iPhone SE 2 e continuarea seriei anterioare care oferea utilizatorilor un telefon ieftin față de celelalte terminale Apple, într-un design folosit anterior și cu specificații mai noi.
iPhone SE era un iPhone 5 cu specificații noi, iar iPhone SE 2 este un iPhone 8 căruia i s-a pus motor nou. E un telefon care mie mi-a provocat senzația de „The Good, The Bad and The Ugly". Dar să începem.
Designul telefonului
Simplu spus, e un design foarte învechit. Niciun telefon modern nu mai are marginile acestea atât de mari ale ecranului. iPhone 8 era un telefon cu un design destul de învechit când a fost lansat, iar SE pare că vine dintr-o altă lume și alt limbaj de design. Am avut, din păcate, de multe ori senzația că folosesc aplicații neoptimizate pentru că nu mai sunt obișnuit cu un ecran atât de strâns între margini negre mari. În lumea Netflix pe smartphone, această alegere a Apple nu e tocmai cea mai modernă.
Altfel, dacă scapi de prima impresia a ecranului, telefonul e unul mic și simpatic, ușor și subțire. Astăzi senzația e că folosesc un iPod Touch, ceea ce e bine. Pe spate carcasa e de sticlă, cu o singură cameră destul e mică, marginile de aluminiu sunt frumoase, iar dacă revenim în față observi de la mare distanță un alt element ciudat de design pentru 2020 - un buton.
Da sau nu? Dacă te uiți în stânga și în dreapta, vei zice nu.
Ecran iPhone SE
Chiar dacă e înconjurat de margini groase, ecranul este unul de calitate, luminos și cu o calitate bună. Avem un ecran Retina IPS, cu o rezoluție de 1334 pe 750 de pixeli, cu o densitate de pixeli de 326 pe inch, iar dimensiunea e de doar 4,7 inci.
Și acest lucru e straniu pentru 2020, fiind un ecran foarte mic. Poate fi avantajos pentru cei care sunt melancolici după un telefon care să poată fi folosit mai ușor cu o singură mână. Înțeleg că Apple a redus costurile folosind același șasiu ca la iPhone 8, dar putea fi pus mult mai mult ecran în această configurație, poate chiar ca la iPhone 11, ceea ce ar fi dus la o dimensiune mai bună a display-ului și un șasiu la fel de mare. Proporția ecran/corp este, la fel, venită din review-urile din 2016 - 65%.
Luminozitatea e bună în soare, îți permite să citești fără probleme, iar software-ul permite trecerea pe modul de noapte, în care ochii sunt protejați de lumina albastră. Per total un ecran foarte bun, dar înconjurat de pustietate neagră.
O problemă va fi pentru cei cu mâini mari sau obișnuiți cu terminale mai mari veți avea dificultăți în a tasta pe un ecran atât de mic. Te obișnuiești cât de cât, dar experiența nu e optimă.
Da sau nu? Da, dar trebuie să te obișnuiești cu el după ce ai folosit alte telefoane mai moderne.
Specificații tehnice
Dacă la design Apple a împrumutat ce a avut pe iPhone 8, la specificații tehnice a venit cu tehnologia anului 2019, ceea ce e un mare câștig pentru utilizatorii care vor un Apple accesibil.
Telefonul are procesorul Apple A13 Bionic ca pe iPhone 11 Pro, 3 GB de RAM și stocare de 64, 128 sau 256 de GB.
În primă fază, pentru că e așa mic, senzația nu e la fel de bună ca pe iPhone 11 Pro. De asemenea, m-am obișnuit foarte mult și cu gesturile de pe iPhone 11 încât folosirea butonului dă senzația de telefon mai lent. Cu toate acestea, e doar o impresie.
iPhone SE 2 e un best buy când vine vorba de specificațiile tehnice pure, pentru că funcționează la fel ca cele mai scumpe terminale la un preț bun. Îl folosesc deja de 5 zile și nu am simțit vreo diferență față de iPhone 11 Pro odată ce m-am obișnuit cu el. De asemenea, pentru că e lansat cu acest procesor, va avea suport software 5 ani, așadar Apple nu mai poate fi acuzat acum de faptul că va încetini intențonat telefonul. Cu 400 de dolari poți să ai un telefon pentru mulți ani, așa că valoarea investiției e bună.
Procesorul mi-a permis să fac browsing de calitate, să trec ușor între aplicații și să mă joc fără probleme Asphalt, Real Racing sau Call of Duty.
Da sau nu? Absolut da!
Camera foto
Și structura camerelor e diferită față de telefoanele moderne, pentru că iPhone SE are o cameră principală și una de selfie. Atât. Restul e din software. Și sunt puncte bune și puncte rele aici. Camera principală e una de 12 megapixeli cu f/1.8, iar cea de selfie are 7 megapixeli și f/2.2.
Cum se descurcă? Din software, Apple a reușit să creeze lucruri bune pentru cele mai simple folosiri. O poză la natură, o poză urbană, o poză portret. Toate acestea ies foarte bine. Dar dacă vrei să dai un zoom nu e la fel de bine ca pe alte terminale, dacă vrei o panoramă frumoasă nu vei reuși să faci mare brânză. E o cameră de bază pentru poze diurne și destul de simple. Dacă mă întrebi, e exact pentru cei care vor poze portret și ceva acțiune urbană.
