Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 1 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Sistemele de automatizare a caselor au rădăcinile undeva la începutul secolului al XX-lea, când au fost create primele mașinării care să îi scutească pe oameni de munca fizică depusă în interiorul locuințelor. Astfel, au apărut mașini de cusut, de spălat, mașini de spălat vasele, dar și uscătoare de haine, printre altele, mulțumită introducerii sistemelor de electricitate. Mai târziu, după cel de-al Doilea Război Mondial, am văzut idei din ce în ce mai îndrăznețe cu privire la sistemele de automatizare, pe care le știm din reclame, din filme, seriale și chiar din desene animate.
Science fiction-ul de acum 60 de ani s-a transformat, treptat, în science, iar mai apoi în realitate, deoarece deja avem la dispoziție o mulțime de electrocasnice și alte device-uri care ne fac casa mai inteligentă și viața mai ușoară. De la frigidere la becuri, mai toate dispozitivele pe care le avem în casă au sau vor putea beneficia de funcții inteligente, care să ne permită interacțiunea cu acestea.
Un factor determinant în adoptarea tehnologiilor inteligente pentru electrocasnice îl reprezintă costurile de implementare. Pe măsură ce tehnologia avansează – și, da, acesta este un trend observabil în ultimii ani – costurile unui sistem de iluminat inteligent sau ale unui aragaz smart vor scădea considerabil. Avem deja exemplele televizoarelor ”cu plasmă” sau ale LCD-urilor și chiar ale LED-urilor. Odată ce mai mulți producători au intrat în această sferă, tehnologia a progresat, iar aparatele au devenit mai accesibile – acum, televizoare cu dimensiuni mult mai generoase sunt disponibile la prețuri pe care mulți cumpărători și-l permit. De fapt, cam astfel se prezintă toate trendurile tehnologice, astfel că și casa inteligentă va deveni mai ieftină, în următorii ani.