Scrisoare deschisă de suport către comunitatea românească de startup-uri: Dragi fondatori, fiți calmi și mergeți înainte
Vi s-a spus de multe ori că să construiești un startup e greu, unul dintre cele mai grele lucruri pe care le vei face în viața ta, că doar 1 din 10 reușesc. Totuși, ai început această călătorie. E 1% noroc și 99% muncă, spun oamenii. Doar că astăzi a devenit mai greu. De 10 ori mai greu.
Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro
Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.
Urmărește specialiștii!
Către fondatorii români de startup-uri,
Vi s-a spus de multe ori că să construiești un startup e greu, unul dintre cele mai grele lucruri pe care le vei face în viața ta, că doar 1 din 10 reușesc. Totuși, ai început această călătorie. E 1% noroc și 99% muncă, spun oamenii. Doar că astăzi a devenit mai greu. De 10 ori mai greu.
Ai putea fi dintre cei 1%, dar dacă nu ești, ca și noi ceilalți, citește mai departe.
În timp ce scriu această scrisoare, în apartamentul meu închiriat prin Airbnb la Montreal, nu pot să nu mă gândesc că acum 10 zile eram în România și-mi planificam întâlniri cu clienți, parteneri și investitori. Ca fondator și CEO știi cum e, trebuie să muncești mult, să faci ceea ce trebuie făcut ca afacerea ta să crească.
Ca și alte startup-uri, aveam planuri ambițioase de creștere pentru 2020 și unul dintre scopurile noastre era (încă e!) să strângem 1 milion de dolari investiție în prima jumătate e anului. #shithappens.
Astăzi, cu foarte multe persoane și companii lovite de către criza COVID-19, inclusiv noi, ne-am schimbat focusul în câteva zile (avantajul de a fi un startup!) pentru a ne da seama cum să rezistăm în fața unei situații neprevăzute.
Am fost antreprenor de când mă știu și am avut „norocul” să trec printr-o altă criză în 2007-2008. Abia terminasem Automatica si Calculatoare, iar primii mei pași ca antreprenor (și inginer, yay!) au fost influențați de criza economica ce, într-un final, a lovit România. Ca multe alte lucruri, a prins România nepregătită. Nu a fost plăcut.
Crize au mai fost și lucrurile vor reveni la normal, așa cum o fac mereu, dar nu toată lumea va rezista.
Criza aceasta e abia la început. Numărul de cazuri declarate crește rapid în multe regiuni. Auturitățile din Europa, Statele Unite și Canada răspund deja la criză, dar e greu să prezici finalitatea.
E greu să anticipezi cum vor reacționa investitorii, clienții și angajații, dar e important să ai un plan de acțiune. Următorii pași sunt presupunerile mele și sunt convins că nu văd toate aspectele. Ia-le cu precauție și aplică-le pe cazul tău particular:
- Chiar dacă finanțările de venture capital nu urmează imediat traiectoria piețelor bursiere, într-un final vor fi influențate. Da, există încă enorm de mult capital disponibil, dar este prudent să spunem că noi tranzacții (în comparație cu cele de tip follow-on) vor fi mai greu de făcut.
- Știi cât de important e conceptul de „burn rate” în circumstanțe normale. Astăzi lucrurile nu sunt normale. Ia în calcul opțiuni de reducere a cheltuielilor, planifică luând în calcul că veniturile vor fi mai mici, iar clienții vor avea termene de plată ale facturilor mai mari. Sau nu le vor mai plăti deloc.
- Planifică să faci bootstraping în următoarele 12-18 luni. Pare drastic? Mai bine să ai siguranță, decât să-ți pară rău mai târziu.
- Echipa ta e cea mai importantă în aceste momente. Asigură-te că vorbești cu echipa ta des și îi asiguri pe oameni că se pot baza pe tine. Nu trebuie doar să o spui, trebuie chiar să ai un plan în acest sens.
- E o linie fină între panică și luarea unor deciziilor dificile rapid. Dacă trebuie să faci tăieri de costuri, fă asta mai întâi, înainte să dai afară oameni pe care altfel ai vrea să-i păstrezi.
- Nu uita că ești fondator, CEO al unui startup. Condu prin exemplul tău! Inovația e esența unui startup. Gândește-te și schimbă lucrurile. Întoarce-te la planificare și vezi ce impact vrei să ai tu și business-ul tău în timpul și după criză. Cele mai bune companii de după bula .com din 2001 au supraviețuit și le respectăm astăzi. Fii ca ei!
- Trebuie să ai perspectivă. Fii recunoscător dacă tu și oamenii din echipă sunteți sănătoși. Fii umil. Înțelege provocarea prin care trec alții și ajută cum poți.
- Ca fondator te vei simți de multe ori singur. Vorbește cu alți antreprenori și creează un grup de soluții. Nimeni nu te va ajuta, noi suntem propria soluție.
- În aceste clipe trebuie să ne găsim acel „De ce?”. Cum poți ca startup să demonstrezi credințele tale și acel ”De ce?”.
- Fii calm și ia lucrurile pas cu pas. Uită-te înainte, pentru că este singura direcție pe care merita să o urmărești.
Dragi fondatori, suntem împreună.
Chiar dacă am vrea ca lucrurile să fie diferite, nu contează acum. Planurile noastre sunt complicate de criza COVID-19? Ce ne facem? E atât de nedrept. E atât de frustrant. Nu e corect.
Totuși..
Putem să fim nervoși și să nu fim de acord. Putem să ne ridicăm pumnul în aer, să blestemăm destinul și să spunem oricui ar asculta că viața e nedreaptă. Dar oricât de mult ne-am dori, nu putem schimba realitatea. Viața reală e încăpățânată și trebuie să o îmbrițișăm.
În final, aș vrea să citez o înțelepciune stoică a lui Epictet despre care cred că vă poate ghida în această perioadă și să vă facă să ieșiți din criză mai puternici și mai maturi.
„Adevărata față a omului e descoperită în momente dificile. Așa că atunci când intervin problemele, gândește-te la tine ca la un atlet căruia Dumnezeu, ca un antrenor, i-a dat un adversar tânăr și puternic. Din ce motiv? Ca să te transforme într-un olimpian desăvârșit”.
PS: Dacă ești investitor și fondatorii în care ai investit nu îți scriu cu update-uri și planuri de criză, alege mai bine data viitoare.
PPS: Dacă ești fondator și nu auzi nimic de la investitorii tăi în perioada aceasta, alege mai bine data viitoare.