Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.
Seria Note se diferențiază de alte telefoane, în primul rând, prin includerea unui stylus în pachet. Un stilou care ar putea să-ți aducă un plus de utilitate în utilizare zilnică. Ce poti face cu un asemenea stilou a fost îmbunătățit de la un model la altul.
Anul acesta, latența a fost redusă la doar 9 ms și scrierea se simte naturală, foarte apropiată de experiența de scris clasică. Stylusul alunecă bine pe ecran, este precis și este o plăcere să scrii și să desenezi cu el.
Samsung a îmbunătățit sistemul de triere al notițelor și acum le poți aranja mai ușor pe folders, similar cu ceea ce ai face pe un PC. Poți scrie idei pe ecranul stins sau cu telefonul aprins, poți schimba culorile și felul în care scrii și așa mai departe. Dacă ai nevoie să-ți transformi scrisul de mână într-unul de tipar, poți face și asta, însă mie nu mi-a recunoscut tot timpul cuvintele.
Una dintre cele mai utile funcționalități este faptul că atunci când notezi poți înregistra audio și poți lua notițe în același timp. De exemplu, asculți un seminar sau iei un interviu și notezi o idee la un moment dat, apoi după ce salvezi proiectul poți vedea exact momentul când ai scris idee și despre ce se vorbea în acel moment. Cu stylusul poți să faci adnotări pe documente, pe PDF-uri, pe imagini și face colaborarea ceva mai personală prin includerea scrisului de mână.
De asemenea, Samsung a introdus și noi gesturi pe care le poți face cu stiloul ca să controlezi telefonul. Avem back, home, recents, smart select și screen write. Gestul pentru back și recents m-am găsit că le-am folosit destul de des. De exempu, când stau în pat sau fotoliu și mă uit pe Facebook și când dau refresh fac gestul de back sau când vreau să intru în altă aplicație îl fac pe cel de recents.
Poți controla camera cu stylusul și poți face fotografii prin apăsarea unui buton pe stilou. Nu aș folosi stylusul atunci când fotografiez ceva sau pe cineva, însă cred că ar fi util în realizarea unui selfie cu un grup de persoane deoarece e mai simplu să apeși pe stilou decât pe ecran.
Stylusul de pe Note 20 Ultra oferă cea mai bună experiență de până acum. În ceea ce privește utilitatea acestuia, cred că depinde de fiecare și cât de dispus este să folosească telefonul altfel. Pentru studenți, jurnaliști și alte persoane care tind să-și ia des notițe cred că e o unealtă folositoare.
DESIGN - Samsung Note 20 Ultra
În primul rând, cred că trebuie să vorbesc despre ansamblul camerei foto. Da, iese în relief destul de mult, cam cât e stylusul de gros și ar putea fi un inconvenient să-l folosești când e așezat pe masă. Dar, sincer, pe mine nu mă deranjează deloc. Mai mult, l-am găsit util că-mi pot sprijini degetul arătător atunci când folosesc telefonul cu o mână.
De asemenea, ansamblul foto a fost și el redesenat și arată excelent pe acest model. Îmi place foarte mult cum au realizat cerculețe din jurul senzorilor foto și camerele seamnă cu obiectivele clasice de pe aparatele de fotografiat.
Îmi place că partea de sus și de jos a telefonului este plată. Este destul de greu la 205 grame și subțirel cu o grosime de 8 mm. Este un telefon mare ce poate fi utilizat cu o mână, însă este clar că a fost gândit pentru o utilizare acu două mâini, cu stylusul. Marginile ecranului sunt curbate, însă nu foarte mult, ci suficient să ascundă muchiile negre ale display-ului.
Culoarea Mystic Bronze este unică, are un finisaj mat și mi se pare că se potrivește perfect pentru un asemenea produs premium. Rama este din metal, iar pe față și pe spate avem cea mai nouă versiune de sticlă Gorilla Glass.
Note 20 Ultra reprezintă o rafinare a designului, o combinație ale ultimelor două modele de top ale companiei: S20 Ultra și Note 10 Plus. Culoarea este superbă, iar construcția excelentă.
Primul display AMOLED cu rată de refresh variabilă
Display-ul de pe acest telefonul este mare cu o diagonală de 6,9 inci. Poate fi folosit cu o rezoluție WQHD+ (3088 x 1440 pixeli) la o rată de refresh de 60 Hz, FHD+ sau HD+ cu o rată de refresh de până la 120 Hz. Zic până la deoarece acesta este primul ecran Dynamic AMOLED cu o rată de refresh variabilă între 10 și 120 Hz.
