Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 1 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
„Din datele pe care le deținem până acum, urmare a semnalărilor primite de CERT-RO la numărul special 1911 și transmise mai departe către Centrul Național Cyberint, am constatat că sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit patru spitale: „Victor Babeș” - București, Huși, Dorohoi și Alba”, informează reprezentanții Serviciului Român de Informații, citați de hotnews.ro.
SRI precizează că pentru a opri atacul e nevoie de un antivrius, infecția bazându-se pe păcălirea utilizatorului.
„Cel mai probabil infecția se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) și nu pe exploatarea unei vulnerabilități (slăbiciuni) a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, mai spune SRI.
La nivelul Bucureștiului, cinci spitale, între care „Victor Babeș”, iar restul urmează a fi identificate, au fost afectate de atacurile cibernetice, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huşi a fost atacat cibernetic a în luna aprilie, informația fiind făcută publică de ministrul Sănătății.
Potrivit datelor firmelor de securitate, Bad Rabbit e mascat ca un fișier fals care ar instala Adobe Reader sau orice alt utilitar pentru flash. După ce este instalat, programul blochează calculatoarele și se poate răspândi în rețea în calculatoarele care nu sunt protejate. Faptul că spitalele din România s-au infectat cu un ransomware vechi din 2017, care astăzi poate fi detectat de majoritatea soluțiilor de securitate, arată nivelul slab al protecției.