După ce au reușit să treacă de hackathonul care a avut loc la începutul acestei luni la Iași, tinerii vor trece, pe durata a 10 săptămâni, printr-un training care îi va ajuta să-și contureze mai bine ideea de afaceri.
YammyDeal este o aplicație mobilă cu ajutorul căreia restaurantele pot publica informații despre mâncarea care nu s-a consumat spre finalul zilei și o pot vinde la preț redus. Am stat de vorbă cu Rareș Chelmuș, inițiatorul acestui proiect, despre cum ar putea ajunge niște tineri studenți din România să reducă risipa de mâncare.
”YammyDeal a apărut dintr-o dorință de a colabora cu un om super fain, Valentin Roșca, actualul CTO al YammyDeal. Amândoi voiam să facem ceva practic, un business, ceva prin care să oferim înapoi comunității și prin care să învățăm. Ideea în sine ni s-a părut simplă, Vali a fost într-un internship în Danemarca unde a intrat în contact cu aplicația Too Good To Go, care practic face cam același lucru, și am zis <cât de greu poate fi să facem și noi în România ceva de genul?>. Amândoi avem o aversiune față de risipă alimentară (întreaga echipă de fapt), astfel, prin ideea respectivă, am găsit modalitatea să diminuăm acest fenomen”, îmi povestește Rareș.
YammyDeal - cum funcționează aplicația
În esență, YammyDeal funcționează destul de simplu: firmele se vor înregistra pe aplicația destinată lor, vor fi verificate și apoi își pot începe activitatea. Mâncarea rămasă este postată în aplicație la preț redus, iar utilizatorii ar urma să primească notificări în acest sens. Din punct de vedere al utilizatorului, acesta își poate alege și rezerva un tip de mâncare din oferta publicată iar, după ce i se confirmă rezervarea, următorul lucru pe care îl mai are de făcut e să meargă să ridice pachetul din local și să plătească.
Vali a fost într-un internship în Danemarca unde a intrat în contact cu aplicația Too Good To Go, care practic face cam același lucru, și am zis <cât de greu poate fi să facem și noi în România ceva de genul?>. Amândoi avem o aversiune față de risipă alimentară (întreaga echipă de fapt), astfel prin ideea respectivă am găsit modalitatea să diminuăm acest fenomen
Acesta este un schimb ce folosește atât clienților și restaurantelor, cât și comunității prin evitarea risipei de alimente, sunt de părere fondatorii YammyDeal, care spun că vor percepe un comision de sub 10% pe achiziție.
Tinerii au început să lucreze la această aplicație încă de acum 3 luni. Între timp, au făcut primul mockup pentru aplicația userilor iar acum lucrează la mockup-ul pentru aplicația prin care se conectează localurile. De câți bani ar avea nevoie? În opinia lui Rareș, de vreo 1.000 de euro, însă este convins că va mai fi nevoie de încă 3-4 luni de teste pentru a-și da seama cu exactitate.
YammyDeal, pe radarul Carrefour
Momentan, aplicația tinerilor din Iași a intrat în atenția unui retailer cu prezență locală și mai ales internațională. Este vorba despre Carrefour, care este, totodată, și partener al programului Innovation Labs. Pe lângă retailerul francez, Rareș spune că de YammyDeal mai este interesat și un local cu specific oriental din Iași.
Pentru Rareș Chelmuș (22 de ani) aceasta nu este prima experiență în cadrul programului de preaccelerare Innovation Labs. A mai participat și în urmă cu un an, cu o altă echipă alături de care dezvoltă un produs pe zona camerelor de securitate. ”Hydra era un black box care se conecta la rețeaua actuală de camere și le făcea smart. Am ajuns până în semifinale la București, a fost o experiență fenomanală să țin un pitch în fața unui public așa important. Am luat hotărârea însă să ies din echipă din motive personale”, afirmă el.
Acum, a prins mai mult curaj, a învățat să țină mai bine un pitch și cum să facă să se învârtă mecanismele dintr-un startup și a decis să participe iar alături de o nouă echipă cu o viziune comună.
”Echipa e plină de oameni faini: Cristian Burac, un designer de excepție, coincidență face ca și el discută de ceva timp cu Vali despre aceleași lucruri. Cristiana Grigoriu, mobile developer, împarte cu noi aceeași viziune legată de food waste și are un background fenomenal. Andrei Diaconu, angel consultant, un tip cu foarte multă experiență în tot ce ține de construirea unui produs vine cu o perspectivă valoroasă în echipă”.
Experiență în voluntariat și tech
Fiecare dintre ei are experiență în proiecte de voluntariat, tehnologie și ceva antreprenoriat.
De exemplu, Rareș a terminat Mate-Info Intensiv la Colegiul Național Român Vodă și acum studiază la Facultatea de Informatică Iași în cadrul Univesității Alexandru Ioan Cuza. ”De mic am fost extrem de curios, îmi plăcea tot ce ținea de inginerie și șurubăream foarte mult. Cred că mi-am dezasamblat fiecare jucărie pentru componente ca să-mi construiesc alte proiecte. Am participat la un concurs de inventică într-a 10-a (ROSEF 2013) organizat de Intel unde am luat premiul 3. Am participat cu un automat de bomboane: practic, pentru 10 bani primeai câteva bomboane m&m’s”, povestește el amuzat.
Îmi plăcea tot ce ținea de inginerie și șurubăream foarte mult. Cred că mi-am dezasamblat fiecare jucărie pentru componente ca să-mi construiesc alte proiecte
La facultate i-a cunoscut pe Vali și pe Cristi – toți trei fac parte din ASII (Asociația Studenților Informaticieni Ieșeni). ”Cristiana a auzit de proiectul nostru și a vrut să facă parte din echipă, a fost în AIESEC și a făcut voluntariat în Tanzania, întorcându-se cu o experiență vastă. Andrei se cunoaștea cu băieții anterior, făcând parte și el din ASII, iar el s-a alăturat echipei în timpul hackathon-ului”, completează Rareș.
YammyDeal, aplicația care ca reduce risipa de mâncare
Programul Innovation Labs este structurat în trei etape: Hackathon, Boost Day și Demo Day. Astfel, în acest moment echipa YammyDeals continua să își dezvolte produsul în cadrul programului de mentorat din martie până în mai. Împreună cu mentorii, tinerii își vor consolida și își vor testa prototipul inițial pentru a obține un produs funcțional, urmând să își prezinte prototipul final pe 21 mai la Demo Day, în fața juriului, potențialilor investitori și parteneri.
Ce urmează pentru echipa ieșeană până la finalul acestui an? ”Lansăm aplicația și cucerim Iașiul!”, spune încrezător Rareș. Și, de ce nu, și întreaga lume, ținând cont de faptul că tânărul a gândit încă de la început aplicația ca pe un proiect cu potențial de implementare internațional. O vor lua pas cu pas și oraș cu oraș.