto Grpup, Axel Springer, dar și Fondul European de Investiții, ProSiebenSat.1 sau Oetker. Printre investitorii privați se numără Rolf Schrömgens (co-fondatorul și CEO-ul Trivago), Rene Köhler (fondatorul și CEO-ul Internetstores), sau Brian O’Kelley (fondatorul și CEO-ul AppNexus).

În prezent, Project A a investit în peste 40 de startup-uri, precum WorldRemit (transfer online de bani), ZenMate (extensie VPN pentru Chrome), Catawiki (licitații online) sau Contorion (un marketplace virtual pentru meșteri și unelte/echipamente pentru reparații și construcții). Valoarea portofoliului de startup-uri se situează la circa 2,5 miliarde de euro, Project A deținând între 10 și 35% din acțiunile companiilor în care investește.