Odată ce se lasă lumina, camera dezamăgește în totalitate și era cumva normal. Hai să nu o mai lungesc: zgomotul din poze e atât de mare, chiar dacă softul încearcă să o echilibreze și să o lumineze, încât mai bine nu. Camera de selfie reușește să scoată portrete bune, care nu sunt foarte diferite de cele de pe iPhone 11 Pro, poate doar sunt un pic mai procesate și simți că detaliile sunt mult mai sintetice decât pe telefonul mult mai scump.
La nivel video, iPhone SE e surprinzător pentru categoria sa. Reușește să filmeze 4K stabilizat optic și software foarte bine, te poți duce la 4K la 60 de cadre pe secundă. E bine. Chiar e foarte bine.
Baterie, autonomie și încărcare
Dacă ar fi să vorbesc de o dezamăgire, aceasta vine de la baterie. Am folosit telefonul cinci zile și am tot citit și alte review-uri ca să văd ce zic cei mai buni decât mine. Eu nu sunt deloc mulțumit cu bateria. Deloc, deloc.
În primul rând, iPhone SE nu are încărcare rapidă la fel de bună ca alte terminale, iar încărcătorul care vine în pachet este unul de 5 wați obișnuit, ca pe iPhone-urile vechi și este extrem de lent. Cam 50% într-o oră, poate chiar 60%. Încărcarea până la 100% se face în două ore și 45 de minute, ceea ce e mult sub standardele actuale.
Am folosit însă și încărcătorul meu de la iPhone 11 Pro și încărcătorul pe care-l am pentru Samsung Galaxy S10. Acestea au încărcare rapidă și poți să ajungi la 75% cam într-o oră, ceea ce e avantajos. Cu toate acestea, nu ai aceleași avantaje ca la alte terminale, care pot încărca 70%, de exemplu, în 30 de minute ca să nu stai după el când îl încarci.
Asta e cu încărcarea. Cu descărcarea situația mi se pare și mai dramatică. De la ora 8 dimineața când mă trezesc până la 15.55 telefonul s-a descărcat. Era pe 4G, e drept, dar fără folosirea obișnuită, cea cu Waze sau locație pornită. A fost o folosire relativ limitată, cu un browsing dimineața după ce m-am trezit, cu verificări de mail-uri sau social media din când în când, între task-uri de birou, chiar și de acasă. În varianta cu WiFi, de la ora 8 până seara la 10 te chinui să-l ții în picioare. Bateria are doar 1.821 de miliamperi oră și, deși e optimizat bine iPhone-ul, acest lucru se simte. E problematic pentru cei care merg cu mașina și nu încarcă în automobil, cei care vor merge în pandemie în excursii sau cei care ies cu bicicleta din oraș și vor un telefon pentru GPS.
iPhone SE are și încărcare wireless, dar ca și în cazul încărcătorului standard, e foarte lentă.
Da sau nu? Acesta e un nu mare, un minus uriaș al telefonului.
Software-ul telefonului
Voi fi scurt în privința aceasta. Telefonul vine cu iOS 13 modificat pentru a fi adaptat pe un telefon cu butoane. Dacă vii de la un iPhone mai nou trebuie să te obișnuiești că meniurile vor fi puțin modificate. De exemplu, dacă vrei să ai bara de unelte trebuie să dai swipe de jos în sus, iar de sus în jos sunt notificările. Altfel, deblocarea cu amprentă e utilă mai ales în perioada aceasta cu pandemia, pentru că deblocarea cu mască de pe iPhone 11 Pro e un chin.
Altfel, e tot ce te-ai aștepta de la iPhone, cu update-uri care vor fi vreme de 4-5 ani pentru un telefon folosibil.
Preț și pentru cine este?
Ei bine, aici e puterea lui iPhone SE. Dar doar dacă-l compari cu celelalte telefoane de la Apple. În varianta de 128 de GB costă 2.700 de lei, la 256 de GB ajunge la 3.300 de lei, iar la 64 de GB costă 2.400 de lei. Dacă ar fi să recomand o variantă, ar fi cea de 128 de GB, ca să nu ajungi ulterior să cumperi stocare iCloud doar pentru că nu ai unde să pui pozele sau video-urile.
Pentru cine e acest telefon? Ai avut iPhone 6 și vrei să faci un upgrade, dar nu vrei să cheltuiești 1.000 de euro? Atunci du-te pe iPhone SE 2 care are același sistem de operare, se mișcă mult mai bine și va ține mult mai mulți ani. Dacă vrei Android, vei găsi la 3.000 de lei telefoane destul de bune și cu design interesant, camere chiar mai bune.
Așadar, e pentru cei care vor iOS cu orice preț, care vor upgrade de la iPhone-uri mai vechi și pentru poate cei mici ca să-i integrezi într-un ecosistem Apple, dacă și voi, ca părinți aveți iPhone-uri sau MacBook-uri.
Concluzie
It’s not much, but it’s honest work. E Apple spunând: atât putem să vă dăm pentru 400 de dolari. Să ne așteptăm în 2022 la un iPhone SE 3 cu design de iPhone 11 Pro. Dar pentru a refolosi designul și carcasa de până acum, trebuie să te mulțumești cu aceste margini mari.
Așadar, nu îmi place cum arată iPhone SE. E învechit. Are o baterie foarte slabă. Dar e un iPhone și funcționează excelent. Nu m-a frustrat în această perioadă când l-am folosit.
Dacă vii de pe Android, nu e telefonul neapărat pentru tine. Dar dacă faci upgrade, ia-l în calcul.