Denumit Poland Prize, programul de vize este o inițiativă a guvernului plonez. ”Trebuie să începi compania în Polonia și vei fi finanțat de un VC din țară. Ca ne se asigurăm că avem suficient de multe startup-uri pe care să le susținem financiar, s-a decis importul de startup-uri”, spune Julia Krysztofiak. CEO Startup Poland, o organizație care sprijină startup-urile din Polonia, prezentă la ediția din acest an a Techsylvania.
Potrivit acesteia, antreprenorii care doresc să vină în Polonia pentru a înființa firme beneficiază de un grant în valoare de 50.000 de euro pentru acoperirea primelor cheltuieli pe care le au odată ajunși în țară.
”În primul an, prin intermediul acestui program de vize se vor finanța 50 de companii cu fondatori străini”, precizează Julia Krysztofiak. Reprezentanta Startup Poland precizează faptul că 6 acceleratoare și organizații au fost alese de guvern pentru a căuta echipe din afara Poloniei care ar fi dispuse să se relocheze în țară pentru a beneficia de acest sistem de vize. Printre domeniile de interes pentru guvern și pentru VC-urile din Polonia se numără Internet of Things, software as a service (SaaS) sau industria spațială.
Mai multe detalii privind programul de vize Poland Prize vom afla în perioada următoare.
Polonia nu este prima țară care introduce acest sistem de vize pentru a atrage talent și anteprepnori din afara granițelor. Franța a anunțat încă de la începutul anului trecut extinderea programului Passeport Talent odată cu lansarea French tech Visa. Acest program de vize este destinat antreprenorilor străini care doresc să își deschidă un startup în Franța (sau care doresc să participe la diverse incubatoare de afaceri și programe de accelerare), investitorilor de tip angel și oamenilor care vor să lucreze pentru companii tech franțuzești.
Viza este valabilă pe o perioadă de patru ani (se reînnoiește anual) și acoperă și șederea unui membru al familiei aplicantului – acesta este tratat la fel ca aplicantul și are acces în mod automat la piața de muncă din Franța. În plus, aplicantul nu are nevoie de permis de muncă în cazul în care vine ca angajat.