Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
Înainte de a vorbi despre Android P, viitoarea versiune a sistemului de operare pentru smartphone-uri creat de Google, trebuie să vorbim despre cum tu nu va mai trebui să vorbești la telefon pentru diverse sarcini simple, pentru că va vorbi telefonul pentru tine. Nu sunt doar vorbe în vânt, ci noua funcționalitate Google Duplex, demonstrată pe scenă în cadrul Google I/O.
Google Duplex, sau cum va ajunge telefonul să vorbească în locul tău
În timpul evenimentului, Sundar Pichai, CEO-ul companiei, a redat o înregistrare telefonică. Una dintre voci aparținea unei angajate de la un salon de coafură, iar cealaltă... aparținea Google Assistant. Cu toate că nu ai fi zis la prima audiție, având în vedere că vocea era extrem de naturală, folosind chiar interjecții de genul ”mmhhm”. ”Lucrul extraordinar este că Assistant poate înțelege chiar și nuanțele unei conversații. Lucrăm la această tehnologie de foarte mult timp”, a declarat Pichai.
CEO-ul Google a ținut să menționeze că proiectul se află, în continuare, în curs de dezvoltare. Cu toate astea, compania va începe testele în această vară, pentru ”a ajuta utilizatorii să facă rezervări la restaurante, programări la coafor sau să achiziționeze pachete de vacanță”.
Compania vrea să se asigure că această nouă tehnologie va putea funcționa și în situațiile în care conversațiile nu vor decurge ”ca la carte”, dar vor exista doar o serie de contexte predefinite în care Google Duplex va putea fi folosit, unele dintre ele care vor ajuta și compania, nu doar utilizatorii. De exemplu, Google ia în considerare scenarii precum încercarea de a afla ora de închidere a unei afaceri, pentru a ține actualizate informațiile afișate pe Google Maps.
Sistemul este conștient de lucrurile pe care nu le poate realiza automat, caz în care face legătura unui operator uman. Sistemul este pregătit de traineri, ca și cum Duplex ar fi un student, iar operatorii ar fi profesorii.
Până să vedem Google Duplex în acțiune, merită să ne entuziasmăm pentru șase noi voci pe care le va primi Google Assistant foarte curând. Una dintre ele aparține muzicianului John Legend și va fi disponibilă spre finalul anului.
Android P vrea să îți folosești cât mai puțin smartphone-ul
Android P, disponibil chiar de acum în versiune beta pentru anumite smartphone-uri, va veni cu o serie de schimbări importante. În primul rând, interfața va fi diferită, centrată în jurul unui singur buton de Home similar cu bara prezentă pe iPhone X. Navigarea se va face prin gesturi, o încercare a Google de a se adapta la trendul smartphone-urilor care au o suprafață cât mai mare a ecranului.
Pe lângă asta, vor exista și modificări ce țin de funcționarea sistemului. Android P va optimiza consumul de baterie în funcție de aplicațiile folosite frecvent, ajungând, susțin oficialii companiei, să economisească până la 30% din consum. Și ecranele de pe următoarea generație de smartphone-uri cu Android vor fi mai inteligente - pe lângă faptul că luminozitatea se va seta automat în funcție de luminozitatea mediului, propriile tale preferințe vor fi luate în calcul. Asta înseamnă că de fiecare dată când vei ajusta manual luminozitatea, telefonul va ține cont de setarea făcută de tine și își va actualiza preferințele în respectivul mediu.
În plus, sistemul va încerca ce aplicații ai de gând să folosești, în funcție de locul în care te afli, timpul zilei sau perifericele pe care le conectezi. App slices este un nou APi care le va permite dezvoltatorilor să includă bucăți ale aplicațiilor lor direct în sistemul de operare, începând de la meniurile de căutare. De exemplu, dacă vei căuta în sistem aplicația Uber, nu îți va apărea doar aplicația, ci și câteva opțiuni rapide, cum ar fi comandarea unei mașini pentru a te duce către casă.
Totuși, una dintre cele mai îndrăznețe funcționalități ține de timpul pe care utilizatorii îl petrec folosind telefonul. Mai exact, Android P va veni cu indicatoare care îți vor spune cât timp ai petrecut într-o anumită aplicație și va exista și o funcție de timer, care să îți zică dacă te-ai uitat prea mult timp pe Youtube când ești la birou, de exemplu. O ultimă nouă funcționalitate este Shush - întorcând smartphone-ul cu fața în jos, îl vei trece direct în modul ”Do Not Disturb”.