Potrivit datelor identificate de Atomico în raportul dat publicității pe data de 7 decembrie, o bună parte dintre riscurile identificate încă de anul trecut de respondenții chestionați au devenit probleme definitorii în acest an. Printre ele: inflația, situația geopolitică, rata crescută a dobânzilor.
Totodată, aceste probleme macroeconomice ar putea duce la o scădere a activității în rândul fondurilor de venture capital la nivel european pentru următorii cinci ani.
2021 a fost un an remarcabil pentru ecosistemul tech european, valoarea totală a investițiilor făcute de actorii din domeniu în startup-urile de pe continent atingând, și depășind, pragul de 100 de miliarde de dolari pentru prima dată. Însă, 2022 se anunță mai slab. Potrivit estimărilor din piață, valoarea investițiilor ar putea ajunge la cel mult 85 de miliarde de dolari.
Totuși, nu putem vorbi despre anul 2022 ca fiind doar unul cu probleme, pentru că sunt două părți ale poveștii. Până la finalul primului trimestru din 2021, valoarea finanțărilor acordate de fondurile de investiții a crescut cu 52% față de 2021. Chiar la finalul primei jumătăți din 2022, capitalul total investit încă era cu circa 4% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.
Raportul pe larg dat publicității de Atomico poate fi consultat aici.
Luna care a marcat ”temperarea” apetitului oamenilor de venture capital a fost iulie, iar încetinirea numărului rundelor de finanțare a scăzut constant în lunile august și septembrie aproape de nivelul din 2018, la 3-5 miliarde de dolari pe lună.
De aceea, investițiile totale din al treilea trimestru al anului în curs au ajuns să fie mai mici cu circa 40% comparativ cu același trimestru din 2021.
Per total, companiile tech europene, atât cele listate, cât și cele care sunt încă private, au pierdut circa 400 de miliarde de dolari din valoarea lor de la începutul anului.
Potrivit raportului Atomico, valoarea totală a ecosistemului a scăzut la 2.700 de miliarde de dolari, de la 3.100 de miliarde de dolari, valoarea maximă din 2021.
Ca și mai devreme, există și o parte bună. Comparativ cu 2015, ecosistemul european de tech și startups a adăugat peste 2.000 de miliarde de dolari în valoare.
Mai puține mega-runde
Raportul Atomico mai observă faptul că în prima jumătate a anului au fost 133 de runde de investiții de cel puțin 100 de milioane de dolari, chiar mai mult decât în 2019 și 2020 combinat.
Totuși, în cel de-al patrulea trimestru se estimează că numerele vor scădea, dacă se păstrează tendința din T3: cel mult 37 de mega-runde până acum.
Puteți vedea întregul raport Atomico, State of European Tech 2022, mai jos: