Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 3 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Digitizarea a devenit parte indispensabilă a actului medical. În prezent sunt zone unde Inteligenţa Artificială (AI) poate ajuta doctorii cu aceeaşi precizie ca a unui expert în domeniu. Sistemele imagistice medicale scanează corpul uman, trimit alerte în eventualitatea depistării de anomalii şi pot chiar să ajute la salvarea de vieţi. Prin intermediul bodystudio ATBM master, FotoFinder Systems GmbH lansează acum un sistem imagistic care permite doctorilor să aibă o nouă abordare în diagnosticarea digitală a cancerului de piele.
Din 2013, FotoFinder se concentrează asupra diagnosticării timpurii a cancerului de piele prin intermediul soluţiei Automated Total Body Mapping (ATBM) pentru documentarea complet automatizată a întregii suprafeţe a pielii. Acum firma merge cu un pas mai departe prin noul bodystudio ATBM master. Numele metodei, prin care întreaga suprafaţă a pielii este fotografiată cu o cameră specială şi un sistem flash, fără zone de reflexie, la o rezoluţie super înaltă, este Total Body Dermoscopy. Metoda generează imagini clinice excelente, care permit doctorului să vadă imaginea întregului corp cu o asemenea precizie încât structura microscopică a aluniţelor devine deja vizibilă în imaginea de ansamblu. Doctorul primeşte sprijin vizual din partea aplicaţiei software complet automatizate Bodyscan, care identifică rapid leziunile existente ale pielii de pe întregul corp şi le aranjează conform relevanţei lor. Astfel, medicul poate "scana" rapid aluniţele în mod vizual fără a mai fi nevoit să le examineze individual pe fiecare folosind un dermatoscop. Doar cele câteva aluniţe atipice sau suspecte vor fi analizate cu ajutorul dermatoscopului digital. Se ajunge astfel la economii considerabile de timp şi la detectarea celor mai mici anomalii: Acesta este un fapt care poate salva vieţi în cazuri extreme! În orice caz, timpul de aşteptare a diagnosticului şi incertitudinea şi anxietatea asociate acestuia sunt considerabil scurtate. În plus, această metodă reduce nevoia de excizie uneori dureroasă a uneia sau mai multe mostre de ţesut.
“Viitorul diagnosticării cancerului de piele se regăseşte în soluţii inovatoare, inteligente şi care aduc economii de timp”, explică Kathrin Niemela, membru al echipei manageriale FotoFinder. “Metodele moderne de analiză sunt în mare parte digitale şi ajută medicii la descoperirea de anormalităţi în multe feluri.” Contrar opiniei larg răspândite, cele mai multe melanoame nu se dezvoltă dintr-o aluniţă existentă, ci apar ca pete noi, "de novo", pe o piele aparent sănătoasă. În cele mai multe cazuri, boala debutează cu o zonă abia perceptibilă optic, adesea cu un diametru de doar 1 milimetru, care însă poate conţine deja o populaţie de mii de celule maligne. Tocmai astfel de leziuni extrem de mici sunt adesea trecute cu vederea în cadrul examinării dermatologice clasice. Cartografierea întregului corp cu ajutorul noii tehnologii vizualizează aluniţele unui pacient de o asemenea manieră încât leziunile noi devin vizibile imediat.
Medicul este ajutat în analiza şi evaluarea de risc a leziunilor cutanate de aplicaţia software Moleanalyzer pro, care foloseşte un algoritm puternic de deep learning bazat pe AI. Conform unui studiu clinic efectuat de Departamentul de Dermatologie al Spitalului Universitar din Heidelberg, inteligenţa artificială poate genera diagnostice mai precise decât specialiştii în medicină implicaţi în studiu – iar de fiecare dată sistemul are nevoie pentru asta de mai puţin de o secundă.
În cazul pacienţilor, folosirea Automated Total Body Mapping în combinaţie cu AI, înseamnă o fiabilitate mai bună a detectării timpurii a cancerului de piele. “Prin comparaţie cu abordarea mai intuitivă a unui medic, care include istoricul pacientului sau predispoziţia genetică în cadrul procesului de diagnostic, algoritmul este perfect obiectiv în analiza efectuată”, explică Kathrin Niemela de la FotoFinder. “Cu cât baza de date este mai mare, mai bună şi mai unică, cu atât sistemul devine mai inteligent într-o perioadă scurtă de timp, datorită învăţării permanente. Cu toate astea, AI nu poate înlocui inteligenţa şi experienţa umană în detectarea cancerului de piele. În cele din urmă, doctorul decide ce e de făcut."
FotoFinder bodystudio ATBM master este o soluţie versatilă: Pe lângă platforma de diagnosticare a cancerului de piele, dispozitivul oferă module opţionale pentru diagnosticarea părului, esteticii cât şi pentru gestionarea datelor pacienţilor cu psoriazis prin folosirea PASIscan.
Kathrin Niemela, membru al echipei manageriale FotoFinder, va demonstra capacităţile FotoFinder bodystudio ATBM master în cadrul evenimentului "24th World Congress of Dermatology" între 10-15 iunie 2019.