Cel mai recent raport al comunității Launch aduce la suprafață toate detaliile care stau la baza construirii unui startup early-stage, conform răspunsurilor fondatorilor români. Astfel, 58.4% din fondatori au fondat mai multe startup-uri, iar industriile în care activează sunt tot mai variate. Totodată, 81.9% din startup-uri sunt fondate de o echipă, majoritar de 2-3 fondatori, 63.9% din startup-urile românești early-stage au angajați, iar veniturile anuale depășesc și 1 milion de euro.
Raportul The State Of Romanian-Born Early Stage Startups poate fi descărcat de aici.
”Scopul raportului este să conturăm călătoria și profilul fondatorului român, cu toți factorii care influențează creșterea sa, de la factori pozitivi la negativi și, bineînțeles, tăria cu care sunt echipați pentru a depăși provocările - pentru a inspira cât mai mulți viitori fondatori să intre în lumea tehnologiei”, spune Alexandru Agatinei, CEO How to Web și Co-Organizator Launch.
Acest ecosistem antreprenorial inovativ este unul tot mai de interes pentru români, iar statisticile arată că cei care pășesc pe acest drum nu se opresc la prima lor încercare. 58.4% din respondenții raportului au fondat chiar și peste 3 startup-uri, dovedind astfel o expertiză tot mai mare în domeniu.
Defalcat, detaliile din raportul Launch privind experiența anterioară a fondatorilor de startups arată că 32.5% dintre ei au mai fondat un alt startup, 15.1% dintre ei au mai trecut prin 2 alte experiențe de startups, 7.2% au fondat peste 3 startup-uri, iar 3.6% au fondat 3 alte startup-uri.
Atât numărul mare al celor care continuă acest drum, cât și al noilor fondatorilor, reprezintă un semnal pozitiv pentru scena antreprenorială locală.
Pe lângă experiența anterioară, raportul reliefează un alt aspect surprinzător cu referire la membrii fondatori: 81.9% din startup-uri sunt fondate de o echipă, cu un procent de doar 18.2% pentru fondatorii independenți.
Cât despre modul de operare al unui startup early-stage românesc, 63.9% din ele au deja angajați. Lipsa unor proceduri bine puse la punct sau bugetele limitate sunt factori care determină de obicei un procent scăzut de angajări în cadrul acestor modele incipiente de business, dar fondatorii români arată rezultate pozitive, unii chiar cu peste 30 de angajați.
Una dintre descoperirile echipei Launch este referitoare la ESOP (Employee Stock Option Plan), ceea ce ar putea fi un tool foarte bun pentru a atrage oameni noi în echipă și de a fideliza angajații actuali. Din păcate, în acest moment, circa 70% dintre fondatorii de startups din România nu au implementat un astfel de sistem la nivelul echipelor, comparativ cu aproape 30% dintre fondatori care oferă această facilitate.
Ultimii ani de dezvoltare regională și expertiză tot mai avansată în domeniul tehnologic pe plan local au deschis mai multe orizonturi și pentru afacerile românești. Astfel, startup-urile se concentrează pe o arie largă de industrii pentru care să dezvolte produse de succes.
Această varietate denotă interesul și pasiunea acestora pentru a crea soluții pentru probleme existente și nu doar de a urmări trenduri.
Printre principalele ale raportului, se numără și nivelul anual de venituri. 27.1% din startup-uri sunt în punctul în care nu generează venituri deloc, iar la polul opus se află 3% din startups care deja generează venituri peste 1 milion de euro.
Launch este comunitatea în care fondatorii români și talentul tech cresc. Peste 500 de fondatori și colaboratori fac parte în acest moment din Launch, unde accesează resurse și suport pentru a transforma un produs într-un startup de succes. Launch este o inițiaitivă a How to Web, Google for Startups și InnovX-BCR.