Declarația lui Nancu și cifrele despre IMM Invest au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizată de Banca Comercială Română, care-și prezintă planurile pentru IMM Invest 2021.
„În 2020 IMM Invest a fost cel mai accesat program de finanțare. 1 din 4 IMM-uri erau bancabile la început, dar am închis anul prin 2 din 4 IMM-uri să fie bancabile”, a spus Nancu.
„10% din mediul de afaceri din perspectiva veniturilor a accesat acest program. Am derulat programul prin 21 de instituții bancare. Doar prin IMM Invest peste 25.000 de IMM-uri au beneficiat de acest program”, a mai spus Nancu.
Conform acestuia totalul finanțării a fost de 15 miliarde de lei, 1,5% din PIB, iar peste 400.000 de locuri de muncă au fost salvate prin IMM Invest. Vorbind despre sumele care s-au întors în economie prin taxe și impozite, Nancu a menționat că 7,7 miliarde de lei a fost contribuția la buget a IMM-urilor, 3,6 miliarde de lei au fost prin TVA, iar 1,6 miliarde de lei a fost impozitul pe venit.
Practic, firmele au plătit în total 12,9 miliarde de lei în buget, IMM Invest având un grad de multiplicare în economie de 7 ori.
Schimbările IMM Invest în 2021
Dumitru Nancu a dat detalii și despre schimbările aduse la IMM Invest în 2021, program care a fost publicat de luni în Monitorul Oficial. Guvernul a aprobat 14 miliarde de lei un plafon de finanțare, iar numărul beneficiarilor se va dubla la 58.000 de antreprenori.
Nancu a menționat că au făcut mai multe schimbări în programul IMM Invest, căruia i s-a adăugat și programul dedicat fermierilor, AGRO Invest.
„Am modificat și am notificat Comisia Europeană pe mai multe lucruri. În primul rând am introdus 3 noi categorii de beneficiari”, spune Nancu.
„Prima categorie este întreprinderea mică cu capitalizare de piață medie. Sunt acele întreprinderi care au 250 de angajați sau mai mult, dar mai puțin de 500 de angajați”, explică el.
„Procentul de garantare e de maxim de 80% pentru capitalul de lucru, cât și pentru linia de credit. Procentul anterior era de maxim de 90% pentru întreprinderi mici și microîntreprinderi”, a mai spus Nancu.
„A fost un an din agricultură foarte dificil. Guvernul a venit cu subprogramul AGRO IMM Invest. Și în programul IMM Invest am introdus acea categorie de fermieri care nu puteau accesa programul. O mare parte din fermieri, din agricultori, devin eligibili în cadrul acestui program. Și în IMM Invest, dar și în AGRO Invest. Ultima categorie, profesiile liberale nu erau eligibili. Comisia Europeană a aprobat, în IMM Invest 2021 profesiile liberale sau profesioniștii sunt eligibile”, a mai spus directorul FNGCIMM.
„Am eliminat condiția privind eligibilitatea dacă ai credite sau leasing-uri. Anterior erau 6 luni, am scos această condiție, și beneficiarul nu trebuie să figureze în CRC cu 10 zile înainte de solicitarea garanției. O altă modificare condițiilor de eligibilitate din punct de vedere al analizei la bancă și la fondul de garantare, CIP-ul devine document obligatoriu și trebuie să fie atașate și valabile la data la care întreprinzătorul face solicitarea de finanțare și de garantare”, a explicat Nancu.
De asemenea, s-au modificat și termene care apăsau asupra eligibilității și erau birocratice, conform acestuia, cum ar fi declarația IMM cu 30 de zile înainte. Anul acesta declarația IMM și declarația pe proprie răspundere se fac la momentul solicitării.