Anul 2017 cel al smartphone-urilor cu ecrane lipsite de margini și al camerelor foto duale. Dacă telefoanele Huawei aveau de ceva camere duble, ecranele le-au păstrat clasice. Asta până la Huawei Mate 10 Pro, noul vârf de gamă al companiei, un pretendent pentru titlul de smartphone-ul anului. Dar să nu începem cu concluzia. Să vorbim despre design.
Review Huawei Mate 10 Pro - Design și Display
Cu un corp din sticlă și metal, Huawei Mate 10 Pro e unul dintre cele mai frumoase telefoane lansate anul acesta. Partea din față este ocupată în proporție de peste 80% de display-ul de 6 inch, iar în partea din spate se află camerele foto și senzorul de amprente. Sticla este lucioasă și in jurul camerei dub le este o bandă de o culoare un pic mai închisă care accentuează eleganța dispozitivului. Am apreciat simetria dispozitivului, camerele și senzorul de amprente fiind dispuse în linie, iar blițul și laserul fiind de o parte și de cealaltă a camerelor. În partea de jos se află un difuzor, un microfon și portul USB C, butoanele de volum și de power sunt pe muchia din dreapta, iar pe muchia din stânga e slotul pentru SIM.
Este subțire, este lucios, este rezistent la apă și este foarte bine finisat. Fără doar și poate, Huawei Mate 10 Pro este un telefon absolut superb, dar asta se datorează și ecranului. Să vorbim, deci, despre display.
Mate 10 Pro vine cu un display AMOLED de 6.0 inch și rezoluție full HD+, adică 2160x1080. Probabil Huawei a optat pentru un panou cu rezoluție mai scăzută decât a concurenței pentru a face optimizări legate de autonomie. Culorile sunt foarte intense iar contrastul este ridicat, fiind o adevărată plăcere să privești telefonul. Filmele pe Netflix și clipurile pe Youtube se văd excelent, singura problemă legată de ecran fiind cea de optimizare a unor aplicații pentru formatul 18:9. Având în vedere că majoritatea vârfurilor de gamă de anul acesta au display-uri mai lungi, această problemă se va rezolva curând. Voi menționa tot aici câteva detalii legate de sunet, dacă tot am vorbit de filme - difuzorul stereo este foarte puternic, deci poți asculta muzică în casă sau te poți uita la un clip fără să simți nevoia să conectezi telefonul la o boxă externă. Revenind la ecran, ce vor aprecia mulți este faptul că telefonul vine cu o folie de protecție aplicată peste ecran și cu o carcasă în cutie. Ce am apreciat eu este prezența unui strat oleofob peste display. Dacă la Huawei P10 ecranul nu era tratat împotriva amprentelor, Huawei Mate 10 Pro rezolvă această problemă și, dacă sunteți ca mine și nu suportați foliile, o puteți scoate liniștiți.
Performanțe, autonomie și camere foto
Ce este sub display contează și mai mult la Huawei Mate 10 Pro. Este primul smartphone cu o unitate de procesare neurală, iar procesorul este componenta-vedetă a acestui dispozitiv.
Huawei este una dintre puținele companii care își produc singure procesoarele pentru smartphone-uri. Anul 2017 a venit cu un upgrade serios din acest punct de vedere, modelul Kirin 970 venind cu performanțe de top și cu capacități de inteligență artificială. Pe lângă optimizarea funcționării aplicațiilor și a consumului energetic, această inteligență artificială asigurată de unitatea de procesare neurală integrată în cip are și rolul de a identifica scenele fotografiate pentru a optimiza imaginile. Dar despre asta vorbim mai târziu un pic. Revenind la procesor, acesta este construit pe arhitectură de 10 nanometri și are opt nuclee. Performanțele sunt completate de memoria RAM de 6GB, iar spațiul de stocare este de 128GB. Cum se mișcă telefonul? Absolut excelent. Este unul dintre cele mai rapide telefoane lansate anul acesta și nu are rost să insistăm prea mult pe acest subiect. L-am folosit intens în aplicații, browsing și jocuri și nu a gâfâit vreodată. Trecerea de la o aplicație la alta se face instant, încărcarea programelor e rapidă, totul merge brici.
