vivo pare să se axeze pe modele midrange și midrange-premium în România, dar modelele pe care le pune pe această piață încearcă să se diferențieze de smartphone-urile de la alți producători prin tot felul de artificii - unele estetice, unele funcționale.
Cred, totuși, că cel mai bine ar fi să lăsăm concluziile pe mai târziu și să discutăm despre cum arată vivo V23 5G.
Design vivo V23 5G
Designul este unul dintre capitolele pe care vivo mizează pentru modelul V23 5G, dar a mers pe filosofia ”something old, something new, something borrowed, something blue”. Mai exact, a împrumutat destul de mult de la iPhone-uri (vechi și noi), a păstrat elemente de la vivo V21 5G, dar a adus culori noi, printre care și un auriu plăcut care, prin magie (sau știință), se transformă într-un albastru foarte plăcut în bătaia razelor UV.
Cei de la vivo mi-au trimis și o lanternă UV specială cu care să mă joc cu spatele telefonului, dar efectul e mult mai pronunțat în lumina obișnuită a soarelui. Modelul despre care vorbesc se numește Sunshine Gold, dar mai există și o versiune neagră, sclipitoare. E clar un smartphone pentru tineri sau pentru cei care vor să iasă în evidență, iar ăsta nu e un lucru nou.
Marginile telefonului sunt metalice, aurii, plate și drepte și se rotunjesc spre colțuri, iar smartphone-ul e foarte plăcut de ținut în mână, dând impresia unui dispozitiv robust și rezistent. Butoanele sunt pe marginea din dreapta, difuzorul și portul USB-C sunt pe cea de jos și tot acolo este și tăvița pentru SIM.
În față observăm marginile foarte subțiri ale ecranului, dar și notch-ul tip ”breton” a-la-iPhone despre care nu pot spune că sunt încântat în 2022.
Totuși, per total, vivo V23 5G arată bine, chiar dacă nu e cel mai original design adus de o companie pe piață. La capitolul minusuri notez lipsa oricărui tip de rezistență la apă, dar și lipsa încărcării wireless (oarecum de înțeles având în vedere construcția metalică).
Display
În ceea ce privește ecranul, cei de la vivo au optat pentru un panou AMOLED de 6,44 inch cu rezoluție fullHD+ și rată de refresh de 90Hz. E un display bun, dar nu fenomenal. Știe HDR10+ și reacționează bine. Are luminozitate bună, contrast perfect și culori vii, iar majoritatea utilizatorilor vor fi mai mult decât mulțumiți de acest panou. Singura chestie este că există competitori direcți ce oferă rate de refresh mai ridicate și compatibilitate cu standarde precum Dolby Vision, ce fac jocurile și filmele să se miște sau să se vadă mai bine.
Ecranul este acoperit nu cu Gorilla Glass, ci cu Schott Xensation Up, o sticlă similară care ar trebui să ofere protecție destul de ridicată la zgârieturi și trânte.
Performanțe vivo V23 5G
Sub display găsim un procesor interesant - un Mediatek Dimensity 920. Recunosc că mi se întâmplă foarte rar să dau peste gadgeturi care se folosesc de procesoarele Mediatek și sunt plăcut surprins să văd că diferența între Dimensity 920 și Snapdragon 778+ este aproape insesizabilă în majoritatea sarcinilor.
Cred că aici contribuie și cei 12GB memorie RAM care aduc un plus de fluiditate sistemului.
Per total, pe vivo V23 5G te poți juca și jocuri mai pretențioase (am încercat NSF No Limits și a mers fără probleme), îți poți face treaba, te poți uita la filme și poți socializa în aplicațiile dedicate fără niciun fel de problemă.
