Fie că decizi să scrii cod pentru că ești pasionat de lumea IT și poate vrei să-ți lansezi propriile aplicații sau jocuri, sau pentru că visezi să ajungi să lucrezi (pe bani frumoși) pentru o companie de profil, e important să știi ce să alegi din multitudinea de limbaje de programare pe care le poți învăța (în funcție și de ceea ce îți dorești să faci). Iar dacă nu urmezi o facultate de profil, în ziua de azi există o grămadă de resurse care te pot ajuta să ajungi cu un pas mai aproape de visul tău.
Noi am decis să facem o scurtă selecție a cursurilor online pe care le poți folosi în mod gratuit pentru a învăța să programezi.
WellCode - este prima platformă românească interactivă de pe care poți învăța programare. WellCode a fost creată ca sprijin pentru elevii care își doresc să învețe să programeze gratuit, indiferent de condiția socială și de zona în care locuiesc. Platforma gratuită de IT conține lecții practice cu teste și evaluări, online, care ajută elevii să învețe programare, încă de la clasa a V-a. Poți afla mai multe despre platforma românească din acest material.
Codeacademy – este o platformă interactivă de învățare: adică, citești puțin din curs, scrii codul în browser și vezi pe loc dacă are sens și ai reușit să ții minte ceva. Printre limbajele pe care le poți învăța se numără HTML & CSS, JavaScript, PHP, Python, Ruby, AngularJS.
Coursera – este, poate, cea mai folosită platformă de învățare online. Dispune de o întreagă librărie de cursuri pe diverse domenii (artă, business, matematică & logică, dezvoltare personală, limbi străine, computer science). Pe segmentul de computer science poți învăța Java, Python, algoritmi, cloud computing, UI, data mining, C++, C#, sau cum să construiești o primă aplicație de Android. Deși cursurile sunt gratuite, poți opta să primești un certificat din partea Coursera, iar acesta ar putea costa chiar și 100 de dolari.
Free Code Camp – poți învăța să scrii cod mai întâi printr-un curriculum deja stabilit, apoi poți trece la partea practică, punând în aplicare ce ai învățat în diverse proiecte pentru ONG-uri. Temele cuprind HTML, CSS, JavaScript, DevTools.
Khan Academy – funcționează pe același principiu ca și Coursera și ai de ales între diferite domenii sau limbaje (în cadrul cursurilor de computer science). Există și cursuri pentru cei mici – platforma are integrate câteva lecții pentru Hour of Code.
Codewars – dacă vrei să înveți programare într-un mod mai distractiv, atunci ar trebui să arunci un ochi pe această platformă. Pe lângă faptul că pare ori te pregătești pentru o competiție de karate sau te aștepți sa Samurai Jack să apară într-un colț al ecranului, platforma te poate învăța să codezi în Java, Ruby, Python, C#, Elixir, PHP, C++.
Neil Rowe – canalul de YouTube al lui Rowe oferă resurse pe diverse teme (JavaScript, HTML/CSS, Android, Wordpress).
UX Apprentice – este o resursă online pentru cei care vor să se specializeze pe nișa de design și au nevoie de câteva lecții pentru a începe o carieră în UX.