Lectură de 4 min

REVIEW Razer Huntsman Mini - tastatură de 60% pentru productivitate 100%

Abonează-te pe  
Razer Huntsman Mini este o tastatură de tip 60% ce poate fi folosită cu succes în camerele de gaming, dar și la birou.
REVIEW Razer Huntsman Mini - tastatură de 60% pentru productivitate 100%

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Până nu demult, toate tastaturile arătau la fel, apoi producătorii au început să schimbe designul, să adauge butoane, luminițe și sau să le facă mai mici. Acum avem tastaturile clasice, cele fără numpad (adică TKL) și tastaturile 60% (nu are numpad, nici măcar tastele direcționale).

Razer Huntsman Mini este, după cum îi spune și numele, o versiune în miniatură a celebrei tastaturii Razer Huntsman. În lumea tastaturilor, mini înseamnă 60% dintr-o tastatură normală.

Frumusețea unui astfel de design este că se micșorează spațiul ocupat de tastatură pe birou, păstrând, în aceleași timp, aproape aceleași funcționalități. Totuși, înainte să vorbim de funcționalități și experiența de tastare, să vedem cu ce se distinge Razer Huntsman Mini la capitolul design.

Design

Prima dată când am scos-o din cutie am rămas surprins de mărimea acesteia. Da, eram conștient că e o tastatură 60%, însă una este să o vezi în imagini și alta în realitate. De asemenea, mi-a plăcut cât de îndesată este, niciun spațiu irosit aiurea. Modelul nostru este unul Mercury White, dar să știi că există și o versiune pe negru. Eu am fost sceptic în legătură cu albul pe o tastatură, dar arată foarte bine și în perioada de utilizare nici nu s-a murdărit.

Tastele sunt mai scurte și astfel dezvăluie switch-urile și Huntsman Mini are un look mai industrial, iar dacă folosești iluminarea din dotare atunci efectul va fi și mai puternic datorită acestui fapt. Are două perechi de piciorușe de ajustare pentru un scris mai confortabil și un port USB-C. Cablul este destul de lung, texturat și de calitate. Din păcate, nu avem conexiune pe bluetooth. Doar pe fir. Fun fact, dacă nu folosești tastatura la un moment dat poți utiliza cablul să încarci telefonul sau alte gadgeturi sau să transferi fișiere.

Tastele sunt de tip PBT (polybutylene terephthalate) Double Shot, spre deosebire de ABS pe care-l regășești pe tastaturile mai ieftine. Astfel de taste PBT sunt mai rezistente la căldură, chimicale decât cele ABS, nu capăt acel luciu după mai mult timp de utilizare și nici nu-și pierd culoarea în timp. De asemenea, aceste taste se simt mai plăcut la atingere, însă asta ar putea fi doar o percepție de-a mea.

Sub taste avem switch-urile optice de la Razer și poți alege unele roși liniare cu o distanță de 1,2 mm, ce necesită o forță de actuație de 48 de grame sau unele clicky pentru o distanță mai mare de 1,5 mm și o forță de 45 grame. Versiunea Mercury White vine cu cele roșii liniare și pot spune că mi-au plăcut foarte mult. Distanța de travel a tastei este una destul de lungă și nu necesită o apăsare prea tare, dar nici nu vei tasta greșit pentru că ți-ai odihnit degetul pe tastatură.

Un mare plus pentru mine este sunetul pe care tastatura îl face atunci când scrii. Switch-urile roșii nu sunt cele mai silențioase, dar nici foarte zgomotoase, însă cele ale Razer produc un zgomot mai înfundat, plăcut urechilor mele. De exemplu, switch-urile roșii ale HyperX sunt mai zgomotoase, iar sunetul produs este unul mai ascuțit.

Cum scrii pe o tastatură de 60% ca Razer Huntsman Mini

Experiența de tastare a fost una excelentă pentru mine. Am scris zeci de pagini cu tastatura asta și mi-a plăcut fiecare minut. Tastele sunt plăcute la atingere, sunetul nu este strident (nu o să simți că ești la o mașină de scris și nici nu cred că-ți deranjezi colegii de birou/apartament), iar viteza de acționare este una rapidă.

Am folosit-o și în jocuri și mi-a plăcut cum a răspuns. Cum ziceam, tastatura are iluminare și o poți personaliza în toate felurile cu software-ul Razer. Arată bestial cu iluminare, însă la fel de bine poți o folosi și fără pentru un look minimalist-retro. Înregistrarea de mai jos a fost făcută cu telefonul plasat pe masă, deci tastatura suna mai puțin mai zgomotos decât este în realitate.

Faptul că are o dimensiune atât de redusă nu putea fi realizată fără eliminarea unor taste. Însă asta nu înseamnă că nu mai ai acces la ele, ci că trebuie să recurci la o combinație de taste pentru a realiza ceea ce înainte trebuia să faci doar printr-o apăsare.

De exemplu, tastele i,j,k și l devin direcționale dacă ții apăsat pe tasta fn din dreapta. Combinația de fn+p face printscren, fn+q scade volumul și așa mai departe.Ca să vezi mai ușor ce taste au dublă funcție poți să citești pe lateral, iar dacă apeși pe tasta fn se vor ilumina doar cele ce pot fi folosite în combinație. Sunt niște mici poticniri (ctrl+alt+delete devine ctrl+alt+fn+săgeata de ștergere) Nu este complicat deloc și în cam o săptămână te obișnuiești cu noul layout. Nu este o soluție perfect, dar prefer o tastatură mai mică, decât una cu mai multe butoane.

Am scris bine, atât în engleză, cât și în limba română cu diacritice și am înregistrat viteze bune de scriere de peste 60 de cuvinte pe minut.

Per total, Huntsman Mini este o tastatură mică, premium, care sună bine și pe care o recomand celor care vor un setup minimal sau care nu au birouri mari (cum e cazul meu).

Ar fi fost perfectă dacă avea și o conectivitate pe bluetooth pentru a scăpa complet de fire. Versiunea Mercury White este epuizată cam în toate magazinele din România (versiunea neagră aici), însă atunci când va reveni pe stoc se va vinde cu un preț de aproximativ 120 de dolari. Poate ți se pare mult pentru o tastatură, dar va fi una pe care o vei folosi mulți ani și investiția se amortizează în timp.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: