Potrivit unui anunț oficial, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Telecomunicațiilor organizează, luni, 24 august 2020, ora 10.00, în sistem de videoconferință, ședința publică de dezbatere a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G Ordinea de zi a ședinței cuprinde următoarele puncte: prezentarea proiectului de act normativ; prezentarea și discutarea observațiilor și propunerilor referitoare la proiectul de act normativ”.

Proiectul de lege, realizat în urma memorandumului România - SUA privind rețelele 5G, a provocat o reacție puternică din partea Huawei din cauza ambiguității textului de lege și a condițiilor discutabile care nu țin cont de securitatea tehnică a echipamentelor de rețea. Proiectul de lege e disponibil aici.

La ședința online ce va avea loc pentru dezbaterea publică a proiectului de act normativ au acces instituțiile publice, organizațiile civice, precum și orice persoane interesate.

Interzicerea Huawei prin legea 5G ar presupune eliminarea tuturor echipamentelor deja existente în rețelele actuale într-un termen de 5 ani de la o eventuală decizie a CSAT în acest sens, iar având în vedere că Huawei colaborează cu toți cei 4 operatori din România, doar acest aspect ar aduce costuri de peste 5 miliarde de euro.

Înregistrarea în vederea participării la dezbaterea online se poate face aici, până la data de 24 august, ora 08.00.