Rețeaua 5G va produce numeroase schimbări la nivel de societate și unul dintre efectele pozitive este că ar putea duce la reducerea aglomerației și poluării. Dacă pentru aglomerație vorbim despre vehicule autonome și sisteme complet automatizate de dirijare a circulației, când vine vorba despre poluare ne uităm și spre natură pentru a ne ajuta.

Astfel, cei de la Green City Solutions au dezvoltat, cu sprijinul Telekom, City Tree, o piesă de mobilier stradal inteligent.

City Tree e o băncuță care înglobează o grămadă de tehnologie și un pic de verdeață. Mai exact, sistemul este dotat cu diverși senzori pentru a detecta calitatea aerului, cu senzori pentru zgomot, cu o conexiune 5G, dar și cu ventilatoare de dimensiuni mari care ”inspiră” aer murdar și ”expiră” aer curățat.

Această curățare se face prin intermediul unor panouri cu mușchi. Mușchiul prinde praful din aer și se hrănește cu el, filtrându-l în același timp.

Deutsche Telekom desfășoară proiecte smart city în mai multe țări din lume, inclusiv în România. Cel mai recent proiect Smart City a fost implementat anul trecut în Piatra Neamț și a inclus și acolo piese de mobilier stradal inteligent puse la dispoziție de Telekom România, deci este posibil ca, în viitor, să vedem și purificatoarele City Tree în orașele din România.