Design iPhone XR
iPhone XR intră într-o categorie ciudată pentru Apple, undeva între XS și XS Max, cu o dimensiune a ecranului de 6,1 inci. Ce vezi prima oară la acest iPhone?
Față de XS, marginile negre de pe ecran sunt considerabil mai groase, din cauza ecranului Liquid Retina Display, care nu are fiecare pixel iluminat, ci iluminare generală. Astfel că nu poți să duci ecranul chiar până în margini. E mai mult ecran decât pe iPhone 8, dar mai puțin decât iPhone XS. În partea superioară avem notch-ul deja consacrat de la Apple.
Telefonul e mai gros decât variantele XS sau XS Max și mai greu decât XS. Pe margini avem butoanele tradiționale, jos avem încărcătorul lightning, iar pe spate avem o carcasă de sticlă în culori și o singură cameră cu o protuberanță mai mică decât la modelele mai scumpe. Apple marketează acest telefon ca fiind mai ieftin și mai accesibil față de celelalte, ducându-se către piețe diverse, dar și utilizatori mai tineri. Astfel, a renunțat la cameră dublă de pe celelalte terminale.
iPhone XR sosește în 6 culori - alb, negru, albastru, coral, galben și roșu. Eu am testat varianta roșie care, la fel ca la iPhone 8, este superbă. Per total, consider iPhone XR cel mai frumos iPhone de anul acesta și poate cel mai frumos iPhone făcut vreodată, la concurență serioasă cu iPhone 5 și iPhone X. Jovialitatea culorilor îi conferă personalitate distinctă față de terminalele mai scumpe, iar ecranul e undeva între micuț și mare, ceea ce am apreciat, nefiind un an al ecranelor de tip Max.
Am apreciat la acest design rezistența, pentru că spatele nu pare să se zgârie așa ușor, iar pe margine cu atât de puțin. Culorile îl fac nu neapărat mai rezistent, cât nu se vede atât de mult. E un telefon la care nu vă recomand să puneți carcasă, pentru că veți strica aspectul general.
Telefonul poate fi achiziționat de aici.
Ecranul e slab, dar interesant
Cum am spus, iPhone XR are un ecran cu o dimensiune de 6,1 inci, o dimensiune intermediară între 5,8 inci pe iPhone XS și 6,5 inci pe XS Max.
Ecranul este unui Liquid Retina Display, cu o rezoluție destul de mică de doar 1792 x 828 de pixeli, care nu e nici măcar Full HD, ceea ce e dezamăgitor la prima vedere. Ecranul are o orientare 19:5 pe 9 și o densitate a pixelilor de 326 de pixeli pe inch, considerabil mai mică decât modelele mai scumpe de iPhone.
Cum poate fi descris acest ecran? Dacă vii de pe Android, vei găsi fără îndoială modele mai ieftine și cu ecrane mai bune, acolo display-urile Full HD sau 2K fiind la ordinea zilei. Dacă vii de pe iPhone 6, iPhone 7 sau iPhone 8 lucrurile stau mult mai bine și vei avea un display bun. Am folosit înainte iPhone X și iPhone XS, iar diferențele se văd.
Dacă te uiți cu atenție vezi pixelii destul de bine, calitatea ecranului se descoperă în fața ta. Nu ai probleme cu luminozitatea sau cu folosirea telefonului în soare, contrastul fiind unul foarte bune, dar în anumite aplicații rezoluția încă încurcă. Pentru că multe aplicații nu sunt optimizate pentru această rezoluție ciudată pentru Apple vei vedea scrisul mai pixelat sau mai neclar. Mi-a amintit un pic de aplicațiile de pe iPhone 6 de după lansarea terminalului, încă neoptimizate pentru această dimensiune. Lucrurile se vor rezolva treptat.
Așadar, ca multe produse Apple, iPhone XR e un telefon subdotat pentru categoria sa de preț. Dacă îl compari cu celelalte dispozitive și nu ești foarte pretențios la ecran, te va mulțumi. Cumva personal aș fi simțit nevoia de mai mult. L-am folosit însă mai bine de o săptămână și m-am obișnuit cu el, mai ales pentru că deși rezoluția e mică, nu am avut probleme de telefoane ieftine.
Perfomanțe tehnice iPhone XR
La nivel tehnic, iPhone XR nu se diferențiază cu nimic față de frații lui mai scumpi. Are în interior același procesor A12 Bionic și același procesor grafic realizat de Apple. Capacitatea de stocare e de 64/128/256 de GB, spre deosebire de telefoanele mai scumpe care ajung și la 512 GB. Față de XS și XS Max, XR are doar 3 GB RAM, dar acest lucru nu s-a simțit în folosirea aplicațiilor.
Apple a modificat discret telefonul pentru a nu intra în directă concurență cu frații mai mari, mai ales în privința memoriei. Am folosit aceleași aplicații ca pe un iPhone X sau iPhone XS și nu am întâmpinat nicio problemă. Jocurile au funcționat la fel de rapid, aplicațiile au mers la fel de fluid și chiar dacă aveam deschise multe programe, nu a încetinit. Păstrează o caracteristica ce mi se pare importantă atunci când vorbim de Apple: pur și simplu funcționează.
La nivel de browsing lucrurile sunt foarte line, mai ales datorită noului procesor, atât timp cât folosești Safari. De asemenea, e un procesor care poate rezista chiar mai bine de 3 ani în condițiile actuale. Cred că faptul că telefonul are A12 Bionic, un procesor care lasă Snapdragon 845 la distanță mare, e un argument destul de bun încât acest telefon să nu mai fie privit doar ca o jucărie mai ieftină. E un telefon compromis, unul care se înghesuie într-un spațiu pe care nu prea are concurenți. Rămâne de văzut dacă și piața îl va dori.
Autonomia bateriei
Am folosit telefonul atât pe 4G exclusiv, cât și pe o combinație de WiFi cu 4G. Pot spune cu certitudine că este cel mai bun iPhone de anul acesta la nivelul autonomiei. Bateria are 2942 de miliamperi, dar la o dimensiune mai mică decât XS Max și o calitate mai slabă a ecranului, așadar autonomia crește.
Am reușit să folosesc telefonul de dimineață fără seară fără să-l încarc și chiar să mai rămână ceva baterie. Dacă aveam chef puteam chiar să-l las și peste noapte neîncărcat și aș fi ajuns la muncă la loc cu el. Pe WiFi și 4G reușește această performanță. În zilele când l-am folosit fără 4G, nu am avut nicio emoție cu el și poate rezista ușor 24 de ore de folosire, cu tot cu somn.
Așadar, plusuri mari pentru acest telefon la nivelul autonomiei, ceea ce cumva te face să fii mai mulțumit cu ecranul mai slab. Încărcarea se face wireless și la acest telefon.
Performanțele camerei foto
Camera principală e una simplă de 12 megapixeli, cu f1/8, poate filma 4K la 60 de cadre pe secundă, iar camera de selfie-uri este una de 7 megapixeli cu f/2.2, la fel ca și la celelalte iPhone-uri de anul acesta.
Diferența clară e că iPhone XS și XS Max au a doua camera de adâncime, care oferă și opțiunea telephoto, adică un zoom mai mare. Apple a introdus și la XR sistemul Smart HDR care folosește inteligența artificială pentru a schimba pozele și a le aduce la o calitate mai bună. La fel ca la XS, culorile nu sunt foarte saturate în imagine trase cu XR. Acest lucru se datorează procesorului care face lucrurile să fie foarte diferite față de Samsung sau Huawei. Cred în continuare că Huawei Mate 20 Pro reușește să realizeze fotografii mai bune și e telefonul de cameră al anului, dar iPhone XR nu stă rău. Pozele sunt mai clare, mai puțin saturate și au destule detalii.
Diferențe față de XS și XS Max? Chiar dacă are o singură cameră poate face fotografii portret, dar acestea arată diferit, pentru că se folosesc mai mult de software și nu de lentila tele. Astfel, imaginile portret de pe iPhone XR nu au un zoom atât de mare și prind mai mult în cadru, ceea ce este destul de util dacă mă întrebi pe mine, pentru că eu sunt relativ deranjat de faptul că modul portret nu te ajută să pui măcar un fundal mai complex.
În lumină scăzută telefonul a făcut poze naturale, iar acest lucru m-a interesat. Chiar dacă nu prindea toată lumina din cadru, găsea suficientă.
Aș zice că telefonul e printre device-urile cele mai bune ale anului, dar prefer în continuare iPhone XS, Huawei Mate 20 Pro sau Samsung Galaxy Note 9. Dacă vii de pe iPhone și vrei un iPhone colorat, află că îmbunătățirile camerei sunt vizibile.
Preț iPhone XR
Varianta cu 64 de GB costă 4.100 de lei. cea de 128 de GB costă 4.400 de lei, iar cea de top, cu 256 de GB costă 4.900 de lei. Da, e un hibrid ciudat. Pentru că e un telefon pe care nu poți să-l compari cu nimic. Cu dezavantajele și avantajele lui, e un telefon unic pe piață. Ecranul e mediocru și performanțele de top, iar prețul este unul Apple. Dacă vrei să faci upgrade de la iPhone X, aproape că e singura variantă viabilă.
Puncte Pro
- Autonomie mai mare decât orice alt iPhone de anul acesta
- Performanțe tehnice foarte bune
- Design foarte interesant și culori vii
- Cameră foto foarte bună
Puncte Contra
- Preț destul de mare față de ceea ce oferă
- Ecran cu rezoluție mediocră
- Aplicații neadaptate rezoluției
Care ar fi concluzia mea? iPhone XR e un animal foarte ciudat al acestui an. Pentru că e înger și demon. Ecranul e cu adevărat dezamăgitor, dar performanțele sunt de high end premium, inclusiv la nivelul camerei. Prețul e mare, dacă vii de pe Android, dar dacă vrei iPhone, atunci e o alternativă interesantă pentru cei care s-au plictisit de culorile neutre de până acum. E probabil iPhone-ul care-mi place cel mai mult de anul ăsta și dacă nu aș avea X, probabil că aș upgrada la XR.