ICO-urile (oferte inițiale de monede) sunt o modalitate de finanțare ce poate fi asemănată cu listarea pe bursă a unei companii, prin care oferă monedă virtuală înaintea lansării. Acestea sunt echivalentul pe blockchain aș tranzacțiilor IPO (oferte publice inițiale).
Avantajele unui ICO pentru startup-uri
Spre deosebire de acţiunile de capital convenționale, ofertele inițiale de monede reprezintă un avantaj major pentru startup-uri, întrucât nu implică cedarea unui număr de voturi sau acțiuni din companie.
De asemenea, aceste tipuri de finanțări lărgesc posibilitățile investitorilor, pentru că sunt mai puține bariere geografice. În același timp, procesul poate fi mai puțin costisitor și ia mai puțin timp decât alte tipuri de strângeri de fonduri.
Această metodă este avantajoasă mai ales pentru startup-urile din sfera blockchain. Lansarea unui token propriu poate atrage atenția comunității, iar ICO-urile pot fi văzute ca o modalitate de a testa tehnologia cu investitorii și dezvoltatorii.
Dezavantajele unui ICO
Deși au luat amploare în ultimii ani și au ajuns să fie domenii atractive pentru investitorii, criptomonedele sunt încă în fază incipientă și trec printr-un proces de descoperire, pe măsură ce piața se familiarizează cu acestea.
ICO-urile rămân a fi o investiție de risc în cazul în care proiectele eșuează, tocmai pentru că nu oferă, la schimb, acțiuni din companie. Asta înseamnă că investitorii riscă pierderi de 100%.
Pe lângă asta, în cadrul unui ICO, companiile au o singură oportunitate la vânzarea de token-uri și trebuie să le stabilească prețul în funcție de valoarea percepută în propunerea de business la momentul respectiv. Această valoare poate fi mult mai mică decât valoarea companiei - capitalizarea de piață.
ICO-urile în Europa Centrală și de Est
Așa cum spuneam la început, startup-urile din zona CEE au strâns 20% din fondurile de ICO la nivel internațional, în 2017, iar în 2018 - ICO-urile au reprezentat 16% din toate tipurile de finanțări ale startup-urilor în Europa.
În același timp, cele mai multe ICO-uri s-au bazat pe Bitcoin sau Ethereum, monede care au cunoscut o scădere dramatică a prețului, ceea ce dus și la o scădere privind valoarea capitalului startup-urilor. În cele din urmă, companiile au ajuns să aibă mult mai puțin capital decât își planificaseră inițial.
Un alt aspect care a afectat această această sfera este lipsa unui cadru legislativ clar. În septembrie, membrii Parlamentului European au început discuțiile pe marginea propunerii de legalizare a vânzărilor de token-uri și criptomonede, care ar putea duce la crearea unor noi directive asupra ICO-urilor în spațiul economic.