Universitățile nu au capacitatea să formeze suficient de mulți absolvenți calificați până atunci, mai ales că cererea continuă să crească de la an la an.
Potrivit unui studiu realizat la comanda Software Development Academy (SDA), una dintre cele mai mari academii de programare pentru adulți din Europa Centrală și de Est, cele mai solicitate limbaje de programare, bazate pe numărul de oferte pentru joburi în IT publicate în trimestrul doi al anului 2019 pe site-urile românești de recrutare sunt: Java (815 oferte de muncă), Javascript (515 oferte de muncă ), C ++ (340), .NET (335) și PHP (230).
Conform studiului realizat în mai 2019 de TalentUP pentru SDA, aproximativ 4% din populația României erau profesioniști IT, similar cu Danemarca (4%), și Belarus (4%), un procent mai mare decât în Ucraina (3%) sau țările baltice (2,5%).
Numărul dezvoltatorilor de software din România este estimat la 55.000, dintre care cei mai mulți locuiesc în București (aproximativ 20.000 de dezvoltatori), urmat de Cluj (11.000), Iași (5.000), Brașov (aproximativ 2.500) și Sibiu (1.500).
Joburi în IT - salariul mediu în România
Între lunile martie si mai 2019, au fost publicate în total 7.612 oferte de joburi în IT pe site-urile de recrutare de specialitate; 47% din oferte erau pentru programatori IT juniori. Salariul mediu în România pentru un specialist IT indiferent de experiență este de aproximativ 2.600 euro brut pe lună (31.000 euro brut pe an).
În comparație, în Olanda, salariul mediu pentru profesioniștii IT a fost de 50.000 de euro pe an în aceeași perioadă, iar pe site-urile specializate de recrutare au fost publicate 25.000 de anunțuri pentru joburi în IT.
Joburi în IT - numărul absolvenților
În România, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj oferă cel mai mare număr de absolvenți IT în fiecare an (aproximativ 1.850 de absolvenți pe an), urmată de Universitatea Politehnică București (1.740), Universitatea Tehnică din Cluj (1.665), Academia de Studii Economice (1.450), Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (1.200) și Universitatea București (900).
La nivel global, fenomenul de IT bootcamps este în creștere, iar piața globală a cursurilor de programare valorează în prezent peste 450 de milioane de dolari.
Regiunea Europei Centrale și de Est, caracterizată de o creștere economică peste medie, de prezența liderilor IT mondiali, precum și de predispozițiile generale ale populației pentru științe și limbi străine, se estimează că va înregistra un număr crescut de absolvenți al unor astfel de academii.
Academie de programare
Software Development Academy (SDA) este cea mai mare academie de programare din Europa Centrală și de Est care le permite studenților să dobândească competențe rapide (în termen de 3-7 luni) în programare și testare software.
Înființată în 2014 în Polonia, SDA a început să ofere cursuri în România în ianuarie 2018. De la înființare, SDA a ajutat până acum la schimbarea traiectoriei în carieră a peste 3.000 de profesioniști din CEE, țările baltice și nordice, conectându-i cu peste 200 de companii din sectorul tehnologic din toată Europa.
SDA organizează cursuri de programare pentru clienți individuali, companii și instituții. Clienții săi de bază sunt profesioniști activi între 25 și 50 de ani care doresc să-și schimbe cariera și să înceapă să lucreze în domeniul IT. Pentru clienții B2B, care includ corporații multinaționale și instituții, SDA se ocupă de recrutare, training și crearea de profesioniști IT, precum și dezvoltarea sau recalificarea angajaților.
SDA este prezentă în Polonia (15 orașe), Marea Britanie, Irlanda, România, Lituania, Letonia, Estonia, precum și în Finlanda. În România, compania livrează traininguri în București, Cluj, Timișoara, Iași, Craiova, Oradea, Constanța, Galați și Baia Mare.