Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Vezi în avanpremieră
Telekom a amplasat deja 150 de antene 5G în șase țări din Europa: Austria, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia și Olanda. Aceste antene sunt programate să înceapă să transmită rețeaua în acest prim trimestru al anului și sunt bazate pe standardul 5G New Radio (5G NR), potrivit Claudiei Nemat, Board Member Technology & Innovation Deutsche Telekom.
În cadrul Mobile World Congress 2019, Deutsche Telekom și Osram au anunțat activarea primei rețele de tip campus cu aplicații industriale. O rețea de tip campus oferă acoperire pentru o zonă clar delimitată și pentru aplicații specifice. Rețeaua a fost activată la uzina Shwabmunchen din Germania, pentru a controla roboții de acolo. Deocamdată, rețeaua funcționează pe frecvențe LTE, folosind atât frecvențele publice cât și pe cele ale unei rețele private - Telekom numește asta “rețea dual slice”. În viitorul apropiat, roboții vor funcționa pe baza rețelei 5G.
Telekom va mai deschide două astfel de rețele în viitorul apropiat - în cadrul uzinelor ZF Friedrichshafen și BorgWarner.
Smart City în viziunea Deutsche Telekom
Rețeaua 5G va ajuta la decongestionarea traficului. Acest lucru se va face prin camere de supraveghere, dar și prin algoritmi de inteligență artificială, prin cloud. Astfel, semafoarele sunt coordonate pentru a decongestiona traficul și pentru a dirija mașinile cât mai bine în intersecții.
Telekom are parteneriate cu Ericsson și Skoda și lucrează atât la asistarea traficului, cât și la mașini automonome. Securitatea este foarte importantă în acest caz, iar Telekom vrea să se asigure că acest aspect nu este neglijat.
Tot pe partea de smart city, merită amintit și mobilierul City Tree, care purifică aerul și elimină poluarea din orașe.
Smart Gaming
5G va avea efecte și în sufragerie, nu numai în oraș sau în uzine, ci și în sufragerii. Niantic, compania care a creat Pokemon Go, Samsung și Telekom au contribuit la jocul de Augmented Reality numit Neon.
Jocul se folosește de tehnologia “edge cloud” a Telekom, cu latență mică, pentru a suprapune bile de energie virtuale, vizibile prin camera telefonului, peste lumea din jurul nostru. Jocul este un fel de dodge-ball în AR și funcționează fără de cusur și este distractiv - am avut ocazia să-l testăm la MWC, la standul Telekom.
Privacy industrial în era 5G
Pentru că securitatea datelor este o problemă importantă, Telekom a anunțat că a dezvoltat un marketplace pentru schimbul sigur de date care ar trebui să ofere control proprietarului datelor, nu platformei care le gestionează.
Acest lucru e foarte important în viitorul 5G imaginat de Telekom, având în vedere că, în prezent, 80% dintre toate datele din industrii sunt procesate de servere non-europene.
Mai exact, este vorba despre un marketplace de algoritmi capabili să analizeze date din diverse industrii, dar fără ca datele respective să părăsească serverele țării de proveniență.