Buba vine abia când compari procesorul Mediatek Dimensity 920 cu Snapdragon 8 Gen 1 sau cu Snapdragon 888, care sunt procesoare de top pe care le găsești și în smartphone-uri de 3.000 - 3.500 de lei. Sau când vezi că majoritatea smartphone-urilor cu Snapdragon 778 costă între 2.000 și 2.500 de lei.
vivo V23 5G vine cu 128GB spațiu de stocare, suficient pentru utilizatorii obișnuiți, mai ales în contextul serviciilor de tip cloud back-up din ce în ce mai accesibile.
Bateria a fost o surpriză plăcută - telefonul are o baterie de 4.400 mAh care îi oferă ceva mai mult de o zi de utilizare medie spre intensă, peste media segmentului de piață și a unor competitori direcți. Și încărcarea rapidă la 44W ajută în acest sens, telefonul ajungând de la 0 la aproape 70% în circa 30 de minute.
În ceea ce privește performanțele, dacă este se ne raportăm la cum se comportă smartphone-ul în diferite scenarii, lucrurile stau foarte bine. Dacă, în schimb, ne uităm la componente și la preț, vivo V23 5G pierde niște puncte importante.
Camere foto
Aici sunt lucruri foarte bune, unele bune și alte doar okay. Voi începe cu camera de selfie, contrar tradiției, pentru că cei de la vivo i-au dat mai multă atenție decât celei principale. Iar dacă la modelul anterior (adică vivo V21 5G) observam două LED-uri frontale pe post de bliț, la V23 5G observăm două camere în acel notch-breton menționat anterior, alături de două LED-uri bliț. Camerele sunt foarte bune - e una cu lentilă wide și senzor de 50MP care scoate niște portrete superbe și există și una cu lentilă ultrawide și senzor de 8MP, perfectă pentru ocaziile în care vreii să faci o poză în care încape tot grupul fără să fiți nevoiți să stați ca la fotbal. Camera ”normală” face pozele bine cam în orice condiție, HDR-ul e vizibil, decuparea de fundal e naturală, totul arată foarte bine. Cea ultra-wide se chinuie la lumină mai scăzută sau la lumină de interior, dar tot scoate rezultate decente.
Partea și mai bună este că poți și filma mai mult decât decent cu camera frontală principală, deci telefonul se poate dovedi un instrument bun pentru vloggerii de TikTok și nu numai.
Trecând la camerele principale, vivo V23 5G se descurcă, în general, bine spre foarte bine, dar numai când vine vorba despre senzorul principal de 64MP cu lentilă wide. Acesta scoate poze foarte bune ziua și bune noaptea sau la interior, cu multe detalii, HDR bun și culori vii. Pe lângă senzorul principal mai există și unul de 8MP cu lentilă ultrawide pe care îl poți folosi predominant ziua, dar care nu scoate rezultate rele nici noaptea. Senzorul de 2MP cu lentilă macro m-a deranjat prin simpla lui existență și aș fi apreciat mult mai mult o lentilă telefoto în locul lui. La capitolul filmare, vivo V23 5G nu strălucește - stabilizează decent, nivelul de detaliu e bun la lumină naturală, dar telefonul nu știe să ”treacă” de 4K 30fps sau 1080p 30fps, cel mai probabil din cauza procesorului.
Oricum, se vede că vivo V23 5G e un smartphone gândit pentru pasionații de fotografie și, chiar dacă nu este cel mai bun din clasa lui la acest capitol, reușește să se diferențieze mulțumită camerelor frontale.
Preț și concluzie
Pentru că am pomenit de mai multe ori ”gama” lui vivo V23 5G, trebuie să menționăm și prețul. Spre deosebire de vivo V21 5G, care era chiar ieftin pentru ce oferea, V23 5G pare cam scump. Costă circa 3.000 de lei și acea zonă e populată cu numeroase smartphone-uri care aduc diverse plusuri la unele capitole (sau chiar la toate). E, totuși, un smartphone inedit care oferă o experiență bună și care iese (și te ajută pe tine să ieși) în evidență. E pentru tineri, pentru vloggeri, poate chiar pentru tine.