Românii arată un interes crescut pentru aplicațiile de mobilitate urbană, utilitatea acestora fiind apreciată de 98% dintre respondenți. În prezent, există peste 2,5 milioane de utilizatori ale aplicațiilor de mobilitate.
Principalele avantaje pentru care utilizatorii chestionați consideră utile aplicațiile mobile sunt: eficiența, rapiditatea, siguranța, calitatea serviciilor și evaluarea comportamentului șoferului.
Mai mult, aproximativ 80% dintre românii care folosesc aplicațiile mobile de transport urban consideră că procesul de găsire a unei mașini ar fi mult îngreunat dacă acestea nu ar mai exista pe piața din România.
Conform datelor colectate de IRES, 96% din respondenți sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de aplicația Clever, liderul de piață pe segmentul aplicațiilor de mobilitate urbană cu peste 1 milion de utilizatori. O lună obișnuită la Clever înseamnă în medie peste 3,5 milioane de comenzi.
„Suntem mândri că rezultatele studiului ne confirmă munca pe care o depunem de 7 ani pentru a moderniza și eficientiza transportul urban. Ne bucurăm că și în anul 2019, Clever a rămas aplicația din topul preferințelor românilor. Pentru noi, opinia utilizatorilor rămâne cel mai important indice pentru calitatea serviciului oferit. Acest lucru ne motivează și mai mult să continuăm investițiile strategice pentru a oferi soluții eficiente de mobilitate pentru orașele din România și utilizatorii platformei”, a declarat Andrei Frunză, General Manager Clever.
Ei cred că transportul trebuie să fie accesibil tuturor, prin eficiența și rapiditatea de a comanda o mașină, dar și din perspectiva prețului. „De aceea oferim reduceri semnificative pentru călătorii și încurajăm plata cu cardul. Ambiția Clever este de a reduce timpul de așteptare la sub 1 minut pentru fiecare comandă lansată în aplicație. Contăm în continuare pe sprijinul utilizatorilor și pe cel al autorităților de a asigura un cadru propice pentru dezvoltarea soluțiilor de mobilitate urbană în România”, adaugă Andrei Frunză.
Rezultatele studiului IRES vin în completarea studiului MKOR Consulting realizat în perioada iunie-iulie 2018 care confirmă faptul că aplicațiile mobile reprezintă metoda preferată de locuitorii marilor orașe din România pentru a comanda un taxi.
Conform studiului MKOR Consulting, 76% dintre românii care aleg să se deplaseze cu taxiul apelează la aplicațiile de mobilitate urbană. Interesul românilor pentru aplicațiile mobile de transport este demonstrat și de frecvența cu care aceștia aleg să comande o mașină prin intermediul unei astfel de aplicații.
Potrivit aceluiași studiu, 43% dintre locuitorii marilor orașe din România comandă o mașină prin aplicații mobile de câteva ori pe lună, 31% de câteva ori pe săptămână și 11% zilnic. Clever este cea mai cunoscută aplicație de mobilitate de tip agregator.
Studiul IRES a fost realizat în luna februarie 2019 și aplicat pe un eșantion reprezentativ din principalele 6 orașe din țară (București-Ilfov, Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța și Iași).