Centrul pentru Guvernarea Schimbării din cadrul Universității IE din Spania a efectuat un studiu în 8 țări din Europa din care a vrut să afle care este atitudinea europenilor cu privire la schimbările aduse de progresele tehnologice.
Rezultatele sunt destul de interesante, întrucât, pe de o parte, reflectă o anxietate intensă. Dintre cei 2.576 de adulți chestionați, 70% spun că inovația tehnologică necontrolată ar putea face mai mult rău decât bine societății.
Mai mult de jumătate sunt îngrijorați că locurile de muncă vor fi înlocuite de roboți. De asemenea, oamenii sunt îngrijorați cu privire la faptul că relațiile digitale ar putea avea un impact negativ asupra contactului uman, întrucât preferăm să petrecem tot mai mult timp în online.
Pe de altă parte, un sfert dintre ei au declarat că ar prefera ca deciziile privind conducerea țării să fie luate de inteligența artificială, nu de politicieni. În mod paradoxal, marea majoritate a europenilor așteaptă ca guvernele lor să stabilească noi legi și impozite pentru a limita automatizarea și a preveni dispariția locurilor de muncă, chiar dacă asta ar însemna stoparea progresului tehnologic, se arată într-o declarație a lui Diego Rubio, directorul executiv al Centrului IE.
În același timp, 60% dintre absolvenții de universități consideră că instituțiile de învățământ nu i-au pregătit suficient de bine pentru a face față transformării digitale care urmează. Această opinie este împărtășită de 73% dintre cei cu vârstele cuprinse între 18 - 34 de ani, urmați de cei din intervalul 35 - 49, cu 58%.
Rezultatele studiului trag un semnal de alarmă și pentru companii, având în vedere că 4 din 10 angajați din EU cred că organizațiile în care lucrează vor dispărea, probabil, în următorii 10 ani, dacă nu vor face schimbări majore și rapide în sistemele lor de productivitate și modelele de business. Această problemă este sesizată de 54% dintre tinerii cu vârstele cuprinse între 18 - 34 de ani. Pe de altă parte, cei mai încrezători în viitorul companiilor sunt cei cu vârste de peste 65 de ani, unde numai 22% dintre aceștia pun la îndoială continuitatea companiilor.
Studiul a fost realizat în Marea Britanie, Spania, Germania, Franța, Irlanda, Italia, Olanda și Portugalia și poate fi citit integral aici.