Samsung e genul de companie pe care mulți iubesc să o urască. E o companie ale cărei produse sunt întoarse pe față și pe dos, în speranța că iese de o glumă răutăcioasă care se termină mereu cu punchline-ul ”tot iPhone-ul rămâne mai bun”. Nu și de data aceasta. Dar să nu începem cu verdictul. Să vorbim despre design.
La prima vedere, nu e nimic diferit între Samsung Galaxy S9+ și Samsung Galaxy S8+. Fața e aproape identică, iar spatele arată și el la fel, cu toate că observăm din prima camera foto duală, similară celei de pe Samsung Galaxy Note 8. Sunt destui cei care au comentat pe această temă, dar am mai zis-o și o să o repet: designul făcut de dragul designului se numește artă. Samsung pare să fi priceput asta, pentru că a rezolvat una dintre cele mai mari probleme ale Samsung Galaxy Note 8, mai exact, poziționarea senzoruluiu de amprente. Acum nu mai există riscul să mânjești camera încercând să îl găsești, sau să-ți dizloci degetul încercând să-l atingi. În afară de asta, desingul este superb, cu sticlă, metal, reflexii interesante și margini pe care adori să le îmbrățișezi între degete. Telefonul are slot de card microSD, mufă jack pentru căști, rezistență la apă, tot ce ai avea nevoie. Vine și cu difuzoare stereo, deci sunetul este puternic, lucru îmbucurător. Din păcate, încă are buton pentru Bixby, dar să zicem că putem trece cu vederea acest aspect.
Samsung Galaxy S9+ - display, performanțe și autonomie
La capitolul ”display” nu s-a schimbat nimic față de anul trecut și nu voi insista prea mult.
Ecranul este absolut superb, are diagonală de 6,2 inch, rezoluție QHD și margini foarte mici sus și jos. Rămâne unul dintre cele mai bune display-uri disponibile pe un smartphone și are contrast mare, culori foarte plăcute, dar și compatibilitate cu standardul HDR. Ai setări care îți adaptează culorile în funcție de genul de conținut pe care îl vezi pe ecran și vine setat din fabrică cu rezoluția mai scăzută full HD +, dar nu îți vei da seama de acest lucru. Deci, despre ecran, numai de bine.
Și, dacă la nivel de design și de display nu s-au schimbat multe, la nivel de performanțe lucrurile stau considerabil mai bine față de modelul de anul trecut.
Nu că modelul de anul trecut nu ar fi mers fără cusur, dar sud-coreenii au plusat și mai mult anul acesta. Au adus 6GB memorie RAM pe Samsung Galaxy S9+ și un procesor mai rapid și mai eficient din punct de vedere al consumului energetic. Ești un utilizator obișnuit? Trebuie să știi că totul va merge fără probleme. Ești un utilizator avansat? Trebuie să știi că totul va merge fără probleme, chiar dacă rezultatele testelor sintetice vor arăta că S9+ e sub iPhone X. Ar trebui să-ți pese? Nu, în niciun caz. Nu am apucat să testez Samsung Galaxy S9+ în combinație cu noul dock Dex, dar sunt sigur că performanțele vor fi foarte bune și în modul desktop. E un telefon pe care poți să faci de toate, poate chiar mai multe decât ți-ai fi imaginat și, cred eu, asta zice totul despre cât de bine se mișcă Samsung Galaxy S9+. Autonomia a fost una dintre problemele pe care le-am întâlnit la Samsung Galaxy Note 8, dar Galaxy S9+ o rezolvă, venind cu o baterie mai mare și o autonomie de cel puțin o zi. Pe lângă asta, ai la dispoziție încărcare rapidă și prin fir și prin încărcător wireless, lucru care este mereu un plus.
Camera foto de pe Samsung Galaxy S9+
Putem ajunge, în sfârșit, la cea mai mare schimbare adusă de Samsung Galaxy S9+. Să vorbim, deci, despre camerele foto.
Samsung Galaxy Note 8 a fost primul flaghsip Samsung cu cameră foto duală pe spate. Rezultatele obținute ne-au surprins încă de pe atunci, iar Samsung Galaxy S9+ aduce o cameră și mai bună, cea mai bună pe care am testat-o până acum pe un smartphone. Cea principală e o combinație dintre doi senzori de 12MP, dar unul dintre ei vine cu o funcție unică pe piață: beneficiază de diafragmă variabilă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că acel senzor se comportă exact ca pupila ochiului uman, în funcție de condițiile în care e folosită: se deschide mai tare atunci când e întuneric și se închide atunci când e lumină. Asta se traduce în fotografii foarte clare și cu detalii multe pe timp de zi și în poze extraordinar de luminoase făcute noaptea. Rezultatele sunt chiar uimitoare, imaginile realizate cu diafragma f/1.5 arătând ca și cum ar fi fost făcute în medii foarte bine luminate. Acest lucru poate fi un minus pentru cei care vor să pozeze atmosfera intimă a unui local, deoarece imaginile vor fi mai luminoase decât se vor aștepta. Am pățit acest lucru în sufragerie, unde aveam aprinse doar câteva lumini decorative colorate, iar pozele rezultate arătau ca și cum ar fi fost făcute sub un bec puternic. La partea de filmare, numai de bine - telefonul știe 4K la 60 de cadre pe secundă, stabilizarea este mai mult decât decentă în general și avem și o funcție nouă și distractivă: filmarea în super slow-motion. O poți folosi manual sau automat, dar eu am preferat modul manual, oferind control mai bun. E simpatică și rezultatele sunt mereu spectaculoase. Camera frontală scoate autoportrete foarte reușite, chiar și cu blur de fundal, cu toate că nu e duală, dar funcția de AR Emoji nu m-a dat pe spate, fiind nevoie de destul de multă personalizare pentru a obține rezultate care să semene cu tine. Tot la acest capitol mai merită menționat faptul că senzorul de retină funcționează în tandem cu camera pentru un mod de deblocare care integrează scanarea facială și cea a irisului pentru a debloca telefonul mai rapid.
S9+ e de nota 9,9
În mod normal, acum ar fi fost momentul să recapitulăm plusurile și minusurile, dar nu putem face asta în cazul Galaxy S9+, pentru că nu are suficiente minusuri încât să merite o secțiune dedicată. Da, încă vine cu buton de Bixby și funcția de AR emoji e nefinisată, dar astea contează prea puțin când te uiți la toate plusurile. Dacă am fi acordat note în review-urile noastre Samsung Galaxy S9+ ar fi primit 9,9. Și, dacă nu ar fi abia luna martie, am fi dat și titlul de smartphone-ul anului 2018. Dar sperăm că și alți producători ne vor surprinde la fel de plăcut.