Astfel, telefonul poate altera rata de refresh în funcție de conținut - în jocuri merge la 120 Hz, poate în filme scade la 60 Hz și când te uiți la imagini statice poate scădea până la 10 Hz.
Asta ar face ca autonomia dispozitivului să fie mai mare. Dar despre asta mai târziu. La fel ca și la S20, poți alege fie rezoluția ridicată și 60 Hz constant, fie rata de refresh variabilă și rezoluție FHD+. E păcat, având în vedere că există competitori care oferă și rezoluție mare și rată de refresh ridicată.
După cum ne-a obișnuit, Samsung ne oferă și în acest model un display excelent - culorile sunt vii și saturate, experiența de consum media este excelentă, la fel și cea de gaming. Rata de refresh variabilă face ca totul să fie extraordinar de lin, tranzițiile sunt excelente și browsingul este fluid. Ecranul este excelent pentru video, jocuri, browsing. E foarte luminos și-l poți folosi în orice situație.
Display-ul lui Note 20 Ultra este mare, frumos, imaginile redate sunt excelente, iar rata de refresh de 120 Hz leagă totul într-un pachet de nota 10.
SPECIFICATII - PERFORMANȚĂ
Samsung ne-a obișnuit să ne ofere cele mai bune componente pe seria Note, însă anul acesta lucrurile stau puțin diferit. Pentru că Samsung oferă telefoanele sale cu procesoare Exynos în Europa și România, Note 20 Ultra vine cu același procesor regăsit și pe S20 Ultra.
Totuși, nu este și cazul pentru varianta americană care are Snapdragon 865+, care ar trebui să fie ceva mai performantă. Este cam nedrept să plătești aceeași bani (sau chiar mai mult) și să primești un produs inferior, însă asta este o discuție pentru altă dată.
Clar este că în România vei regăsi Note 20 Ultra cu procesor Exynos 990, 12 GB memorie RAM și cu două variante de spații de stocare: 256 sau 512 GB. Un model arhisuficient de performant pentru orice joc sau aplicație din Google Play Store. Am jucat Call of Duty Mobile sau PUBG la setări grafice ridicate fără probleme.
Rezultatele testelor de benchmark au fost variate și nu prea înțeleg de ce. Am realizat 10 teste pe Geekbench 5 și am obținut scoruri apropiate pe multicore, însă destul de variate pe single core. Am avut punctaje mari de 918 sau 923 puncte pe single core, ceea ce-l califică pe Note 20 Ultra pe primul loc, conform clasamentului Geekbench, dar și scoruri de 630 de puncte sau de 420 de puncte. Am testat telefonul în modul full performance și rezultatele tot au variat.
Pe PCMark for Android am obținut în jur de 11500 de puncte ceea ce clasează telefonul în top 10 smartphone-uri testate cu PCMark. Se încălzește binișor atunci când te joci mai mult timp, însă în utilizarea normal nu am întâmpinat probleme.
Bateria este de 4500 mAh și se poate încărca pe fir la 25 de wați și wireless la 15 wați. De asemenea, există posibilitatea de încărcare wireless inversă și ai putea să încarci alt telefon sau gadgeturi precum căștile wireless. Mi-aș fi dorit o încărcare ceva mai rapidă pentru un flagship, însă nu mi se pare o problemă prea mare dacă ai un wireless charger pe birou. Ritmul de încărcare este cam de 30% în 30 de minute folosind încărcătorul din cutie.
Pe de altă parte, am rămas puțin dezamăgit de autonomia bateriei și în zilele de test am obținut maxim o zi de utilizare. Pornind ziua de la 100% spre seară eram undeva la 20%. Screen on time-ul a fost undeva pe la aproximativ 3 ore și jumătate (rezoluție FHD+, rată de refresh variabilă). Ca să-ți spun direct, în ritmul meu de utilizare, mi-ar fi frică să plec de acasă fără un încărcător. Testul de autonomie al PCMark indică o autonomie de 11-12 de ore de funcționare continuă.
Sistemul de operare este Android 10, iar peste este aplicată interfața OneUI. Experiența de utilizare este una foarte bună, iar anul acesta Samsung a introdus și posibilitatea de a folosi Dex wireless. Astfel, ai putea să folosești un TV drept un al doilea ecran pentru smartphone sau ca un ecran mai mare. Ai putea să conectezi o tastatură și un mouse la TV, apoi să controlezi telefonul astfel.
Note 20 Ultra este un telefon performant, care-ți oferă o experiență de utilizare premium, chiar dacă varianta europeană nu este la fel de performantă ca cea din SUA care vine cu Snapdragon 865+.
CAMERE FOTO - Note 20 Ultra
Ansamblul de cameră foto este format anul acesta de un senzor principal de 108 MP f/1.8, unul ultrawide de 12 MP f/2.2 și unul telefoto tot de 12 MP f/3.0 cu un zoom optic de 5x și unul digital de 50x.
Senzorul principal are un bokeh plăcut. Culorile sunt frumoase și saturate. Autofocus-ul este foarte rapid și precis în majoritatea situațiilor. Camera ultrawide oferă un unghi destul de larg și imagini care nu au pierderi de detalii prea mari la margini. Pozele pe timp de noapte sunt ok, însă încă au destul de mult zgomot în imagine.
Zoomul 5x este destul de bun și poți obține fotografii de calitate în lumina potrivită, iar tot ce este peste 10x, e mai mult pentru show deoarece nu au o utilitate concretă fiindcă se pierd multe detalii. Space zoom aici este de doar 50x, însă mai bine deoarece oricum era foarte greu să obții o fotografie decentă la zoom 100x fără trepied. Pozele portret nu ies extraordinar și mă așteptam la mai mult. Samsung încă care probleme cu separarea părului de fundal.
Camera de selfie este una de 10 MP f/2.2 și este detul de compententă pentru selfie-uri. La fel ca și în trecut, există două moduri pentru selfie-uri: cel obișnuit și unul mai larg. Fotografiile din timpul zilei arată bine, iar cele pe timp de noapte sunt lipsite de detalii.
La nivel video, telefonul are posibilitatea de a filma 8K la 24 sau 30 fps într-un raport de aspect de 21:9 sau 16:9. Filmarea 8K pentru telefon mi se pare cam overkill, dar dacă o vrei este aici. Filmările statice arată bine și sunt detaliate, iar autofocusul e rapid. Totuși, atunci când te afli în mișcare imaginea tremură mai mult decât o filmare 4K. De asemenea, atunci când lumina dispare calitatea filmărilor 8K scade și ea dramatic.
În schimb, clipurile 4K la 30 și 60 fps arată foarte bine, și rețin destul de multe detalii, fără prea mult zgomot chiar și pe întuneric, iar stabilizarea este decentă. Există și un mod de filmare super steady prin care Samsung îți oferă posibilitatea creării unor cadre foarte line, însă prin reducerea rezoluției la FHD și pierderea calității. Funcționează ok în lumină bună, dar seara și noaptea imaginea pierde prea multe detalii și se introduce mult zgomot.
Modul pro video îți permite să controlezi mai bine felul în care filmezi, iar rezultatele schimbărilor la setări se vede în timp real, dar și să selectezi felul în care telefonul captează sunetul (din față, din spate sau omni) și să crești volumul.
Per total, camerele foto ale telefonului creează imagini de calitate în majoritatea situațiilor, însă sistemul nu este perfect, după cum ați văzut.
Înainte să ajung la concluzie să vedem care sunt punctele pro și punctele contra pentru Note 20 Ultra.
Puncte pro
- Camerele foto
- Design
- Experiență premium
- Ecranul
Puncte contra
- Încărcare relativ lenta
- Autonomie mediocră
Nu am inclus stylusul la puncte pro sau puncte contra deoarece consider că aprecierea acestuia este foarte subiectivă. De exemplu, mie mi-a plăcut, dar nu pot spune ca va fi la fel de apreciat și de altcineva.
Note 20 Ultra nu este perfect. Dar se apropie. Per total, dintre toate telefoanele pe care le-am testat anul acesta, Note 20 cred ca este favoritul meu. Însă se apropie o toamnă interesantă cu mai multe lansări de telefoane. Oferă o experiență de utilizare premium, dar la un preț destul de mare. Modelul de top Note 20 Ultra 5G costă acum 6700 de lei, iar cei care fac o comandă acum primesc gratuit căștile wireless Buds Live.