Lectură de 2 min

Soiurile de struguri românești: un posibil brand de țară?

Abonează-te pe  
Săptămâna asta vom face o plimbare printre soiurile românești Ne mândrim cu soiurile locale, atât de iubite atât la nivel național, cât și internațional, așa că ne-am gândit să oferim tuturor oamenilor ocazia să își contureze o idee despre fiecare. În această săptămână, dedicată soiurilor neaoșe, am creat pe Desprevin.ro pachete în care am adăugat același soi cultivat în regiuni diferite, pentru a le cuprinde toate nuanțele și pentru a fi înțelese cu adevărat.
Soiurile de struguri românești: un posibil brand de țară?

Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro

Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.

Urmărește specialiștii!

Recomandăm tuturor, ca de obicei, să rămână deschiși și să încerce, pe lângă soiurile preferate, și soiuri mai puțin cunoscute. E posibil să aibă mari surprize. Intră pe Desprevin.ro pentru a descoperi soiurile românești.

În continuare, să vorbim puțin despre câteva dintre vestitele soiuri din România și caracteristicile lor:

Feteasca Regală este unul dintre cele mai cunoscute și căutate soiuri de struguri de vin din România, precum și cel mai cultivat soi. A fost descoperit după 1920, în Transilvania, lângă Sighişoara și se presupune a fi un hibrid între Feteasca Albă și Grasa de Cotnari.

Olfactiv și gustativ, se remarcă prin arome de flori precum trandafir, flori de câmp, sau fructe precum caise uscate sau migdale, în special pentru vinul vinificat în barrique. Se asociază bine cu păstrăv, crap, papricaș de pui sau creveți.

Feteasca Albă este un soi cultivat înainte de apariţia filoxerei la noi în ţară. A apărut că variaţie clonală din soiul Fetească neagră, originea fiind discutabilă (Moldova sau Ardeal), în timp, adaptându-se condițiilor climatice putându-se cultiva în majoritatea regiunilor din România, dar și în Republica Moldova şi Ungaria. Vinurile din acest soi au potențial de învechire și se remarcă prin fineţe şi echilibru. Olfactiv şi gustativ, întâlnim arome de citrice, floare de tei, flori de câmp, fân sau caisă coaptă.

Feteasca Neagră este cel mai plantat soi de struguri roșii din țara noastră. Din acest soi se pot obţine atât rose-uri deosebite, cât şi vinuri roşii ce pot fi învechite în lemn de calitate și ulterior în sticlă. Este un soi cu rădăcini bine fixate în istorie, trăgându-și originea din vremurile dacice și provenind prin selecție din viță sălbatică. Este cultivat cu succes și astăzi, fiindu-i recunoscută calitatea extraordinară. Se întâlnește în podgoriile din zona Moldovei, dar și în podgoriile Dealu Mare, Ștefănești, precum și în alte numeroase zone viticole.

În Feteasca Neagră întâlnim arome de mure, prune sau vişine negre, codimente maronii şi negre precum scorţişoară, vanilie, piper şi ienibahar sau coajă de pâine prăjită şi piele (la vinurile mai vechi).

Feteasca Neagră este pusă în valoare de preparatele din carne roșie, pizza, paste cu sos roșu sau tocănițe.

Foto - Alina Iancu, Arhivă Personală

Busuioaca de Bohotin este un soi înrudit cu Tămâioasa românească și mai este cunoscută și sub numele de Tămâioasă de Moldova, Tămâioasă de Bohotin sau Busuioacă vânătă.

Busuioaca este un soi deosebit. De ce? Pentru că de obicei, vinurile rose sunt obținute din struguri roșii, dar Busuioaca nu este un strugure suficient de roșu pentru a permite obținerea vinurilor roșii. Deci, este cunoscută ca soi care dă doar vinuri rose, în nuanțe de roz vibrant cu aromă de petale de trandafir, cireșe, busuioc.

Ca asociere culinară, este potrivită pentru preparate ușoare din carne albă, pește, fructe de mare sau salate.

Așadar, te invităm să descoperi suava Fetească Albă, să te bucuri de vibranta Fetească Regală, să savurezi ispititoarea Busuioacă sau gustoasa Tămâioasă și să te îndrăgostești de capricioasa Fetească Neagră. Vei mai descoperi și Negru de Drăgășani ce te va surprinde prin prospețime, Crâmpoșia prin aroma florală, Șarba prin caracterul crocant și Grasa prin gustul fresh. Pe toate le găsești pe Desprevin.ro, fie în pachete special concepute, fie individual.

Și amintiți-vă să vă bucurați de vinuri bune!

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: