Atunci când caută finanțare, fondatorii de startup ar trebui să se gândească și cum să primească acces la un ecosistem cu potențiali stakeholderi și experți în diverse domenii. La urma urmei, ce folos că ai o căruță de bani dacă nu știi să-i investeți corect. Partea bună este că există deja o comunitate de fondatori care au făcut greșeli în afaceri ca să nu le comiți tu.
Fără îndoială, accesul la o rețea de antreprenori înseamnă nu doar o deschidere la sfaturi, dar și uși către colaborări cu alți fondatori de startup-uri și corporații mari. În plus, membrii unei rețele de investitori VC îți pot răspunde la întrebări care apar pe parcursul călătoriei de antreprenor.
Angajarea oamenilor potriviți
Angajarea oamenilor potriviți la momentul potrivit este un aspect esențial pentru succesul unei afaceri. Delegarea sarcinilor sau, mai degrabă, omiterea acesteia, este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o fac antreprenorii, chiar dacă mulți dintre ei sunt conștienți de faptul că trebuie să încredințeze altcuiva anumite sarcini și să se concentreze pe conducerea companiei, așa cum am văzut în cazul multor antreprenori despre am scris de-a lungul timpului.
Scalarea afacerii este una dintre cele mai problematice perioade pentru antreprenori din cauza numărului de tranziții ale echipei care au loc simultan. Totuși, este o zonă în care investitorii VC cunosc aceste probleme din prima sursă și pot împărtăși informații importante startup-urilor care trec prin experiențe similare.
O eră a oportunităților europene
Cu toate acestea, odată ce un antreprenor a decis că are nevoie de capital străin, dilema apare în jurul platformelor unde găsește finanțare pentru startup. Cu siguranță, există o discrepanță semnificativă între numărul de investiții din SUA sau China, dar și oportunitățile de finanțare din Europa sunt în creștere. Publicația Entrepreneur citează un studiu potrivit căruia ecosistemul VC din Europa a înregistrat un record propriu anul trecut, când s-au investit 16,9 miliarde de dolari. Motivul ar fi transformările tehnologice în mai multe industrii. Printre cele mai renumite companii de tehnologie din Europa pot fi menționate Spotify, Skype, Supercell sau iZettle.
De asemenea, crește notorietatea Europei în sfera B2B ca fiind un focar de tehnologie, în timp ce sprijină startup-uri în domenii precum cybersecurity, AI, big data, realitate mixtă și software pentru afaceri.
Puterea comunității
În cele din urmă, trebuie ținut cont de faptul că investitorii VC sunt mai mult decât investitori. Chiar dacă indicatorul pentru ROI nu este de neglijat, acesta nu este cel mai important aspect pe care îl urmăresc. În schimb, investitorii VC se uită la echipă și vor să ia parte la călătoria sa în startup.
Tocmai de aceea, antreprenorii nu trebuie să uite că mulți dintre investitori au o experiență vastă și ar trebui să profite de asta. De la validarea produsului, angajări și extinderea internațională, VC-urile pot aduce o echipă care au trecut deja prin toate aceste lucruri. Până la urmă, o idee nu are valoare dacă nu știi ce să faci cu ea și cum să o pui în practică.