Pe 19 octombrie, la București, câțiva tineri de liceu au organizat singuri o ediție în care au adus speakeri care să le vorbească celor din generația lor și să-i inspire. Printre speakeri au fost Adrian Stratulat (conduce Romanian Blockchain Association), Alex Nedea (jurnalist Recorder.ro), Chris Simion (Regizoare și Fondator Grivița53), Cristi Dascălu (Vlogger și Software Engineer), dar și alți oameni relevanți pentru participanți.
Matei Udroiu și Alex Lumină au fost printre inițiatori. I-am invitat la o discuție video și audio pentru că voiam să aflu mai multe despre cum gândesc oamenii din generația lor, care sunt nevoile lor și cum văd ei viitorul. A ieșit o discuție fascinantă de 35 de minute în care am apreciat cât de clar își exprimă ideile, cât de mult preț pun pe educație, dar și pe skill-urile care trebuie dezvoltate în afara școlii.
Poți urmări discuția în video-ul de mai sus, iar mai jos am pus embed către podcast-ul audio. Dacă vrei să asculți podcast-ul în aplicația preferată, dă click aici pentru a o alege de pe anchor.fm. Și nu uita să dai follow la Startup Mashup, locul unde punem interviurile audio start-up.ro.
Matei și Alex sunt colegi de bancă. Organizează evenimente de doi an și jumătate, sunt pasionați de educație, poltiică, evenimente și vor să facă tot ce se poate ca să învețe mai mult, nu numai din școală.
Începutul în organizarea de evenimente
“Am dat de un colectiv nou și am aflat despre tot felul de lucruri care se întâmplă în jurul meu și am vrut să încerc asta ca să văd dacă mi se potrivește. Printre acestea au fost un ONG numit Interact Cișmigiu unde sunt și acum. Am învățat mult despre organizarea de evenimente, de la cum să scrii un mail sau să faci un plan de proiect și să pitchuiești către un sponsor. Și a doua pasiune ar fi MUN - Model United Nations, care e un eveniment de 4 zile unde elevii și studenții simulează comitetele Națiunilor Unite”, a spus Matei Udroiu.
„La mine a fsot la începutul clasei a 9-a. Când intri într-un nou colectiv vrei să încerci lucruri noi. Din toate lucrurile pe car ele-am încercat, de la Clubul De Dezbateri, până la MUN, singurul lucru care m-a pasionat cel mai mult a fost organizatul evenimentelor. Și de asta am vrut să fiu în organizarea TEDx Youth@Calea Victoriei. Ne bucurăm că a ieșit atât de bine și am putut promova ce am dorit cu acest eveniment”, a spus și Alex Lumină.
Cei doi au fost voluntari la TEDx Bucharest, cel mai mare eveniment de acest tip din România. Matei își amintește că i-au plăcut oamenii, comunitatea și ce se întâmplă acolo.
„Cred că adolescenții de vârsta mea și studenții ar beneficia de o conferință de genul acesta, unde oameni mișto pot împărtăși idei care să inspire și să genereze alte proiecte. Atunci am ajuns la concluzia că la TEDx biletele pornesc de la 300 de lei, un preț pe care cineva de vârsta mea nu-și permite să-l plătească sau dacă poate, nu va face alegerea să ducă fondurile către așa ceva. Așa că am stat să mă gândesc că nu prea există TEDx Youth, care să targeteze acest segment. Am spus că voi face eu treaba asta. Să aduc experiența și comunitatea TEDx la un preț accesibil tinerilor.”, a spus Matei Udroiu.
Pe lângă preț, cei doi și colegii lor au vrut să facă lucrurile accesibile și prin intermediul discursurilor. Adică să aibă oameni care să poată empatiza cu publicul, iar reciproca să fie valabilă.
Cum organizezi un eveniment TEDx Youth
„De obicei aplicația pentru licență ca să o construiești și să fii sigur că nu ai probleme, durează cam o lună. După aplicație răspunsul vine între o lună și două luni, după care mai vorbești cu ei. Ca implementare a proiectului undeva în jur de 3-4 luni dacă ai o echipă foarte bună, cum am avut norocul pentru acest eveniment. Trebuie să fii atent să nu încalci reguli. Formatul e restrictiv, dar e cu scopul de a păstra pură intenția evenimentului.”, explică Udroiu.
„Organizarea e complicată pentru că TEDx impune niște reguli stricte pe care ar trebui să le respectăm ca să ne menținem licența. Reguli precum faptul că noi nu putem să ne promovăm sponsorii direct, pe pagina noastră de Instagram, de aceea a trebuit să venim cu inițiative creative ca să îi putem promova”, a completat Alex Lumină.
„Tema evenimentului a fost Unsung Heroes, adică eroii necântați. Am vrut să aducem oamenii care au ales să fie schimbarea în comunitate, în fața tinerilor și să le arate că se poate în diferite domenii de activitate și trebuie să aibă curaj și să iasă în față.”, a spus Matei Udroiu.
