Iar de fiecare dată când visam la următorul loc de muncă și la momentul în care vom ajunge chiar noi să conducem o echipă, ne juram că nu vom avea aceeași atitudine otrăvitoare.
Însă, oricât de mult ne-am dori să nu repetăm greșelile șefilor noștri, există o posibilitate foarte mare să mai călcăm strâmb câteodată. Pentru a ne asigura că nu vom face asta ar fi cazul să evităm următoarele cinci chestii.
Comunici fără a părăsi turnul de fildeș: potrivit World Economic Forum, 9 din 10 angajați sunt de părere că o comunicare deficitară este unul dintre cele mai mai păcate în leadership. Aceasta poate lua mai multe forme: eșecul de a recunoaște realizările angajaților sau faptul că nu îți faci timp pentru a te întâlni și discuta cu ei, precum și instrucțiunile neclare.
Sfat: ieși periodic din birou pentru a lua pulsul echipei. Chiar dacă programul tău este prea plin, alocă-ți măcar o oră pentru a discuta cu oamenii alături de care lucrezi și a le recunoaște meritele.
Îi favorizezi pe cei cu o gândire similară: ”îmi amintești de mine” sunt vorbele pe care ar vrea să le audă orice subaltern. Spuse în contextul potrivit, acestea pot reprezenta începutul unei relații foarte frumoase de mentorat, însă pot fi și primul pas către o situație în care favorizezi doar anumite persoane. Angajarea unei ”clone” a șefului se poate dovedi foarte nocivă pentru reușita echipei – ar putea multiplica punctele slabe ale acestuia.
Sfat: caută oameni cu personalități și abilități diferite (dacă ești omul ideilor, ia-ți un coechipier care se pricepe mai bine la implementarea lor).
Acorzi încredere cifrelor, nu oamenilor: este inevitabil să nu te uiți la cifre, însă este util să și înțelegi ce este în spatele lor și să ții cont de flerul angajaților tăi. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, angajații te pot ajuta să înțelegi lucruri care nu sunt cuprinse într-un simplu tabel. Acordându-le atenție, îi convingi că sunt o parte importantă din companie și că luptați împreună pentru dezvoltarea ei.
Îți tratezi subordonații ca pe niște prieteni: deși ignorarea oamenilor din echipă este o problemă majoră, nu ar trebui, totuși, să picăm în extrema cealaltă și îi tratăm ca și când ar fi prietenii noștri cei mai buni. Un lider ar trebui să păstreze o relație echidistantă între el și oamenii din echipă.
Ești convins că nu greșești niciodată: a greși este omenește, iar niciun șef nu este mai presus de acest fapt. Un lider bun are puterea de a-și recunoaște limitele și vulnerabilitățile, nu se ferește să pună întrebări – atunci când nu știe – și este dispus să-i asculte pe cei care sunt mai bine pregătiți.