Find my mentor este un program prin care specialiștii din IT pot primi sesiuni personalizate cu antreprenori și specialiști care lucrează în toată lumea.

---

Find my Mentor e un program prin care românii care lucrează în IT pot să-și găsească un mentor care să-i ajute prin sesiuni individuale timp de câteva săptămâni în dezvoltarea proiectelor lor. E o ințiativă a Romanian IT, o organizație ce încearcă să organizeze comunități locale în toată lumea formate din programatori din România.

"Am avut două ediții ale programului Find my Mentor până acum. Au fost 204 de dosare de aplicare, cu participanți din 14 țări.", a spus Oana Bouraoui.

Și de ce ar fi important mentoratul, un concept care încă nu e foarte familiar în România? Am întrebat-o pe Oana de acest lucru. Mi-a zis că "suntem produsul celor care ne-au învățat, celor care ne-au oferit o oportunitate la un moment dat, celor care ne-au inspirat. În spatele afacerilor, succeselor și eșecurilor sunt oameni, iar asta e ceea ce tindem să uităm. Acolo sunt oameni care au nevoie să fie ghidați, inspirați, învățați și li se oferă o șansă să-și atingă obiectivele".

Mentorat de oameni de produs

În program se poate înscrie oricine dorește să beneficieze de unul dintre cele trei tipuri de mentorat disponibile: antreprenoriat, tehnic sau product management. Anul acesta ultima parte e o noutate, cea de product management.

"În urma discuțiilor cu diferite companii IT am decis ca din toamnă să introducem mentorat de produs. Este o lipsă mare pe piață de astfel de profesioniști și sunt esențiali pentru dezvoltare de produse in house", explică Oana. Omul de produs e cel care are grijă ca direcția strategică a acestora să fie cea potrivită, e practic managerul acelui produs. Pentru că în România am dezvoltat multe produse pentru alții, iar outsourcing-ul a fost dezvoltat, există puțini specialiști care să se fi ocupat de produs. Din acest motiv e dificil pentru o firmă din România să dezvolte un startup aici care să aibă succes, pentru că se fac foarte multe greșeli în zona de produs.

Printre mentori se află Radu Stănescu (fondator Sandline și consultant senior pe securitate informațională la Parlamentul European), Victor Vîntu (director de operațiuni la Digital Genius), Vlad Lata (CTO și cofondator Konux), Andrei Bara (inginer la Microsoft), Manuel Costescu (managing director la Abney Advisor) sau Loredana Pădurean (Associate Dean & Faculty Director la The Asia School of Business).

Pentru cine e programul de mentorat?

Practic, programul Find my Mentor e deschis tuturor celor care vor să pornească un startup și au nevoie de îndrumare să facă primii pași. De asemenea, e potrivit și pentru antreprenorii care vor să învețe să crească afacerea și să se ducă pe piețe din afara României. "Poate să fie și un programator care dorește să-și accelereze curba de învățare sau să învețe un skill nou", spune cofondatorul Romanian IT.

Mentorii din program sunt selectați din rețeaua Romanian IT la nivel global și din rândul partenerilor care doresc să ofere reprezentanți din echipele lor. "Cei care vor să fie mentorați vor aplica pentru o anumită persoană, iar acesta va face alegerea finală pe baza unui interviu și a dosarului de aplicare ce conține un formular de înscriere, CV-ul și o scrisoare către mentor", mai explică Oana Bouraoui.

Publicul țintă e format din antreprenori, profesioniști din IT și studenți români din țară și din Diaspora. Majoritatea participanților din Europa și Statele Unite, dar la ediția actuală există un român care este mentorat și care stă în Dubai.

"Am început programul ca o modalitate pentru membrii noștri din Diaspora să se reconecteze cu ecosistemul din România și să contribuie la dezvoltarea de talente acasă, prin mentorat", explică Oana Bouraoui.

Cum arată programul de mentorat?

"Programul constă în 12 sesiuni săptămânale individuale. Înainte de a începe programul, perechea de mentor-mentee stabilește împreună un obiectiv măsurabil pentru cele 3 luni care apoi se împarte în 12 obiective smart pentru fiecare sesiune. Evoluția acestora este urmărită de la săptămână la săptămână pentru a se asigura că se atinge scopul final", spune cofondatorul Romanian IT.

În ediția din toamna aceasta, pentru care înscrierile se vor face curând pe site-ul oficial, vor exista 30 de mentori. "Scopul e ca până la finalul anului viitor să-l transformăm într-un program permanent", spune Oana.

Despre rezultatele acestui proiect, Oana spune că vor în primul rând să schimbe și mentalități, pentru ca oamenii din România să-și dea seama de importanța mentoratului profesional. De asemenea, există și rezultate măsurabile.

"O parte din participanți și-au găsit internship-uri, joburi sau au făcut primii pași pentru a fonda un startup. O parte din ei au rămas în contact cu noi, ceea ce e un indicator de succes", explică Bouraoui.

În momentul de față programul are 17 mentori, iar în toamnă Romanian IT vrea să adauge alții, pentru a avea 30 de mentori, 10 pentru fiecare categorie.

"Obiectivul nostru este ca în momentul ce avem o bază solidă, să putem să dezvoltăm programe speciale de mentorat pentru startup-uri dintr-o anumită industrie, categorie, pentru juniori sau pentru studenți", spune Oana. În plus, Romanian IT este și într-un proces de redefinire a modelului de business, pentru a putea fi scalabili și să poată să crească în următorii ani.

Viitorul pentru Romanian IT

Despre Romanian IT am scris încă de la începutul organizației. Scopul era să reunească specialiștii români din toată lumea în jurul unui scop comun: avem multe minți luminate, dar nu sunt în țară.

"Am început ca un meetup de tech pentru români în Paris. Am lucrat mult la definirea unui scop clar pentru comunitate și încă lucrăm la asta", spune Oana.

"Personal, atât pentru mine, cât și pentru Valentin Maior și Vlad Pop, ceilalți doi cofondatori, ne-a ajutat să ne creăm o relație internațională puternică și putem spune că toate proiectele și oportunitățile pe care le avem azi sunt rezultate direct sau indirect din Romanian IT", spune Oana Bouraoui. Ei au reușit să creeze o rețea de centre locale din Diaspora și vor să facă platforma online care să-i reunească pe toți.