Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Telefoanele Huawei încă pot folosi sistemul de operare Android, deși compania și-a anunțat încă de anul trecut lansarea propriului sistem de operare, Harmony OS.

Citește aici hands-on-ul realizat de start-up.ro după ce Huawei Mate 30 Pro a fost prezentat.

Pentru a contracara faptul că nu mai au acces la aplicațiile populare din Google Play, gen YouTube sau Gmail, oficialii Huawei precizau încă din toamna anului trecut faptul că vor investi, într-o perioadă de 5 ani, 1,5 miliarde de dolari în programatorii care lucrează pentru companie.

Recent, aceștia au ținut la Londra un eveniment dedicat programatorilor în cadrul căruia au anunțat că pun la bătaie primele 26 de milioane de dolari. Pentru început, pentru a-i atrage pe programatorii britanici și irlandezi, ca aceștia să creeze aplicații pentru App Gallery-ul Huawei.

Reprezentanții Huawei au ținut să le precizeze developerilor că firma ia numai 15% din veniturile pe care le fac prin aplicații, comparativ cu o cotă de 30% cerută de Google și Apple. Încă de la lansarea Mate 30, Richard Yu, CEO-ul Huawei, declarase pe scenă că încurajează dezvoltatorii de aplicații să adapteze creațiile lor și pentru App Gallery, magazinul de aplicații la Huawei, și le promite 85% din veniturile generate de acestea (Google și Apple oferă 70% din venituri).

După Mate 30, prima lansare de flagship care nu are acces la portofoliul de aplicații al Google, specialiștii de profil se așteaptă ca și modelul P40, a cărui lansare ar fi programată pentru luna martie 2020, să intre pe piață fără servicii Google.

Recent, Huawei anunța perioada de precomandă, în ediție limitată, a Huawei Mate 30. Telefonul va putea fi comandat în intervalul 15-29 ianuarie, 100 de bucăți vor fi disponibile pentru România, prima dată de ridicare fiind 1 februarie.

Menționăm, din nou, faptul că telefonul nu are aplicațiile Google preinstalate și acestea nu pot fi instalat direct, ci doar printr-o mașină virtuală.

Huawei Mate 30 Pro - ce poți să faci fără aplicații Google?

Războiul economic dintre SUA și China afectează direct producătorul chinez de smartphone-uri. Huawei nu mai are voie să folosească tehnologie de la americani, fie ea hardware sau software, pe telefoanele pe care urmează să le lanseze.

  • Ecran - Super AMOLED 6,53 inchi, rezoluție 2400x1176 pixeli, Gorilla Glass 6
  • Procesor - Kirin 990
  • Memorie RAM - 8 GB RAM
  • Spațiu de stocare 256 GB
  • Camere foto: 40 MP wide + 40 MP ultrawide + 8 MP telefoto + 3D depth sensing
  • Camere frontale: 32 MP, Face ID, senzor detectare gesturi
  • Baterie - 4500 mAh, încărcare la 40W pe fir și încărcare wireless la 27W
  • Sistem de operare - EMUI 10 bazat pe Android 10, dar fără aplicațiile Google
  • Preț - 1.100 de euro

Primul lucru pe care-l observi la Mate 30 Pro este designul schimbat. În primul rând, ecranul este unul de tip waterfall și are o rată de ecran/corp de 94%. Acesta arată destul de spectaculos și îmi place cum ecranul se prelungește pe margini și așa, ușor-ușor, ne îndreptăm spre telefonul care e doar ecran. Din păcate, acest model de telefon are un notch, la fel ca iPhone și, tot la fel ca iPhone, are un sistem de autentificare facială.

Totuși, acel decupaj al ecranului aduce două funcții interesante. Prima ar fi faptul că telefonul ți-ar detecta postura și ar roti imaginea în funcție de asta, iar a doua ar fi faptul că atunci când detectează o altă față care se uită la telefonul tău acesta se blochează.

Butoanele fizice de volum au dispărut și sunt înlocuite cu o zonă sensibilă la atingere. Totuși, din fericire aceasta nu reacționează la atingeri accidentale și trebuie să apeși de două ori în acea zonă pentru a putea apoi glisa degetul în sus și în jos pentru a regla volumul.

Urmărește aici video hands on realizat de start-up.ro cu acest telefon