„Pe mine m-a impresionat cel mai mult că speakerii pe care i-am adus au fost foarte tineri. Oamenii au avut impact în comunitățile lor. Cred că ne-au inspirat să avem cât mai multe inițiative. Pe mine m-a impresionat discursul lui Cristi Dascălu, un vlogger cu 150.000 de abonați, despre cum să-ți găsești jobul potrivit în viitor. E una dintre marile mele incertitudini. Nu știu mai exact cum să-mi implementez în momentul de față cunoștințele pe care le am acum.”, spune Alex Lumină.
De altfel tinerii se luptă în momentul de față cu ceea ce urmează să facă în viață, atât la nivel de studii, cât și la aplicarea skill-urilor pe care le au sau le-au învățat.
Cum dezvolți skill-uri pe care școala nu ți le oferă?
„Sfatul meu ar fi să realizezi ce nevoi ai și să începi să cauți și găsești mediul care-ți permite să te dezvolți și să iei acele skill-uri. Când am intrat în clasa a 9-a am căutat organizații, să testez, să văd ce mi se potrivește. Cred că sfatul ar fi să fie mereu curioși, să se lupte pentru lucrurile acestea, pentru că nu le vor primi de la nimeni mură-n gură”, spune Matei Udroiu despre modul în care a reușit să își dezvolte capacitățile de comunicare și organizare.
„Modul în care gândesc și vorbesc acum vine de la dezbateri. Atunci când am intrat la liceu în clasa a 9-a am vrut să încerc dezbaterile, pentru că am știut că vor avea un impact în viitor. A fost greu la început pentru că oamenii sunt inhibați când vine vorba de exprimarea ideilor, dezbaterile m-au format în așa fel pe lângă dezvoltarea abilității de public speaking am fost pus și în temă cu dificultăți ale societății de azi. M-am pus în temă cu problemele societății, cu relațiile internaționale.”, a spus și Alex Lumină.
Pe viitor cei doi vor să studieze în străinătate, pentru a profita cât mai mult de perioada de studii și să primească din ce în ce mai multe informații. De asemenea, sistemul educațional din Marea Britanie îi atrage și prin faptul că îmbină teoria cu practica, dar și un program flexibil.
„Îmi doresc să merg la o facultate de business management în Anglia - Warwick, Bath, LSE. Dacă urmează să-mi petrec 3 ani într-un sistem de învățământ vreau ca după acei 3 ani să plec cu o informație relevantă și acolo am acea posibilitate, pe lângă un program mai flexibil. După aceea aș vrea să iau ce am învățat acolo, să mă întorc în România și să aplic aici.”, a spus Matei Udroiu.
„Mi-aș dori să profesez în domenii precum economie sau organizări de evenimente. Facultățile pe care le țintesc acum sunt UCL, în principal în Anglia. Cred că lucrurile care mă motivează legat de Anglia țin de educație - structura școlară. Mi se pare că structura sau programa e foarte axată pe nevoile pieței muncii, decât în România unde e bazată pe acumularea unei cantități foarte mari de informații, ceea ce nu e un lucru util pentru viitorul nostru și cariera noastră. În afară programele sunt foarte flexibile și se mulează foarte mult pe profilul celor care le susțin.”, spune Lumină.
Lipsa oportunităților din România și lipsa unui sistem foarte centralizat al educației îi motivează pe cei doi să plece la studii în străinătate.
Cu toate acestea vor să fie parte activă din schimbarea educațională din România. „Ne dorim să jucăm rolul nostru și poate prin acțiunile noastre altora le vin idei ca să dezvoltăm ușor România și să schimbăm împreună ce trebuie schimbat. Trebuie să tragem toți, nu merge ca unul să stea să se uite și să comenteze, iar restul să facă.”, spune Udroiu.
Ce oferă liceul unor tineri astăzi și ce nu?
„Din fericire în liceele foarte bune avantajul e comunitatea și oamenii, profesorii bine pregătiți și nivelul de informație cantitativ foarte bun. Mi se pare că la nivel general ar trebui să schimbă structura, să fie mai flexibilă, pentru că din păcate nu-ți mai oferă posibilitatea, nu te pregătește real pentru skill-urile de care ai nevoie în multe domenii care poate nu existau sau nu erau atât de dezvoltate acum 30 de ani, dar acum sunt. Direcția cea mai bună ar fi reîmpărțirea și reconstrucția profilelor și să-i lăsăm pe elevi să-și poată alege o parte din materii, cum este modelul de Bacalaureat internațional, care e aplicat în multe școli din afară și în unele școli private din România.”, spune Matei Udroiu.
„Ceea ce-mi place foarte mult la Lazăr e că profesorii ne împing foarte mult să facem activități extrașcolare. Prin acestea noi aflăm pasiunile noastre, unde vrem să profesăm.”, a adăugat și Alex Lumină.
Poți continua să urmărești discuția completă cu Matei Udroiu și Alex Lumină în video-ul de mai sus.
Dacă nu vrei să urmărești video, poți asculta podcast-ul dând click pe acest link.