Nu sunt un fan al testelor benchmark, așa că le găsiți în altă parte. Ce merită reținut este că pentru un utilizator obișnuit, telefonul acesta este imposibil de obosit. Acum să vorbim despre autonomie.
Una dintre cele mai mari dezamăgiri de anul acesta a fost legată de autonomia vârfurilor de gamă. Majoritatea nu țin mai mult de o zi, unele abia rezistă jumătate. Huawei Mate 10 Pro ține aproape două în condiții de folosire medie spre intensă. Este singurul telefon cu care n-am mai avut emoții că mă va lăsa la greu după ce plecam de la serviciu. Modul în care folosesc eu telefoanele este următorul - 4G/WiFi tot timpul, GPS activat, Bluetooth conectat la smartwatch și la căști, luminozitate setată automat și butonat aproape continuu. Huawei Mate 10 Pro m-a ținut, în aceste condiții, o zi și jumătate, iar un utilizator obișnuit îl va putea folosi și mai mult. Bateria de 4.000 de miliamperi se încarcă și rapid, lucru care este mereu un plus.
Am stabilit deja că Mate 10 Pro este foarte rapid și că are autonomie peste medie. Dar cum se descurcă la capitolul camere foto?
Huawei folosește camere duble făcute în parteneriat cu Leica încă de la modelul P9 încoace, dar Mate 10 Pro vine cu un upgrade serios. În primul rând, are doi senzori de 16 și 20MP, ambii cu diafragmă f/1.6. Asta se traduce în fotografii senzaționale seara, iar stabilizarea optică și inteligența artficială ajută și ele în acest sens. Fotografiile au culori foarte bune, contrast mare și ies clare indiferent de situație. Funcția de portret se folosește și ea de inteligența artificială, iar rezultatele sunt mai bune decât cele ale modelele anterioare. Telefonul meu de zi cu zi este un Huawei P10, iar diferențele sunt clar vizibile, deci upgrade-ul nu este doar pe hârtie. Și modul selfie e mult mai bun pe Mate 10 Pro, rezultatele blurului artistic de fundal fiind mai naturale.
Dar suficient despre ce are Huawei Mate 10 Pro. Să vedem ce îi lipsește.
Minusuri Huawei Mate 10 Pro
Mufa Jack este cea după care vor plânge cei mai mulți. Și, cu toate că în cutie există și un adaptor Jack - USB C, încearcă să asculți muzică în timp ce-ți încarci telefonul. Soluția aici ar fi o pereche de căști bluetooth, dar cred că mulți ar fi preferat ca Huawei Mate 10 Pro să-și păstreze portul standard. Și, dacă tot am zis de încărcare, trebuie să știți că, în ciuda corpului de sticlă, Mate 10 Pro nu știe să se încarce wireless. Un alt minus ar fi lipsa unui slot pentru card microSD. Într-adevăr, 128GB îmi par suficienți, dar mulți utilizatori hardcore se plâng de decizia Huawei de a elimina posibilitatea de a extinde spațiul de stocare. Ultima dintre plângerile care ar putea să apară e legată de display, mai exact de rezoluție. Din punctul meu de vedere, diferența între full HD și QHD nu ar fi sesizată cu ușurință, dar având în vedere că e un terminal de top cu un preț pe măsură, unii utilizatori ar putea fi deranjați.
Haideți să vorbim și despre preț, dacă tot l-am adus în discuție.
Huawei Mate 10 Pro costă aproximativ 3.600 de lei, iar la precomandă venea la pachet și cu camera foto enVision 360. Prețul e un pic mai mic decât al altor vârfuri de gamă, dar mai mare decât al unor telefoane apărute la începutul anului, cum ar fi Samsung Galaxy S8+. Aici intervine și discuția despre preferințele fiecăruia: vrei un smartphone cu cameră duală și inteligență artificială, sau vrei unul cu rezoluție mai mare și mufă jack.
Concluzia noastră pentru Huawei Mate 10 Pro este următoarea: este excelent din multe puncte de vedere, dar are unele mici lipsuri pe care ar fi putut să nu le aibă. Este, fără doar și poate, un smartphone top, dar cum se clasează în topul start-up.ro pentru 2017? Rămâne să vedeți într-un clip separat.