Decizia de extindere a perioadei de implementare pentru zona de e-commerce a fost luată de către Autoritatea Bancară Europeană.

Nouă directiva de plăti (PSD2) ce intră în vigoare pe 14 septembrie aduce o serie de schimbări în ceea ce privește efectuarea plății cu cardul, fiind introdus conceptul de autentificare strictă a clienților.

Conform unor surse din piață citate de wall-street.ro, Banca Națională a României a trimis zilele trecute o informare cu privire la această decizie de amânare în care precizează că prestatorii de servicii financiare au o perioada de 60 de zile pentru a se prezența la BNR cu un plan de măsuri pe care și-l propun să îl pună în aplicare privind aplicarea cerințelor de autentificare strictă a clienților.

Mai mulți jucători din piață financiară își propun să introducă o soluție baza pe autentificare biometrică pentru a se alinia acestor cerințe de autentificare strictă a clienților, mai exact confirmarea tranzacției prin intermediul canalelor de Mobile și Internet Banking.

Autoritatea Banca Europeană urmează să comunice în perioada următoare dată până la care prestatorii de servicii financiare sunt obligați să se conformeze cu cerințele noii directive de plăti în zona de e-commerce.

Mai multe detalii citiți pe wall-street.ro.

Ce se schimbă la plățile online după PSD2

Plățile pe internet și în magazine se vor efectua în baza aplicării procedurii de autentificare strictă a clienților (SCA) cu anumite excepții (plăți de valoare mică sau plăți recurente). Așadar, plățile online ar trebui să fie mai sigure deoarece vei fi nevoit să parcurgi pași adiționali, potrivit unei informări trimise de ING clienților.

Dacă vei vrea să efectuezi o plată online pe un site care folosește serviciul 3D Secure (majoritatea), vei fi nevoit să introduci parola 3D Secure (codul pe care-l primești prin SMS pe telefon), dar și să introduci un cod static format din ultimele patru cifre ale codului tău numeric personal (CNP) sau ultimele patru caractere ale numărului de pașaport, dacă nu ai CNP.