iNaturalist a fost fondată în 2008 ca parte a unui proiect de masterat la UC Berkeley. Scopul a fost acela de a crea o comunitate on-line pentru naturaliști, ecologiști și simpli iubitori de natură. Aici, oamenii puteau să-și înregistreze și să discute observațiile făcute pe teren, fie că era vorba despre un parc, o pădure sau curtea casei.

În momentul în care colecția site-ului număra aproximativ 150.000 de specii și un set imens de imagini etichetate, fondatorii aplicații s-au gândit că ar putea profita de noile tehnologii pentru a merge și mai departe cu platforma. Astfel, au început să lucreze la o aplicație bazată pe tehnologia AI care să identifice specii prin recunoașterea imaginilor, relatează publicația Earth.com. Așa a fost creată aplicația mobilă SEEK.

Cum funcționează aplicația? În momentul în care găsești ceva care îți trezește curiozitatea - plante, ciuperci, insecte sau animale - faci o fotografie și aștepți ca aplicația să facă o asociere. Imaginea rezultată este însoțită de o scurtă descriere cu informații de pe Wikipedia.

Tehnologia AI din spatele aplicației recunoaște acum 30.000 de specii, cu cea mai bună acoperire în America de Nord, acolo sunt se află și majoritatea oamenilor care utilizează site-ul.

iNaturalist este accesat și de către utilizatori din România. Pe site sunt înregistrate 2.597 de observații despre 998 de specii de din faună și floră, cu 386 de identificatori.