Lectură de 1 min

Ce înseamnă un laborator de inovație deschisă pentru Galați? Programe de training antreprenorial

Abonează-te pe  
Chiar dacă un oraș izolat pe coasta de est a României, precum Galațiul, nu se poate compara din punct de vedere al apetitului pentru antreprenoriat cu București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara sau Iași, apar în ultima perioadă din ce în ce mai multe inițiative care au rolul de a scoate evidență interesul pentru dezvoltarea unui ecosistem de startup-uri la nivelul Regiunii de Sud-Est.
Ce înseamnă un laborator de inovație deschisă pentru Galați?

Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro

Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.

Urmărește specialiștii!

O astfel de inițiativă este crearea primului laborator de inovație deschisă din România, în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, printr-un proiect european: DA-SPACE - Open Innovation to Raise Entrepreneurship Skills and Public Private Partnership in Danube Region.

La momentul actual, în România există laboratoare de inovație, atât în mediul privat, cât și în centrele de cercetare ale universităților, însă nici unul nu se focalizează pe paradigma inovării deschise. Lansând acest concept, Henry Chesbrough pleacă de la premisa că organizațiile pot să valorifice rezultatele inovației deschise prin două modele.

Modelul Outside-In se bazează pe colaborarea cu entități externe în vederea co-creării de idei, inițierii unor activotăți de crowdsourcing, creării de comunități, în timp ce modelul Inside-Out permite valorificarea ideilor/tehnologiilor produse la nivel intern prin transfer tehnologic, licențierea drepturilor de proprietate intelectuală.

Laboaratoarele de inovație deschisă create prin proiectul DA SPACE se inspiră din filosofia modelului de business asociat platformei InnoCentive, care oferă oportunitatea conectării organizațiilor ce doresc să își promoveze challenge-urile de inovare cu solverii (young talents), care urmăresc să-și valorifice expertiza în rezolvarea acestora.

În laboratorul de inovație deschisă din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, proiectat ca un spațiu de co-working, atât companii din diferite sectoare de activitate, cât și instituții de cercetare au lansat 17 challenge-uri, care pot fi consultate aici. Acestea sunt abordate de solveri, reprezentați de studenți din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea Politehnica din București.

Pe lângă implicarea în proiectele de generare de soluții la challenge-urile propuse, solverii beneficiază de oportunitatea de a a participa la un program de training antreprenorial, diferit de cursurile în domeniul antreprenorial predate la facultățile de business din România prin metodele de livrare a conținutului. Module precum Lean Startup, Idea Generation, Design Thinking, Business Models, Open Innovation, Marketing, Presentation Skills for Entrepreneurial Pitch sunt coordonate de traineri cu experiență în abordări educaționale de tip learning-by-doing.

Formatele de livrare a conținutului (studii de caz, role play, platforme de gamificare, entrepreneur cafe, bootcamp) contribuie la creșterea interesului solverilor de a transforma ideile generate în sesiunile de training în inițiative antreprenoriale. În contextul actual, în care oportunitățile de finanțare a ideilor antreprenoriale sunt nenumărate, solverii din proiectul DA SPACE au șansa de a deveni în viitor antreprenori de succes, care vor contribui cu ideile și rezultatele lor la dezvoltarea comunității.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: