Lectură de 4 min

Următorul pas în extinderea rețelei 5G: Lupta pentru spectrul de 6GHz

Abonează-te pe  
În cadrul unui webinar pe tema spectrului de bandă de 6GHz și a tehnologiilor 5G, numeroși reprezentanți din partea operatorilor de telefonie și producătorilor de echipamente de rețea, dar și oficiali din partea autorităților de reglementare din diferite țări, au vorbit despre necesitatea alocării frecvenței de 6GHz pentru folosirea în rețeaua 5G.
Următorul pas în extinderea rețelei 5G: Lupta pentru spectrul de 6GHz

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Dezbaterea este una necesară, întrucât frecvența de comunicații de 6GHz este nereglementată în majoritatea lumii, iar operatorii de internet mobil și producătorii de echipamente de rețea se luptă pe această bandă cu operatorii de internet fix, ce doresc implementarea de routere wireless de ultimă generație care se folosesc de același spectru, dar și unele companii de transmisiune fixă sau prin satelit.

De ce e nevoie de frecvența de 6GHz pentru noile rețele 5G

Unul dintre primii speakeri în cadrul webinarului a fost Zeng Fasheng, vicedirector al Diviziei pentru Planificarea Frecvențelor, de la Ministerul Informațiilor și Tehnologiilor din China. Fasheng a explicat că spectrul de 6GHz va fi banda cheie pentru 5G, deoarece ”semnalul se propagă foarte bine și există lățimea de bandă necesare pentru o continuitate mare”. Mai exact, frecvența de 6GHz oferă un echilibru perfect între capacitate și acoperire, făcând astfel ușoară extinderea rețelei 5G. În China, testele pentru rețeaua 5G pe frecvență de 6GHz încep în 2021.

Și în Egipt viziunea este una similară. Mohamed Abdelghany, reprezentantul autorității pentru reglementarea frecvențelor radio din Egipt, a declarat că țara sa vede necesară adoptarea benzii de 6GHz pentru rețelele 5G până în 2025. Potrivit acestuia, banda de 6GHz va permite atât folosirea în condiții optime a noii rețele atât de către utilizatorii obișnuiți, dar și de către companii și instituții ale statului. Astfel, extinderea rețelei către spectrul de 6GHz va permite dezvoltarea de orașe inteligente și de soluții de tip Industry 4.0.

Și Slovenia plănuiește să permită folosirea benzii de 6GHz pentru rețeaua 5G. Meta Pavsek Taskov, de la autoritatea competentă slovenă, a arătat operatorii locali folosesc deja benzile de 2,6GHz, iar benzile de 2,3Ghz și 3,6Ghz vor fi scoase la licitație, extistând susținere din partea guvernului și pentru reglementarea benzii de 6GHz în favoarea operatorilor.

La dezbatere a participat și Ross Bateson, special advisor în cadrul GSMA, organizația care reprezintă interesele operatorilor mobili din întreaga lume. Pledoaria acestuia a fost mai mult una socială decât tehnică - reprezentantul GSMA a arătat că în lume există circa 4 miliarde de cetățeni care nu au acces la Internet, lucru care le aduce un dezavantaj grav din punct de vedere al educației, accesului la locuri de muncă, la piața liberă. Din acești 4 miliarde, 3,3 miliarde trăiesc raza semnalului mobil, însemând că li s-ar putea oferi acces la internet rapid odată cu adopția în masă a rețelelor de mare viteză 5G. Bateson a punctat că banda de 6GHz este cea mai plauzibilă pentru extinderea rapidă a rețelelor.

Situația în România

Pe plan local, situația este una incertă. Marii operatori au lansat comercial rețelele 5G, dar se folosesc de frecvențe aflate sub spectrul de 6Ghz pentru a oferi acoperire limitată atât la nivel de semnal cât și la nivel de lățime de bandă. Practic, operatorii se folosesc de spectrul pe care deja îl dețineau pentru rețelele 4G și 3G existente pentru a emite semnal 5G, iar licitația pentru noi frecvențe întârzie să aibă loc din cauza unor probleme politice și administrative. Totuși, știm că ANCOM va vinde licențe utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1,5GHz, 2,6GHz, 3,400 - 3,600 MHz și 26GHz.

În spectrul de jos (de la 700Mhz) sunt frecvențele care oferă o acoperire foarte mare, necesare în zonele slab dezvoltate sau în care instalarea mai multor antene este dificilă. Semnalul este foarte puternic și trece ușor prin obstacole, dar capacitatea este mică, lucru care se traduce prin viteze de download scăzute. Benzile sub 6Ghz, folosite acum, reprezintă un compromis decent, oferind o acoperire bună și o capacitate ceva mai mare decât în cazul rețelelor 4G. În spectrul de 6GHz s-ar înregistra cele mai bune rezultate pentru majoritatea aplicațiilor ce sunt gândite pentru rețelele 5G - mai exact, capacitatea ar crește considerabil, permițând download mai rapid, iar acoperirea nu ar fi atât de diminuată încât să nu permită dezvoltarea rapidă a rețelei. La spectrul celălalt se află frecvența de 26GHz, care ar permite viteze de download și upload de peste 3Gbps cu latențe aproape de 0, dar care va necesita folosirea de numeroase antene din cauza acopeririii mici.

IMT-2020 și banda de 6GHz

Webinarul a avut loc sub egida IMT-2020, adică standardul International Mobile Telecommunications 2020 care reglementează cerințele la nivel de rețea 5G la nivelul Sindicatul Internațional al Telecomunicațiilor. China Mobile, China Telecom, China Unicom, Datang Mobile, ECTA, Elisa, Ericsson, Etisalat, ETNO, GSMA, Huawei, Lenovo, Mi, Nokia, Oppo, Orange, STC, Telefonica, Telia, Unisoc, vivo, ZTE, și Zain susțin standardul IMT-2020 și îl consideră cea mai eficientă metodă de a oferi conectivitate wireless broadband la scară globală și de a contribui astfel la dezvoltarea economică și socială.

Membrii industriei 5G consideră că dezvoltarea și implementarea IMT va contribui la crearea unor noi locuri de muncă și la dezvoltarea PIB-ului global, 5G fiind un pilon esențial al transformării digitale, permițând dezvoltarea tehnologiilor IoT, cloud, big data și AI.

Iar având în vedere că utilizarea de date mobile este în creștere continuă la nivel global (în România se dublează în fiecare an, de exemplu), este nevoie de un spectru mai larg pentru a face față cerințelor și pentru a asigura o acoperire optimă la nivel de orașe. Frecvența de 6GHz este, în opinia reprezentanților industriei, un candidat serios datorită acoperirii mari și capacității crescute.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: