Lista aceasta nu este una definitivă și nici exhaustivă. Evident că vor lipsi unele startup-uri care merită menționate în orice prezentare despre ecosistemul local. Dar ne vom concentra pe acele startup-uri despre care am scris, cu care am vorbit sau care au avut un moment important în 2021, cum ar fi o investiție sau o extindere importantă.

Aceasta este a 12-a parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada Sărbătorilor de Iarnă, moment când și noi luăm o pauză binemeritată, dar în care e bine să ne amintim cine sunt jucătorii cei mai interesanți din acest ecosistem de companii inovatoare.

Iată alte cinci companii care ne-au atras atenția anul acesta și despre care am scris:

Framey

Startupul Framey, care construiește o aplicație de socializare pentru pasionații de călătorii, a primit în 2021 o finanțare de tip Seed de 1 milion de dolari de la ICE Capital din Dubai și susținută de fondul de investiții JECO Capital din România.

Fondată în 2019 de antreprenorii români Robert Preoteasa și Alexandru Iulian Florea, compania Framey construiește o aplicație care își propune să schimbe modul în care utilizatorii își aleg o destinație, inspirându-i pe aceștia, prin imagini, să parcurgă întregul proces al unei călătorii: de la inspirație, planificare, la experiența personală și apoi publicarea imaginilor pentru alți utilizatori.

Framey este o aplicație mobilă, pentru iOS și Android, care le oferă utilizatorilor opțiunea să își creeze itinerarii pornind de la imaginile pe care le apreciază în aplicație

CBN Agro Tech

CBN AgroTech, un startup românesc, vine cu o soluție pentru fermieri odată ce și-au dus marfa în depozite. CBN AgroTech este un startup activ în industria de depozitare cerealieră, iar planul echipei de fondatori este ca în scurt timp să vină cu soluții și post-depozitare, adică să acopere întreg supply chain-ul.

”CBN AgroTech ajută fermierii să depoziteze în siguranță, să nu aibă pierderi de calitate sau de cantitate, astfel încât să păstreze marfa pentru 6-12 luni și să o vândă atunci când prețul este mai mare. În medie, își pot maximiza veniturile, raportat la cifra de afaceri pe tot anul, cu aproximativ 10-12%”, spune Cezar Nourescu, cofondator și CEO al CBN AgroTech.

În ceea ce privește costurile asociate folosirii soluției CBN AgroTech, Cezar Nourescu spune că până la acest moment au furnizat echipamentele cu un cost inițial la care se adaugă niște costuri aferente serviciilor cloud. Pe lângă acestea furnizează și suport online, update-uri de funcționalități, update-uri de securitate, conexiunea la internet, hosting online pe servere care asigura funcționare continuă fără întreruperi.

Vatis Tech

Vatis Tech e un startup de inteligență artificială ce poate transcrie automat conversații audio și înregistrări.

„În testele efectuate până acum, acuratețea transcrierii oferită de competitorii noștri este de 84% pe cand cea a Vatis Tech a depășit 94%”, spun fondatorii startup-ului.

Serviciul Vatis Tech este disponibil online și poate fi testat de oricine. Programatorii pot folosi API-ul pentru a integra tehnologia Vatis în produsele și serviciile lor, beneficiind de suport dedicat și profitând de prețuri avantajoase.

Startup-ul Vatis Tech a primit o investiție de peste 200 000 de euro pentru platforma online care folosește inteligența artificială pentru procesarea conținutului audio-video de la Early Game Ventures, Sparking Capital și Mălin Ștefănescu.

Octavic

Octavic e un startup care acum doi ani era pe locul doi la Startarium și își propunerea să digitalizeze fabricile care rămăseseră în urmă la nivelul tehnologiei. În 2021 Octavic e un sistem prin care se monitorizează fabricile prin 50 de indicatori utili mamagementului.

Octavic poate fi descris ca o cabină de pilotaj ultramodernă, cu toți senzorii care arată informații prin care se poate optimiza de la distanță o unitate de producție. Sistemul produs de Octavic se numește Production Efficiency Tracker. Acesta transmite date legate de producția unei fabrici către management și aceștia pot lua decizii pe baza informațiilor.

Startup-ul a fost fondat de doi ingineri români de 36 de ani din Oradea, Paul Harfaș și Felix Blaga. Produsul lor e astăzi utilizat de cele mai mari branduri din industria pharmași automotive din România, Danemarca , Ungaria și Italia. Octavic a ajuns la o cifră de afaceri în 2020 de 220.000 de euro, dar sunt în creștere, ajungând și la 10 angajați.

RepsMate

RepsMate acoperă nevoia de automatizare a procesului de calitate și conformitate a discuțiilor din call-centre.

RepsMate și-a propus să îmbunătățească calitatea conversațiilor dintre clienți și companii cu o soluție bazată pe inteligența artificială, care combină recunoașterea limbajului, deep learning, recunoașterea emoțiilor.

Soluția poate fi accesată atât în cloud, cu respectarea tuturor prevederilor GDPR, dar și on-premise.

În spatele soluției RepsMate există mai multe module, cum sunt cele de recunoaștere a vorbirii, de învățare, de eliminare a zgomotelor, de separare a vorbitorilor, de analiză a emoțiilor. Pentru fiecare modul echipa lucrează la creșterea performanței, ajungând la parametri înalți de acuratețe, de exemplu 97% în cazul proceselor de separare a vorbitorilor sau peste 92% pe segmentul de speech recognition.

În 2021 RepsMate a început planurile pentru o rundă de investiții de 350.000 de euro pentru dezvoltare.